29/4/2016, Ζάγκρεμπ
“Η κοινωνική συνοχή και η πολυφωνία είναι υπό απειλή στην Κροατία. Καλώ τις αρχές να κινήσουν και να συμμετάσχουν σε ανοικτό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να προστατεύσουν τον πλουραλισμό για την αποφυγή περαιτέρω πόλωσης της κοινωνίας. Επιπλέον, οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να στείλουν ένα σαφές μήνυμα κατά της βίας, των διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας, ιδίως κατά των εθνικών μειονοτήτων και των δημοσιογράφων “
Αυτά ανέφερε ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Nils Muižnieks, στο τέλος της πενθήμερης επίσκεψής του στην Κροατία.
Ο Επίτροπος ανησυχεί ιδιαίτερα για την αναφερόμενη αύξηση της εθνικής μισαλλοδοξίας, ρητορικής μίσους και άλλων μορφών εγκλημάτων μίσους με στόχο τα μέλη εθνικών μειονοτήτων, ιδίως Σέρβων, μέλη της εβραϊκής κοινότητας και των Ρομά. Ενώ η Κροατία έχει ένα νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων που μπορεί να χρησιμεύσει ως πρότυπο, ορισμένες πρόσφατες υποτροπές, συμπεριλαμβανομένης της περικοπής κατά 11% των δημόσιων πόρων για την κοινωνία των πολιτών των εθνικών μειονοτήτων, πρέπει να αντιστραφούν.
Όσον αφορά τις ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης, ο Επίτροπος ανησυχεί σοβαρά για την ανεπαρκή αντίδραση από τις αρχές για τις αναφερθείσες περιπτώσεις σωματικής βίας, απειλών θανάτου και εκφοβισμού κατά δημοσιογράφων.
“Οι δημοσιογράφοι παίζουν το σημαντικό ρόλο του δημόσιου φύλακα σε μια δημοκρατική κοινωνία και η ασφάλειά τους πρέπει να εξασφαλίζεται από όλα τα κράτη. Η ατιμωρησία για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον δημοσιογράφων πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και θα πρέπει να επιβληθούν αποτρεπτικές κυρώσεις για τα εγκλήματα αυτά. Ο δημόσιος λόγος που δικαιολογεί τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων είναι επικίνδυνος και επιζήμιος για τις ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης και της δημοκρατίας. “
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στον Επίτροπο μια σειρά από απότομες αλλαγές στις θέσεις διαχείρισης και σύνταξης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης δημόσιας υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης της κυβέρνησης να τερματίσει τη θητεία του επικεφαλής του Οργανισμού για τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και να απολύσει τα μέλη της. Ο Επίτροπος καλεί τις αρχές να διασφαλίσουν την πολυφωνία στην υπηρεσία των δημόσιων μέσων ενημέρωσης και την ανεξαρτησία της ρυθμιστικής αρχής, βασικά στοιχεία για τον πλουραλισμό και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, που πρέπει να διατηρούνται και να προστατεύονται.
Ο Επίτροπος υπογραμμίζει την ανάγκη η Κροατία να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια σειρά από εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με τους πολέμους της δεκαετίας του 1990, συμπεριλαμβανομένης και της εξάλειψης της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, την παροχή αποτελεσματικής και επαρκούς αποζημίωσης σε όλα τα θύματα του πολέμου, την αποκατάσταση της αλήθειας για τους αγνοούμενους και τη δημιουργία της απαραίτητης διαβίωσης και των κοινωνικών συνθηκών για την επιστροφή των προσφύγων.
Ο Επίτροπος Muižnieks σημειώνει με ικανοποίηση την αναγνώριση από τον κρατικό Εισαγγελέα σχετικά με τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας στη δίωξη των εγκλημάτων πολέμου και υποστηρίζει σθεναρά τις πρωτοβουλίες με στόχο τη βελτίωση και την ενίσχυση αυτής της συνεργασίας. Σημειώνοντας ότι περισσότερα από 2.800 άτομα, οι περισσότεροι από αυτούς Ρομά, παραμένουν ανιθαγενείς ή σε κίνδυνο ανιθαγένειας, ο Επίτροπος κάλεσε την Κροατία να επιλύσει αυτό το ζήτημα ως θέμα προτεραιότητας.

Όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων, σημειώνοντας παράλληλα ότι λίγα άτομα έχουν αναζητήσει διεθνή προστασία στην Κροατία μέχρι στιγμής, ο Επίτροπος καλεί τις αρχές να αναπτύξουν ολοκληρωμένες, μακροπρόθεσμες πολιτικές για την ενσωμάτωση των μεταναστών στην κοινωνία, ιδίως εν όψει της επικείμενης εφαρμογής από την Κροατία των δεσμέυσεών της στο πλαίσιο του καθεστώτος μετεγκατάστασης προσφύγων στην ΕΕ. Στις συζητήσεις του με τις αρχές σχετικά με το σχέδιο που εκκρεμεί για τροποποιήσεις του νόμου περί αλλοδαπών, ο Επίτροπος σημείωσε ως θετική εξέλιξη την ένταξη των μεταναστών ως εναλλακτική λύση κράτησης. Ωστόσο, προτρέπει τις αρχές να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες των ΜΚΟ σχετικά με την ποινικοποίηση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους μετανάστες.
Τέλος, ο Επίτροπος καλεί την Κροατία να επανεξετάσει και να θέσει τέρμα στην πρακτική υποχρέωσης των μεταναστών που υπόκεινται σε απέλαση, να πληρώνουν για τα έξοδα διαμονής και απέλασης τους.
Πηγή: Council of Europe
socialpolicy.gr