Παγκόσμια Ημέρα Πνευματικής Ιδιοκτησίας 2016 – Ψηφιακή Δημιουργικότητα

Ελένη Τομπέα

Κάθε χρόνο στις 26 Απριλίου, εορτάζεται η παγκόσμια ημέρα πνευματικής ιδιοκτησίας ώστε να κατανοηθεί ο σημαντικός ρόλος των δικαιωμάτων της πνευματικής ιδιοκτησίας (διπλώματα ευρεσιτεχνίας, εμπορικά σήματα, βιομηχανικά σχέδια, πνευματικά δικαιώματα) στην ενθάρρυνση της καινοτομίας και της δημιουργικότητας.

Στο φετινό εορτασμό εξετάζεται το μέλλον του πολιτισμού στην ψηφιακή εποχή: Πώς μπορούμε να τον δημιουργήσουμε, να έχουμε πρόσβαση σ’αυτόν, και να τον χρηματοδοτήσουμε. Πως ένα ισορροπημένο και εύκαμπτο σύστημα πνευματικής ιδιοκτησίας βοηθά στο να διασφαλιστεί ότι εκείνοι που εργάζονται στον δημιουργικό τομέα και οι ίδιοι οι καλλιτέχνες αμοίβονται σωστά για την εργασία τους, έτσι ώστε να συνεχίσουν να δημιουργούν.

Από τον Σαίξπηρ έως τις selfies, ο πολιτισμός έχει αλλάξει με το πέρασμα των αιώνων καθώς οι δημιουργοί έχουν προσαρμοστεί σε νέες τεχνολογίες για να συνδέονται με ένα πλέον διευρυνόμενο κοινό. Νέες αλλαγές είχαν αρκετά μεγάλο αντίκτυπο στην ψηφιακή δημιουργία και διανομή της τέχνης, μουσικής, λογοτεχνίας και άλλων πολιτιστικών προϊοντων, που οδήγησαν σε νέο πολυπληθέστερο κοινό ενώ διατάρασσαν επιχειρηματικά μοντέλα και πίεσαν οικονομικά πολλούς δημιουργούς.

Ταινίες, τηλεόραση, μουσική, βιβλία, τέχνη, βίντεο-παιχνίδια-και όλων των ειδών τα πολιτιστικά έργα – έχουν εδώ και καιρό διασχίσει τα σύνορα. Όμως η εποχή του WiFi μεταμορφώνει τον τρόπο δημιουργίας του πολιτισμού, τον τρόπο που διανέμεται και απολαμβάνεται σε αγορές που επεκτείνονται πολύ πέρα από τα εθνικά σύνορα. Ολοένα και πιο προσβάσιμες ψηφιακές τεχνολογίες έχουν παρασύρει φυσικούς περιορισμούς, τοποθετώντας έναν κόσμο διαπολιτισμικής συνεργασίας στα χέρια κάθε καλλιτέχνη και δημιουργού, τροφοδοτώντας τη φαντασία με νέους τρόπους. Με αυτήν την άνθιση της ψηφιακής δημιουργικότητας έρχεται και η ευλογία του ψηφιακού καταναλωτή. Διαβάζουμε, παρακολουθούμε και ακούμε τα έργα αμέτρητων δημιουργών από όλο τον κόσμο οπουδήποτε, οποτεδήποτε και όσο θέλουμε.

Διαβάστε Επίσης  Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Trafficking 2020

«Ολόκληρη η διαδικασία με την οποία δημιουργούνται και παράγονται έργα, το είδος των έργων που παράγονται, ο τρόπος που διανέμονται, και ο τρόπος που καταναλώνονται ή απολαμβάνονται σε όλο τον κόσμο, έχει ανασχεδιαστεί ως συνέπεια της ψηφιακής τεχνολογίας», δήλωσε ο γενικός διευθυντής Francis Gurry, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO).

«Την σημερινή ημέρα, που γιορτάζουμε την ψηφιακή δημιουργικότητα σε όλο τον κόσμο, θα πρέπει να σκεφτούμε τον τρόπο ώστε να βρούμε τη σωστή ισορροπία-έναν τρόπο που να αναγνωρίζει τη σημασία των δημιουργών και των καινοτόμων στην πολιτιστική και τεχνολογική πρόοδο που βλέπουμε, ως συνέπεια της ψηφιακής τεχνολογίας».

ipday2016

Υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή της για την προώθηση της ευρύτερης δυνατής πρόσβασης στην ψηφιακή μάθηση και δημιουργικότητα, η WIPO ανακοίνωσε σήμερα και μια νέα προσβάσιμη μορφή που απευθύνεται στους ανθρώπους με προβλήματα όρασης ώστε να συμμετέχουν στο Εξ’ Αποστάσεως Ακαδημαϊκό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της WIPO, το Γενικό Elearning Course για την πνευματική ιδιοκτησία.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO) είναι το παγκόσμιο φόρουμ για τις πολιτικές που αφορούν την πνευματική ιδιοκτησία, πνευματικές υπηρεσίες και πληροφορίες και πνευματική συνεργασία. Πρόκειται για μια εξειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ, που συμβάλλει σε 188 κράτη-μέλη για την ανάπτυξη ενός ισορροπημένου διεθνούς IP νομικού πλαισίου, ώστε να καλύπτονται οι εξελισσόμενες ανάγκες της κοινωνίας. Παρέχει επαγγελματικές υπηρεσίες για την απόκτηση δικαιωμάτων Πνευματικής ιδιοκτησίας σε πολλαπλές χώρες και επίλυση των διαφορών. Παρέχει προγράμματα κατάρτισης για να βοηθά τις αναπτυσσόμενες χώρες να οφελούνται από τη χρήση IP, και παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε μοναδικές τράπεζες IP πληροφοριών.

wipo.int

socialpolicy.gr

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!