Η Διεθνής Συμμαχία Πόλεων Ενάντια στον Ρατσισμό (International Coalition of Cities against Racism) αποτελεί μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την UNESCO τον Μάρτιο του 2004 ώστε να εγκαθιδρυθεί ένα δίκτυο πόλεων με κοινό ενδιαφέρον στη διαμοίραση εμπειριών με στόχο να βελτιώσουν τις πολιτικές τους για την καταπολέμηση του ρατσισμού, των διακρίσεων, της ξενοφοβίας και του αποκλεισμού.
Οι διεθνείς συνθήκες, συστάσεις ή διακηρύξεις που σχεδιάζονται στο ανώτερο επίπεδο θα πρέπει να επικυρώνονται και να εφαρμόζονται από τα κράτη. Ταυτόχρονα, είναι εξαιρετικής σημασίας η συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων στο πεδίο, συμπεριλαμβανομένων των στόχων των διακρίσεων, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα συγκεκριμένα εργαλεία εφαρμόζονται ως απάντηση σε δομημένα και συγκεκριμενοποιημένα προβλήματα.
Η UNESCO επέλεξε τις πόλεις ως τους προνομιούχους χώρους για την σύνδεση των “ανοδικών” και των “καθοδικών” δράσεων. Ο ρόλος των αρχών των πόλεων ως διαμορφωτές πολιτικών σε τοπικό επίπεδο, θεωρείται στην συγκεκριμένη περίπτωση ως το “κλειδί” για την δημιουργία δυναμικών συνεργειών.
Ο τελικός στόχος είναι να εμπλακούν οι ενδιαφερόμενες πόλεις σε μία κοινή πάλη κατά του ρατσισμού διαμέσου μίας διεθνούς συμμαχίας. Με στόχο να ληφθούν υπόψιν οι ιδιαιτερότητες και προτεραιότητες κάθε περιοχής του κόσμου, δημιουργούνται περιφερειακοί συνασπισμοί με αντίστοιχα προγράμματα δράσης στην Αφρική, την Αραβική Περιοχή, την Ασία και Ειρηνικό, την Λατινική Αμερική και Καραϊβική και την Βόρεια Αμερική. Υπό τον συντονισμό μίας “Πόλης Ηγέτιδoς” (Lead City) η οποία αναμένεται να αναγνωριστεί, κάθε περιφερειακός συνασπισμός θα διαθέτει το δικό του “Πλάνο Δράσης Δέκα Σημείων” (Ten-Point Plan of Action).
Το συγκεκριμένο Πλάνο Δράσης Δέκα Σημείων αποτελείται από δέκα δεσμεύσεις που καλύπτουν διαφορετικές περιοχές αρμοδιοτήτων των αρχών των πόλεων όπως η εκπαίδευση, η στέγαση, η απασχόληση και οι πολιτιστικές δραστηριότητες. Ειδικότερα, υποδεικνύει ορισμένα παραδείγματα πρακτικών πολιτικών που οι αρχές των πόλεων ενδέχεται να ολοκληρώσουν ή να αναπτύξουν (*παραδείγματα καλών πρακτικών). Οι πόλεις που υπέγραψαν το πλάνο δράσης θα αναλάβουν το έργο της ενσωμάτωσής του στις Δημοτικές στρατηγικές και πολιτικές, και να εμπλέξουν τους διάφορους φορείς εντός της κοινωνίας των πολιτών για την εφαρμογή του.
unesco.org
socialpolicy.gr