Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος 2016

Κάθε χρόνο, στις 31 Μαΐου, ο ΠΟΥ και οι εταίροι του σηματοδοτούν την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (WNTD), υπογραμμίζοντας τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με τη χρήση καπνού και υποστηρίζοντας την ανάγκη για αποτελεσματικές πολιτικές για την μείωση της κατανάλωσης καπνού.

Για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, ο ΠΟΥ και η Γραμματεία της σύμβασης – πλαισίου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας  για τον έλεγχο του καπνού καλούν τις χώρες να ετοιμαστούν για τις απλές (τυποποιημένες) συσκευασίες των προϊόντων καπνού.

Οι απλές συσκευασίες είναι ένα σημαντικό μέτρο που μειώνει την ελκυστικότητα των προϊόντων καπνού, περιορίζει τη χρήση των συσκευασιών καπνού ως μια μορφή διαφήμισης και προώθησης των προϊόντων καπνού, θέτει όρια στις παραπλανητικές συσκευασίες και στις επισημάνσεις, και αυξάνει την αποτελεσματικότητα των προειδοποιήσεων για την υγεία.

Οι απλές / τυποποιημένες συσκευασίες των προϊόντων καπνού αφορούν σε μέτρα που περιορίζουν ή απαγορεύουν τη χρήση των λογοτύπων, χρωμάτων, εικόνων μάρκας ή προωθητικών πληροφοριών σχετικά με τη συσκευασία, εκτός από εμπορικές επωνυμίες και τα στοιχεία των προϊόντων εμφανιζόμενα σε ένα πρότυπο χρώμα και στυλ γραμματοσειράς.

Οι κατευθυντήριες γραμμές των άρθρων 11 και 13 της σύμβασης-πλαισίου του ΠΟΥ για τον Έλεγχο του Καπνού (WHO FCTC) συνιστούν στα μέλη να υιοθετήσουν τις απλές συσκευασίες, οι οποίες συμπληρώνουν άλλα μέτρα, ως μέρος μιας συνολικής πολυτομεακής προσέγγισης για την καταπολέμηση του καπνίσματος.

Στοιχεία σχετικά με τις απλές συσκευασίες

Τον Δεκέμβριο του 2012, η Αυστραλία έγινε η πρώτη χώρα που εφάρμοσε πλήρως την απλή συσκευασία.

Το 2015, η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Βόρεια Ιρλανδία και η Γαλλία, ψήφισαν νόμους για την εφαρμογή της απλής συσκευασίας από τον Μάιο του 2016.

Αρκετές χώρες βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια εξέτασης για την έκδοση νόμων περί απλής συσκευασίας.

Ο παγκόσμιος οργανισμός Υγείας σχεδίασε τρεις αφίσες για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος. The posters are based on image from the © Commonwealth of Australia.

poster-baby-mid-res

poster-eye-mid-res

poster-foot-mid-res

who.int

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Τρίτη Δεκαετία των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη της Φτώχειας 2018-2027

Be the first to comment on "Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος 2016"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!