Η Διεθνής Ημέρα των Ρομά – και κάθε μέρα – βρίσκει τους Ρομά να παλεύουν κατά των αναγκαστικών εξώσεων

Του Ðorđe Jovanović,

Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τα δικαιώματα των Ρομά

Εκ μέρους του ERRC (Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα δικαιώματα των Ρομά), θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μας προς όλους τους Ρομά και όλους εκείνους που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των Ρομά την Διεθνή Ημέρα των Ρομά. Καθώς γιορτάζουμε τον πολιτισμό, την εθνική ταυτότητα των Ρομά και την ιστορία του αγώνα μας κατά των διακρίσεων, φυλάξτε μια σκέψη για τους εκατοντάδες χιλιάδες Ρομά που αντιμετωπίζουν την έξωση από τα σπίτια τους, και οι οποίοι δεν βλέπουν το λόγο εορτασμού αυτής της ημέρας ή οποιασδήποτε άλλης ημέρας.

Σε όλη την Ευρώπη οι Ρομά ζουν σε παράγκες, σκηνές, containers και άλλα κτίρια τα οποία είναι «ακατάλληλα για ανθρώπινη κατοίκηση». Μην κάνετε λάθος: αυτό αποτελεί διάκριση, είτε πρόκειται για διάκριση από τα κράτη που θέτουν άμεσα τους Ρομά σε διαχωρισμένους οικισμούς, ή για αποτυχία των κρατών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους για να διορθώσουν αιώνες καταπίεσης και αποκλεισμού.

Εκτός αυτών, η συνεχής απειλή της αναγκαστικής έξωσης κρέμεται πάνω από τα κεφάλια πολλών Ρομά κάθε μέρα. Μια έκθεση απογραφής που μόλις κυκλοφόρησε από το ERRC σε συνεργασία με την Ligue des droits de l’Homme, αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από 3.600 Ρομά εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους σε όλη τη Γαλλία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016. Στη Γαλλία δεν υπάρχει αναστολή στις αναγκαστικές εξώσεις των Ρομά το χειμώνα, και σχεδόν οι μισές από τις περιπτώσεις εξώσεων οδήγησαν Ρομά έξω στους δρόμους να αντιμετωπίσουν τα καιρικά στοιχεία χωρίς οποιαδήποτε προσφορά καταφυγίου έκτακτης ανάγκης.

Στην Ιταλία, χιλιάδες οικογένειες Ρομά εξακολουθούν να βρίσκονται σε ξεχωριστούς καταυλισμούς που διοικούνται από τις τοπικές αρχές. Αυτοί οι καταυλισμοί συχνά βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, μακριά από τις βασικές υπηρεσίες, μερικές φορές δίπλα σε χωματερές, κοντά σε αεροδιαδρόμους και αυτοκινητόδρομους, ή στην πραγματικότητα σε τοξικές και μολυσμένες τοποθεσίες. Οι Ρομά στην Ιταλία αντιμετωπίζουν πολλαπλές εξώσεις: οι άτακτοι οικισμοί κατεδαφίζονται, αν υπάρχει κάποιος χώρος τοποθετούνται σε απομονωμένους και υπερπλήρεις καταυλισμούς έκτακτης ανάγκης ή καταφύγια για μια περίοδο, και στη συνέχεια εκδιώκονται και αναγκάζονται να εγκατασταθούν σε προσωρινά καταλύματα όπου αντιμετωπίζουν άλλη μια έξωση.

Δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα μέρος στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, όπου οι άνθρωποι θα πρέπει να υπομένουν τέτοιες σκληρές και εξευτελιστικές μορφές καταπίεσης.

Ακόμη λιγότερη προσοχή δίνεται στις αναγκαστικές εξώσεις των Ρομά που συμβαίνουν σε χώρες εκτός της ΕΕ, όπως στην Σερβία (όπου οι Ρομά εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους μόλις αυτή την εβδομάδα δίχως σχεδόν καμία ειδοποίηση και τοποθετούνται σε έναν ακόμη οικισμό με containers), την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, την Τουρκία, και την Ουκρανία. Το γεγονός ότι μπορεί αυτές οι χώρες να έχουν μεγαλύτερους πληθυσμούς Ρομά ή μπορεί να είναι φτωχότερες δεν τις απαλλάσσει από την δικαιολογημένη οργή μας για τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζονται τους Ρομά.

Στο ERRC έχουμε δραστηριοποιηθεί στον αγώνα κατά των αναγκαστικών εξώσεων και έχουμε καταφέρει νίκες στα δικαστήρια. Μόλις πρόσφατα με αίτημά μας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρενέβη δύο φορές σε διάστημα μιας εβδομάδας με ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσει επικείμενες εξώσεις στη Ρουμανία και την Ιταλία. Πέρυσι καταφέραμε να υποστηρίξουμε μια κοινότητα των Ρομά στην Ουκρανία για να νομιμοποιήσουν την άτυπη κατοικία τους και να σταματήσει η απειλή της έξωσης. Υποστηρίζουμε τους Ρομά διάδικους – τους μελλοντικούς ήρωες του λαού τους – να οδηγήσουν υποθέσεις στο δικαστήριο στη Σερβία και αλλού. Το Συμβούλιο της Ευρώπης εκφράστηκε δυναμικά και καταδίκασε τις αναγκαστικές  εξώσεις ζητώντας την άμεση παύση παύση τους.

Οι αναγκαστικές εξώσεις ευτελίζουν τις στρατηγικές ένταξης των Ρομά – οι  εξώσεις εξωθούν τα παιδιά εκτός σχολείου,  καταστρέφουν κάθε πιθανότητα για τους ενήλικες να βρούν μια δουλειά και να διατηρήσουν τη θέση εργασίας, ωθούν πολλούς Ρομά σε ακόμη χειρότερες συνθήκες διαβίωσης, και πολλούς άλλους έξω στους δρόμους. Οι αναγκαστικές εξώσεις είναι βάναυσες και απάνθρωπες, έχουν τρομερή συναισθηματική επίπτωση σε μικρούς και μεγάλους, προκαλούν φοβερή σωματική ταλαιπωρία και είναι καταστροφικές για την οικογενειακή ζωή.

Η αυξημένη αναγνώριση της Διεθνούς Ημέρας των Ρομά από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είναι πολύ ευπρόσδεκτη στις 8 Απριλίου, και είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τη σημαία των Ρομά να υψώνεται στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Για να δώσουμε στην ημέρα βαθύτερο νόημα για τις υπόλοιπες 364 ημέρες του έτους, καλούμε όλα τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, διεθνείς οργανισμούς, εθνικές και τοπικές κυβερνήσεις και τους εταίρους της κοινωνίας των πολιτών να ενωθούν μαζί μας στον αγώνα για τον τερματισμό των αναγκαστικών εξώσεων των Ρομά μια και καλή.

Ðorđe Jovanović

ERRC President

errc.org

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  «Στάσου πλάι μου» : Εκδηλώσεις του ΚΕΘΕΑ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!