Ελένη Τομπέα
Οι κεντρικοί στόχοι της Ατζέντας του 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη δίνουν έμφαση στην εξάλειψη της φτώχειας, την προώθηση της κοινής οικονομικής ευημερίας, την κοινωνική ανάπτυξη και την ευημερία των ανθρώπων, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον.
Οι οικογένειες παραμένουν στο επίκεντρο της κοινωνικής ζωής εξασφαλίζοντας την ευημερία των μελών τους, την εκπαίδευση και την κοινωνικοποίηση των παιδιών και των νέων και την φροντίδα των μικρών και μεγάλων. Από πολιτική σκοπιά, λαμβάνοντας τις οικογένειες υπόψη κατά την εφαρμογή των αναπτυξιακών στόχων, δίδεται η δυνατότητα να επιταχυνθούν τα επιτεύγματα πολλών στόχων που αφορούν την ευημερία των ατόμων.
Μια σειρά από πολιτικές για την οικογένεια, όπως εκείνες που υποστηρίζουν το ρόλο της οικογένειας στην παροχή φροντίδας, την ισορροπία εργασίας και οικογένειας για τους γονείς, την ενδυνάμωση των οικογενειών ώστε να υποστηρίξουν την υγεία, την εκπαίδευση και την ευημερία των μελών τους, έχουν συμβάλλει συνολικά στην επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων. Παρόλα αυτά, ένα ευρύ φάσμα οικογενειακών πολιτικών σε εθνικό επίπεδο που αφορούν διαφορετικές πτυχές της οικογενειακής ζωής, εμφανίζει συχνά αναξιοποίητες δυνατότητες που μπορούν να συμβάλλουν περαιτέρω στην επίτευξη πολλών εθνικών αναπτυξιακών στόχων.
Συγκεκριμένα, οι οικογενειακές πολιτικές μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων 1 έως 5, που σχετίζονται με την εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας, εξασφαλίζοντας μία υγιή ζωή και την προώθηση της ευημερίας για όλες τις ηλικίες, καθώς και εκπαιδευτικές ευκαιρίες καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής και την επίτευξη της ισότητας των φύλων.
Το θέμα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Οικογενειών επικεντρώνεται στον Αναπτυξιακό Στόχο 3: Διασφάλιση υγιών ζωών και προώθηση της ευημερίας για όλους σε όλες τις ηλικίες.
Οι οικογένειες επιτελούν έναν μοναδικό ρόλο στη διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας των παιδιών. Οι γονείς μπορούν να βελτιώσουν την έκβαση της υγείας των παιδιών, παρέχοντας συναισθηματική στήριξη, εξασφαλίζοντας προληπτικές επισκέψεις υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των έγκαιρων εμβολιασμών και την κατάλληλη θεραπεία σε περιόδους ασθένειας. Με τη σειρά τους, ένας αριθμός πολιτικών και προγραμμάτων, μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά τους γονείς στην εξασφάλιση της κατάλληλης φροντίδας και ως εκ τούτου στην καλύτερη έκβαση της υγείας των παιδιών τους.
Πολιτικές και προγράμματα που αυξάνουν τους οικονομικούς πόρους ή την βελτίωση των συμπεριφορών φροντίδας έχουν επίσης τη δυνατότητα να επηρεάσουν θετικά την υγεία του παιδιού και την ευημερία, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες οικογένειες. Για παράδειγμα, οι χρηματικές μεταβιβάσεις ή οι μεταβιβάσεις σε είδος, όπως επιδόματα παιδιού ή οι χρηματικές μεταβιβάσεις υπό συγκεκριμένα κριτήρια που χρειάζονται οι γονείς για να διασφαλίσουν την προληπτική υγειονομική περίθαλψη των παιδιών τους και την σχολική τους φοίτηση, βοηθούν σε μεγάλο βαθμό στην προώθηση της έκβασης της υγείας και της εκπαίδευσης των παιδιών.
Επιπλέον, οι οικογενειακές πολιτικές για την ισορροπία εργασίας και οικογένειας επηρεάζουν την υγεία όλων των μελών της οικογένειας, ιδιαίτερα των νεογέννητων. Οι γονικές άδειες με αποδοχές προωθούν την ευημερία των παιδιών. Για παράδειγμα, η άδεια μητρότητας επιτρέπει τις μητέρες να αρχίσουν και να διατηρήσουν το θηλασμό, ο οποίος οδηγεί σε χαμηλότερο κίνδυνο για ένα αριθμό ασθενειών για τα βρέφη και τις ίδιες τις μητέρες. Οι άδειες πατρότητας βοηθούν τους πατέρες να δημιουργήσουν ισχυρούς δεσμούς με τα παιδιά τους και προωθούν τη συμμετοχή των ανδρών στις ευθύνες του νοικοκυριού.
Μια σειρά από πολιτικές ισορροπίας εργασίας-οικογένειας, όπως τα ευέλικτα ωράρια εργασίας ενισχύουν την ικανότητα του γονέα να είναι διαθέσιμος για τα παιδιά του και να εξασφαλίζει την κατάλληλη φροντίδα. Πολιτικές και προγράμματα που προωθούν ένα ασφαλές και σταθερό οικογενειακό περιβάλλον και τη θετική άσκηση του γονικού ρόλου συμβάλλουν επίσης στην συναισθηματική και σωματική ευεξία των παιδιών και των νέων.
Επιπλέον, κατάλληλες πολιτικές είναι επίσης αναγκαίες για να βοηθήσουν τις οικογένειες να φροντίζουν τους ηλικιωμένους, τα άτομα με αναπηρία και τα άλλα ευάλωτα μέλη της οικογένειας. Η εξασφάλιση υγιούς ζωής και η προώθηση της ευημερίας σε όλες τις ηλικίες απαιτεί βελτιώσεις σε διατάξεις που αφορούν τη φροντίδα των ηλικιωμένων, είτε στο σπίτι είτε σε εγκαταστάσεις φροντίδας, σύμφωνα πάντα με τις προτιμήσεις των ηλικιωμένων ατόμων. Σε αυτό το πλαίσιο, μια περιοχή όπου εξακολουθεί να αγνοείται σε μεγάλο βαθμό από τους φορείς χάραξης πολιτικής είναι η επέκταση της γονικής άδειας ώστε να συμπεριλαμβάνει τη φροντίδα των ηλικιωμένων. Σε κοινωνίες όπου η γήρανση πραγματοποιείται με ταχείς ρυθμούς, αυτό το ζήτημα είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει μεγαλύτερης σημασίας στα χρόνια που έρχονται.
Πηγή: un.org
socialpolicy.gr
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.