Να βελτιώνουν πραγματικά τη ζωή των προσφύγων οι Ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις για το Άσυλο

 

Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου πρέπει να αξιοποιηθούν ως μια ευκαιρία για την επίτευξη μιας πιο δίκαιης κατανομής και καλύτερων συνθηκών για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ευρώπη, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.  

«Θα ήταν απολύτως μη βιώσιμο οι όποιες προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις να διατηρούν σε μεγάλο βαθμό το υπάρχον καθεστώς. Το να επιμένει κανείς σε ένα σύστημα το οποίο έχει εγκλωβίσει  50.000 πρόσφυγες σε άθλιες συνθήκες στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον τρελό. Δεν μπορεί (σ.σ. οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις) να αποτελέσουν άλλη μια χαμένη ευκαιρία για την ειλικρινή αντιμετώπιση των προκλήσεων με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι πρόσφυγες στην Ευρώπη» δήλωσε ο John Dalhuisen, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. 

«Είναι απολύτως άδικο να περιμένουμε από τις ευρωπαϊκές χώρες πρώτης γραμμής που ήδη παλεύουν με την κρίση να διαχειριστούν αυτό το υπέρμετρο βάρος, και άλλοι να αποτυγχάνουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους ως προς την υποστήριξη τόσο των προσφύγων όσο και των χωρών που τους φιλοξενούν». 

Όταν πρόκειται για τη δημιουργία μιας ενιαίας κοινής διαδικασίας ασύλου, υπάρχει ο κίνδυνος μιας πίεσης ώστε η εναρμόνιση να γίνει ‘προς τα κάτω’, σε μια απόπειρα να καταστεί η Ευρώπη απρόσιτη για τους αιτούντες άσυλο. Σε αυτό θα πρέπει να αντισταθούμε”.

John Dalhuisen, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία

 

Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει πως η όποια μεταρρύθμιση στο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου θα πρέπει να διασφαλίσει το δικαίωμα στο άσυλο, να εγγυηθεί τη δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο προς όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Επιπλέον, θα πρέπει να διασφαλίζει πως οι αιτούντες άσυλο θα είναι ευπρόσδεκτοι και πως θα ενσωματώνονται αποτελεσματικά στις κοινότητες που θα τους φιλοξενούν.  

Οι προτάσεις για την ενίσχυση της κατανομής της ευθύνης μεταξύ των κρατών –μελών της ΕΕ κατευθύνονται σε γενικές γραμμές προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο διάβολος να κρύβεται στις λεπτομέρειες, ιδιαιτέρως αν οι προτάσεις βασίζονται σε κυρώσεις και σε εξαναγκασμό.

John Dalhuisen,  Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία

 

amnesty.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Πρακτική άσκηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!