Το success story που έγινε πραγματικότητα

Δέσποινα Θηραίου

                                                             απόφοιτη τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής

Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην κρισιμότερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της. Η χώρα απειλείται από μια νέα «εθνική περιπέτεια» με την επάνοδο της ύφεσης και της συζήτησης περί Grexit. Και να’ μαστε, λοιπόν, στο τρίτο μνημόνιο, στη μαζική φυγή επιχειρήσεων, εργαζομένων και κεφαλαίων, στο συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό ανέργων, στα capital controls. Η χώρα έχει ανάγκη από μια ενίσχυση των δομών των κοινωνικών υπηρεσιών (μέσα από μια σύγχρονη προσέγγιση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών) και η ανάγκη αυτή είναι επιτακτική.

Στη σημερινή εποχή είναι αναγκαίο (ίσως περισσότερο από ποτέ) ένα νέο μοντέλο κοινωνικού κράτους, που συνεπάγεται σε θέσεις εργασίας για κοινωνικούς επιστήμονες, ανάπτυξη κοινωνικών πολιτικών και ποιοτικότερων υπηρεσιών για όλους τους πολίτες (ειδικά στοχευμένων για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που χρήζουν βοηθείας). Στη συνέχεια, η ανάπτυξη προνοιακών πολιτικών θα υλοποιηθεί αποτελεσματικότερα με τη σύμπραξη και συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης, δήμων και εθελοντικών μη-κυβερνητικών οργανώσεων.

Εδώ λοιπόν βρισκόμαστε εμείς. Στόχος μας είναι να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας σαν Σύλλογος Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής (ΣΕΚΠ), αρκεί να γίνουν οι σωστές επιλογές, κινήσεις και στρατηγική. Είναι γεγονός ότι από την ίδρυση του συλλόγου (ΣΕΚΠ) έχουν γίνει αρκετά βήματα (έκδοση Ηλεκτρονικής Εφημερίδας κάθε δεύτερη Δευτέρα, χαρτογράφηση φορέων Κοινωνικής Πολιτικής, δημοσίευση θέσεων εργασίας και κατάρτισης για Επιστήμονες Κοινωνικής Πολιτικής δύο φορές το μήνα, κ.α.), αλλά δεν πρέπει να μείνουμε εκεί. Χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια και συμμετοχή, ώστε να έχουμε αποτελεσματικότερη δράση.

Η Κοινωνική Πολιτική ως ένα σύνολο μορφών και μεθόδων κοινωνικής δράσης και παρέμβασης, σύμφωνα με τον P. Spicker, έχει διεπιστημονικό χαρακτήρα καθώς εκφράζεται από την ανάγκη συνεργασίας διαφορετικών επιστημονικών ειδικοτήτων (για παράδειγμα κοινωνιολόγους, οικονομολόγους κ.α.) ώστε να αντιμετωπιστούν τα κοινωνικά προβλήματα. Συνεπώς, η συνεργασία και οι τακτικές επαφές του συλλόγου (ΣΕΚΠ) με άλλους συναφείς συλλόγους (μετρώντας περισσότερα χρόνια λειτουργίας και εμπειρίας), θεωρώ ότι είναι κάτι εφικτό και συνάμα αναγκαίο που θα φέρει θετικά αποτελέσματα στις δράσεις μας. Όσον αφορά τις επαγγελματικές προοπτικές, είναι σημαντικό να συνεχιστεί η ήδη υπάρχουσα χαρτογράφηση φορέων (δημόσιος τομέας, ΜΚΟ κ.α.) με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή κατοχύρωση θέσεων εργασίας για κοινωνικούς επιστήμονες, αποκτώντας το πολυπόθητο αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ρόλος των κοινωνικών επιστημόνων είναι πιο σημαντικός από ποτέ.

Επιπρόσθετα, εξίσου σημαντικό είναι να δημιουργηθούν νέες πρωτοβουλίες και προτάσεις διαλόγου από όλους τους ενδιαφερόμενους, σύμφωνα πάντα με την εκάστοτε συγκυρία. Γι αυτό το λόγο χρειαζόμαστε την παρουσία και την ενεργητικότητα όλων σας. Θα πρέπει να γίνει περαιτέρω ενημέρωση στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και των τριών τμημάτων, ώστε να ενημερωθούν για την ύπαρξη και τις δράσεις του ΣΕΚΠ. Σε αυτό το σημείο, καλό θα ήταν να υπάρχει καλύτερη συνεργασία με τους καθηγητές των τμημάτων, διότι ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για το μέλλον μας, το μέλλον της Κοινωνικής Πολιτικής.

 Συνοψίζοντας, σε αυτόν το δρόμο καλούμαστε να πορευτούμε δυναμικά και με όραμα, παρακάμπτοντας τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος. Δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις. Οι νέες συνθήκες επιβάλλουν τη συμβολή όλων μας σε αυτό το εγχείρημα, διότι μέσα από το έργο του ΣΕΚΠ θα ενισχυθεί η ελπίδα, οι προσδοκίες και οι στόχοι για το μέλλον στο πεδίο της Κοινωνικής Πολιτικής.

 

***

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!