Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία 2016 – “Εργασιακό Στρες-Μια Πρόκληση για Όλους”

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία είναι το εργασιακό άγχος:  “Εργασιακό Στρες – Μια Πρόκληση για Όλους”. Η έκθεση της Παγκόσμιας Οργανωσης Εργασίας εφιστά την προσοχή στις τρέχουσες παγκόσμιες τάσεις για το εργασιακό άγχος και τις επιπτώσεις του. 

Σήμερα, πολλοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη πίεση για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης εργασιακής ζωής. Οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι, όπως η αύξηση του ανταγωνισμού, οι υψηλότερες προσδοκίες για τις επιδόσεις και οι περισσότερες ώρες εργασίας συμβάλλουν στο να καθίσταται ο χώρος εργασίας ένα ολοένα και πιο αγχωτικό περιβάλλον.

Με τον ρυθμό της εργασίας να υπαγορεύεται από την άμεση επικοινωνία και τα υψηλά επίπεδα του παγκόσμιου ανταγωνισμού, οι γραμμές που χωρίζουν την εργασία από την προσωπική ζωή είναι όλο και πιο δύσκολο να εντοπιστούν. Επιπλέον, λόγω των σημαντικών αλλαγών των εργασιακών σχέσεων και της τρέχουσας οικονομικής ύφεσης, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν οργανωτικές αλλαγές και αναδιάρθρωση, μείωση των ευκαιριών εργασίας, αύξηση της επισφαλούς εργασίας, φόβο ότι θα χάσουν τη δουλειά τους, μαζικές απολύσεις και ανεργία και μειωμένη χρηματοοικονομική σταθερότητα, με σοβαρές συνέπειες για την ψυχική τους υγεία και ευεξία.

Τα τελευταία χρόνια, έχει υπάρξει αυξανόμενη προσοχή στις επιπτώσεις των ψυχοκοινωνικών κινδύνων και του εργασιακού άγχους μεταξύ των ερευνητών, των επαγγελματιών και των φορέων χάραξης πολιτικής. Το εργασιακό άγχος αναγνωρίζεται τώρα ως παγκόσμιο πρόβλημα που επηρεάζει όλες τις χώρες, όλα τα επαγγέλματα και όλους τους εργαζόμενους τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σε αυτό το σύνθετο πλαίσιο, ο χώρος εργασίας αποτελεί ταυτόχρονα μια σημαντική πηγή ψυχοκοινωνικών κινδύνων αλλά και τον ιδανικό χώρο για την αντιμετώπισή τους, προκειμένου να προστατεύσει την υγεία και την ευημερία των εργαζομένων.

SAFEDAY-2016_poster_El_L.1459942741656

Έκθεση “Workplace Stress: A Collective Challenge”

Η σχέση μεταξύ του στρες στο χώρο εργασίας και της κακής ψυχικής υγείας είναι καλά εδραιωμένη. Στην πρόσφατη έκθεση της ILO “Εργασιακό Άγχος: Μια Πρόκληση για Όλους”, η ομάδα του Οργανισμού για την ασφάλεια και την υγεία ερεύνησε τις πιο πρόσφατες μελέτες σχετικά με το στρες στο χώρο εργασίας από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της Ασίας και του Ειρηνικού, της Αμερικής, της Αυστραλίας και της Ευρώπης.

Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν ότι το εργασιακό άγχος κοστίζει στην παγκόσμια κοινωνία αμέτρητα δισεκατομμύρια σε άμεσες και έμμεσες δαπάνες σε ετήσια βάση. Και αυτό το κόστος δεν είναι τίποτα μπροστά στο ανθρώπινο κόστος που πληρώνεται με δυστυχία, πόνο και ακόμη και, σύμφωνα με ορισμένες εκθέσεις, αυτοκτονία.

Το φαινόμενο έχει λάβει πραγματικά παγκόσμιες διαστάσεις/επιδράσεις

Π.χ. Έρευνα από την Ιαπωνία έδειξε πως το 32,4% των εργαζομένων ανέφεραν ότι υπέφεραν από έντονο άγχος, ανησυχία και στρες κατά το προηγούμενο έτος. Στη Χιλή, τα δεδομένα του 2011 έδειξαν το 27,9% των εργαζομένων και το 13,8% των εργοδοτών να αναφέρουν ότι το άγχος και η κατάθλιψη ήταν παρόντα στις επιχειρήσεις τους. Παρόμοια στοιχεία βρέθηκαν σχεδόν σε κάθε χώρα.

Πηγή: ilo.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  12ο Τεύχος του Επιστημονικού Περιοδικού Κοινωνική Πολιτική

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!