Νέες Κατευθυντήριες Οδηγίες του Π.Ο.Υ οδηγούν στην βελτίωση της φροντίδας για τις γυναίκες που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων

16 ΜΑΙΟΥ 2016 | ΓΕΝΕΥΗ | ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ – Νέες κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ στοχεύουν στην υποβοήθηση του έργου των επαγγελματιών υγείας ώστε να προσφέρουν καλύτερη φροντίδα σε περισσότερα από 200 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες παγκοσμίως που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων.

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων / female genital mutilation (FGM), περιλαμβάνει όλες τις διαδικασίες που περιλαμβάνουν την μερική ή ολική αποκοπή των εξωτερικών γεννητικών οργάνων ή άλλου τραυματισμού στα γυναικεία γεννητικά όργανα για μη-ιατρικούς σκοπούς. Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων δεν οδηγεί σε οφέλη για την υγεία, ενώ μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες, παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών. Η πραγματοποίηση της πρακτικής μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως οξεία αιμορραγία, προβλήματα στην ούρηση, και εν συνεχεία ακόμη και κύστες, λοιμώξεις ως και θάνατο. Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων μπορεί επίσης να έχει ως αποτέλεσμα τις επιπλοκές κατά τον τοκετό και την αύξηση του κινδύνου θανάτου των νεογέννητων.

Η διεθνής μετανάστευση έχει πλέον καταστήσει την πρακτική, η οποία επιπολάζει σε 30 χώρες στην Αφρική και σε ορισμένες χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, ένα ζήτημα παγκόσμιας υγείας.

Η ανάγκη για φροντίδα υγείας

Οι επαγγελματίες υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο θα πρέπει πλέον να είναι έτοιμοι να προσφέρουν φροντίδα στα κορίτσια και τις γυναίκες που έχουν υποβληθεί στην πρακτική του ακρωτηριασμού των γεννητικών τους οργάνων. Όμως, συχνά, οι επαγγελματίες υγείας δεν γνωρίζουν τις πολλαπλές αρνητικές συνέπειες του Ακρωτηριασμού των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων για την υγεία και πολλοί παραμένουν ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι για την κατάλληλη αναγνώριση και θεραπεία. Ως αποτέλεσμα, πολλές γυναίκες ενδέχεται να υποφέρουν αναίτια από τις συνέπειες του Ακρωτηριασμού των Γεννητικών τους Οργάνων στην σωματική και ψυχική τους υγεία.

“Οι επαγγελματίες υγείας έχουν να επιτελέσουν έναν κρίσιμο ρόλο βοηθώντας να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα παγκόσμιας υγείας. Θα πρέπει να ξέρουν πώς να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν τις επιπλοκές του Ακρωτηριασμού των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων στην Υγεία”, αναφέρει η Δρ. Flavia Bustreo, Γενική Υποδιευθύντρια του ΠΟΥ. “Η πρόσβαση στην ορθή πληροφορία και στην βέλτιση κατάρτιση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη νέων περιστατικών και να διασφαλίσει ότι τα εκατομμύρια των γυναικών που έχουν υποβληθεί στην πρακτική του ακρωτηριασμού των γεννητικών τους οργάνων μπορούν να λάβουν την βοήθεια που χρειάζονται”.

Από το 1997, οι προσπάθειες για την εξάλειψη του φαινομένου του Ακρωτηριασμού των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων είναι εκτεταμένες και διεθνείς.  Αυτές περιλαμβάνουν έρευνες, ενέργειες εντός κοινοτήτων, αναθεωρημένα νομικά πλαίσια και αυξανόμενη πολιτική υποστήριξη για τον τερματισμό της πρακτικής, καθώς και διεθνείς φορείς παρακολούθησης όπως και ψηφίσματα που καταδικάζουν την πρακτική. Το 2007, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA) ξεκίνησε το Κοινό Πρόγραμμα για τον Ακρωτηριασμό των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων (Joint Programme on Female Genital Mutilation/Cutting) ώστε να επιταχύνει τις διαδικασίες για την “εγκατάλειψη” της πρακτικής.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες του Π.Ο.Υ.  βασίζονται και συνεισφέρουν σε αυτές τις προσπάθειες, υπογραμμίζοντας την παραδοχή ότι οι δράσεις πρέπει να αναληφθούν διατομεακά ώστε να τερματισθεί η πρακτική και να βοηθηθούν οι γυναίκες που βιώνουν τις συνέπειές της.

Οι συστάσεις εστιάζουν στην πρόληψη και θεραπεία των γυναικολογικών επιπλοκών – στην θεραπεία της κατάθλιψης και των διαταραχών άγχους – στην εστίαση στην σεξουαλική υγεία των γυναικών μέσω ενεργειών όπως συμβουλευτική, καθώς και στην παροχή πληροφόρησης και εκπαίδευσης.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες προειδοποιούν επίσης κατά της “ιατρικοποίησης” της πρακτικής του Ακρωτηριασμού των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων, για παράδειγμα όταν οι γονείς ζητούν από τους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας να πραγματοποιήσουν την πρακτική FGM επειδή θεωρούν ότι θα είναι λιγότερο επιβλαβής.

Παγκόσμια Στρατηγική για τον τερματισμό της πραγματοποίησης της πρακτικής του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων από τους φορείς παροχής φροντίδας υγείας

Το 2010, ο ΠΟΥ δημοσίευσε την “Παγκόσμια Στρατηγική για τον τερματισμό της πραγματοποίησης της πρακτικής του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων από τους φορείς παροχής φροντίδας υγείας” (“Global strategy to stop health-care providers from performing female genital mutilation”) σε συνεργασία με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό και το Κοινό Πρόγραμμα της UNICEF για τον Ακρωτηριασμό των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων και άλλους ετέρους.

Ένα μέτρο θεμελιώδους σημασίας για την πρόληψη της ιατρικοποίησης της FGM, είναι η δημιουργία πρωτόκολλων, εγχειριδίων και κατευθυντήριων οδηγιών για τους φορείς παροχής φροντίδας υγείας. Αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνουν τις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν όταν οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αιτήματα από γονείς ή μέλη της οικογένειας για την πραγματοποίηση FGM σε κορίτσια, ή αιτήματα από γυναίκες για πραγματοποίηση επαναγκτηριασμού μετά από τοκετό.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη για περισσότερες έρευνες για την βελτίωση των πρακτικών βάσει ευρημάτων (evidence-based practice), έτσι ώστε οι επαγγελματίες υγείας να διαχειρίζονται καλύτερα τις επιπλοκές που προκύπτουν από την πρακτική του Α.Γ.Γ.Ο, και η επιστημονική κοινότητα της υγείας να είναι καλύτερα πληροφορημένη για τους σχετιζόμενους κινδύνους για την υγεία, οι οποίοι μπορεί επίσης να συνεισφέρουν αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση της εξάλειψης αυτής της επικίνδυνης πρακτικής.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Θέσεις Εργασίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Open Vacancies@WHO) | Closing Dates: Jul 6-Jul 17, 2020

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!