Ο κόσμος χρειάζεται ένα εμβόλιο κατά του AIDS – Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για το Εμβόλιο κατά του AIDS

Ελένη Τομπέα

Παρά τις σημαντικές προόδους στη θεραπεία και την πρόληψη, το HIV / AIDS εξακολουθεί να μην είναι περιορισμένο ούτε διαχειρίσιμο. Μόνο το 2014, το AIDS οδήγησε σε περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως και ο ιός HIV μόλυνε πάνω από 2 εκατομμύρια άτομα, με τα δύο τρίτα από αυτά να βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική.

Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι ακόμη και με σημαντικά αυξημένη χρήση των υφιστάμενων επιλογών θεραπείας και πρόληψης, θα υπάρξουν εκατοντάδες χιλιάδες νέες μολύνσεις από τον ιό HIV ανά έτος σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες για τις επόμενες δεκαετίες.

Ο κόσμος χρειάζεται ένα εμβόλιο κατά του AIDS, και η επιστήμη μπορεί να τα καταφέρει. Νέα υποψήφια εμβόλια προχωρούν προς την κλινική αξιολόγηση, με μελέτες τελικού σταδίου να έχουν ήδη ξεκινήσει για μερικά από αυτά.

Ένα εμβόλιο για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του HIV / AIDS είναι απαραίτητο για τον οριστικό  τερματισμό της επιδημίας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Εστιάζοντας στις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες  όπου βρίσκεται η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων στον κόσμο που ζουν με τον ιό HIV / AIDS, η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PLoS ONE δείχνει ότι η προσθήκη ενός εμβολίου θα μπορούσε να μειώσει δραματικά τις νέες μολύνσεις από τον ιό HIV και τους θανάτους από το AIDS, ακόμη και αν άλλα εργαλεία θεραπείας και πρόληψης αναβαθμιστούν εκτενώς .

Για παράδειγμα, η ανάλυση δείχνει ότι ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του AIDS κατά ποσοστό 70% με ισχυρή απορρόφηση θα μπορούσε να μειώσει τις νέες ετήσιες μολύνσεις από τον HIV στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος κατά 44% στα 10 πρώτα χρόνια  και κατά 65%  σε 25 χρόνια, αποτρέποντας τελικά δεκάδες εκατομμύρια λοιμώξεις και σώζοντας εκατομμύρια ζωές.

IFE-bars-v4b-Web

Δυνατότητα μείωσης των νέων ετήσιων μολύνσεων από τον HIV σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες, από αποτελεσματικό εμβόλιο κατά 70% και καλά εφαρμοσμένο.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι ένα εμβόλιο κατά του AIDS θα ήταν εύστοχο και οικονομικά αποτελεσματικό σε ένα ευρύ φάσμα χαρακτηριστικών. Υψηλότερη αποτελεσματικότητα, προστασία που διαρκεί περισσότερο, λιγότερες δόσεις, μείωση του κόστους του εμβολίου και μια πιο αποτελεσματική διάχυση στους πληθυσμούς θα αυξήσει τόσο τις επιπτώσεις στην υγεία όσο και την σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης πως ένα εμβόλιο θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το κόστος της θεραπείας και, ενδεχομένως, το συνολικό κόστος ανταπόκρισης του HIV / AIDS με την πάροδο του χρόνου.

Η νέα μελέτη βασίζεται στο Επενδυτικό Πλαίσιο της UNAIDS, το οποίo εκφράζει το πώς η επιταχυνόμενη κλίμακα των υφιστάμενων παρεμβάσεων του HIV / AIDS και η προσθήκη των νέων επιλογών πρόληψης θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά την πορεία της παγκόσμιας επιδημίας. Η νέα μελέτη προσθέτει εκτενή ανάλυση σχετικά με τον αντίκτυπο των βασικών χαρακτηριστικών ενός εμβολίου (αποτελεσματικότητα, η διάρκεια της προστασίας, ο αριθμός των δόσεων) και τον προγραμματισμό εμβολιασμών (πόσα άτομα θα καλύπτονται με πόσες επισκέψεις, το κόστος ανά αγωγή, κ.λπ.).

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID), η οποία διαχειρίζεται το πρόγραμμα εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ που παρέχει οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια σε περισσότερες από 120 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: iavi.org

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  «Το νοσηλευτικό επάγγελμα στην Ελλάδα μέσα από το Νέο Δημόσιο Μάνατζμεντ» | Η οπτική του κοινωνικού φύλου

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!