“Νέος Νόμος για το Δικαίωμα στην Εργασία των Αιτούντων-ουσών Άσυλο/Διεθνή Προστασία”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 22/4/2016

PRAKSIS Employability – REACT «Καταγραφή – Παρέμβαση – Αντιμετώπιση Διακρίσεων –
Προστασία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»

Τα προγράμματα της PRAKSIS Employability και REACT διοργάνωσαν την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016, την εκδήλωση με τίτλο “Νέος Νόμος για το Δικαίωμα στην Εργασία των Αιτούντων-ουσών Άσυλο/Διεθνή Προστασία” στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας.

praksis_react_employability

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 70 άτομα, αιτούντες/ούσες άσυλο και διεθνούς προστασίας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση των δράσεων του REACT με έμφαση στις διακρίσεις που έχουν καταγραφεί στους χώρους εργασίας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ψήφιση του Νόμου 4375/3.4.2016 και τις αλλαγές που αυτός επιφέρει στην πρόσβαση στην απασχόληση χιλιάδων προσφύγων, αιτούντων-ουσών άσυλο και διεθνή προστασία. Μέσα από την συζήτηση που ακολούθησε αναδείχθηκε η σημασία της ανοιχτής, δίκαιης και ισότιμης πρόσβασης στην εργασία και εκφράστηκε η ικανοποίηση για την άρση της θεσμοθετημένης διάκρισης που ίσχυε και απέκλειε πρακτικά τους αιτούντες-ούσες άσυλο/διεθνή προστασία από την εργασία.

Πάνω από το 70% των αιτούντων/ουσών άσυλο που έχουν απευθυνθεί τον τελευταίο χρόνο στο πρόγραμμα PRAKSIS Employability αντιμετώπιζαν μία σημαντική διάκριση αναφορικά με την πρόσβαση της ευάλωτης αυτής ομάδας στην ελληνική αγορά εργασίας. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 189/1998 οι αιτούντες/ούσες άσυλο είχαν δικαίωμα να λάβουν προσωρινή άδεια εργασίας μόνο σε περίπτωση που δεν υπήρχε ούτε ένας/μία Έλληνας-ίδα, πολίτης Ε.Ε. ή ομογενής άνεργος/η εγγεγραμμένος/η στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ στην ίδια ειδικότητα/επάγγελμα με αυτήν που ζητούσαν άδεια να εργαστούν οι αιτούντες-ούσες άσυλο. Αυτό πρακτικά -με τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα να κυμαίνονται μεταξύ 20% -30% και μια σειρά άλλων περιορισμών για την πρόσβαση στην απασχόληση- σήμαινε τον αποκλεισμό τους από την νόμιμη εργασία στην Ελλάδα. Από το 2012 και μετά, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό αιτούντων/ουσών άσυλο κατόρθωσε να βγάλει άδεια εργασίας σε ειδικότητες όπως αυτές των διερμηνέων και πολιτισμικών διαμεσολαβητών.

Είναι γνωστό ότι η διαδικασία εξέτασης της αίτησης ασύλου στην Ελλάδα, η οποία μεταξύ άλλων θα οδηγούσε και στην απόδοση δικαιώματος πρόσβασης στην απασχόληση, παρουσιάζει καθυστερήσεις, παρά την επιτάχυνση των διαδικασιών που έχει σημειωθεί τελευταία λόγω της λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου. Ωστόσο, στο διάστημα αναμονής της εξέτασης, οι αιτούντες/ούσες μη έχοντας τη δυνατότητα της νόμιμης εργασίας αναγκάζονταν να προσφύγουν σε κρατικές και άλλες δομές πρόνοιας, οι οποίες δεν αρκούν για να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας. Συχνά αναγκάζονταν να εργαστούν χωρίς άδεια εργασίας και να υπόκεινται σε πολλαπλές παραβιάσεις των εργασιακών τους δικαιωμάτων, όπως η απουσία ασφαλιστικής κάλυψης, αβεβαιότητα και ανισότητα στην πληρωμή, έλλειψη προστασίας σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος.

Τα προγράμματα της ΜΚΟ PRAKSIS «Employability– Υπηρεσίες Απασχόλησης» και REACT «Καταγραφή – Παρέμβαση – Αντιμετώπιση Διακρίσεων – Προστασία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» συνεργάστηκαν με στόχο την συλλογή και επεξεργασία δεδομένων από το πεδίο και την καθημερινή εξυπηρέτηση ωφελουμένων που αντιμετώπιζαν αυτή την διάκριση, εφοδιάζοντας έτσι το Τμήμα Διεκδίκησης Δικαιωμάτων της Οργάνωσης με τα απαραίτητα στοιχεία για την σύνταξη και προώθηση προτάσεων για τροποποιήσεις στο νόμο και τις πολιτικές σχετικά με τους αιτούντες άσυλο.

H PRAKSIS εκφράζει την ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο νέος νόμος για τις διαδικασίες ασύλου περιλαμβάνει και τις προτάσεις της σχετικά με την παροχή άδειας εργασίας για όλους τους αιτούντες άσυλο που διαμένουν στην Ελλάδα. Αυτό το γεγονός αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστούμε ότι διεθνώς εμφανίζεται η τάση περιορισμού των δικαιωμάτων των αιτούντων/ούσων άσυλο.

Διαβάστε Επίσης  Πρόγραμμα ΑΘΗΝΑ – δωρεάν στέγαση για φοιτήτριες 2020-2021 | ΧΕΝ Ελλάδος

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!