Γνωστές προσωπικότητες από όλον τον κόσμο μας καλούν να σταθούμε στο πλευρό των προσφύγων

Προσφυγόπουλα σε Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στη Ρώμη, Ιταλία. UN Photo/Rick Bajornas

Μια μεγάλη, παγκόσμια ενημερωτική εκστρατεία που καλεί τον κόσμο να σταθεί στο πλευρό των προσφύγων – #WithRefugees –  ξεκίνησε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.). Μέσα από ένα εντυπωσιακό βίντεο-μήνυμα, περισσότερες από 60 διάσημες προσωπικότητες από όλον τον κόσμο ενώνουν τη φωνή τους μαζί με τους πρόσφυγες και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων για να ενισχύσουν το μήνυμα «είμαστε μαζί με τους πρόσφυγες, ενώστε κι εσείς τη φωνή σας μαζί μας». Με την έκκληση αυτή καλούνται οι κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση εκ μέρους όλων όσοι έχουν εκτοπιστεί αναγκαστικά από τις πατρίδες τους.

Η εκστρατεία έχει στόχο να αναδείξει την υποστήριξη του κοινού στις οικογένειες που αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή σε μια περίοδο που ο εκτοπισμός των πληθυσμών αυξάνεται δραματικά λόγω των συγκρούσεων και των διώξεων. Από την άλλη η ρητορική κατά των προσφύγων εντείνεται και οι περιορισμοί στη διαδικασία του ασύλου αυξάνονται. Η έκκληση θα παραδοθεί πριν από την ιστορική υψηλού επιπέδου Συνεδρίαση της ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 19 Σεπτεμβρίου 2016 στη Νέα Υόρκη, με θέμα την Αντιμετώπιση των Μεγάλων Μετακινήσεων Προσφύγων και Μεταναστών.

Ειδικότερα, η έκκληση ζητά από όλες τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι:

  • Κάθε παιδί – πρόσφυγας έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση
  • Κάθε οικογένεια προσφύγων έχει να μείνει κάπου με ασφάλεια
  • Κάθε πρόσφυγας έχει τη δυνατότητα να εργαστεί ή να αποκτήσει δεξιότητες ώστε να συνεισφέρει θετικά στην κοινότητά του.

Στο βίντεο της εκστρατείας, εμφανίζεται η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Υ.Α. Cate Blanchett να μιλά από τον καταυλισμό Za’atari στην Ιορδανία για τη συμμετοχή και στήριξή της στην εκστρατεία:

«Βρισκόμαστε στη μέση μιας καταστροφικής κρίσης εκτοπισμού, η οποία έχει ήδη ξεριζώσει εκατομμύρια αθώες οικογένειες ενώ ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχει χάσει τη ζωή του στην προσπάθειά του να φτάσει σε ένα ασφαλές μέρος. Η λύση ουσιαστικά είναι πολιτική – χρειαζόμαστε ειρήνη και σταθερότητα. Ενόσω, όμως, περιμένουμε γι’ αυτό, εμείς, -ως άνθρωποι με τη δική μας φωνή- μπορούμε και οφείλουμε να παίξουμε τον δικό μας ρόλο. Πρέπει να απαιτήσουμε να μοιραστούν όλες οι χώρες την ευθύνη τού να διασφαλίσουν για όλους τους πρόσφυγες προστασία, στέγη και τη δυνατότητα να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή με προοπτική. Αν αρκετοί από εμάς ενώσουμε τις φωνές μας, θα εισακουστούμε».

 

Cate Blanchett (UNHCR High Profile Supporter) with Walaa and her daughter Fatme (3). Walaa lives with her family at the Aalman Informal Settlement, Chouf. Her family is one of 18 refugee families from Idleb, Syria.

Η Cate Blanchett (Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας ) μαζί με την Walaa και την κόρη της Fatme (3 ετών). Η Walaa ζει με την οικογένεια της στον άτυπο καταυλισμό Aalman στο Λίβανο. Η οικογένεια της είναι μια από τις 18 οικογένειες προσφύγων από την πόλη Idleb, της Συρίας.

Μερικοί από τους Πρέσβεις Καλής Θέλησης της Υ.Α. που συμμετέχουν με την Cate Blanchett στο βίντεο είναι ο αφγανικής καταγωγής συγγραφέας Khaled Hosseini, καθώς και το σούπερ μόντελ και πρώην πρόσφυγας από το Σουδάν, Alek Wek. Την εκστρατεία υποστηρίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki-Moon και ο Αιδεσιμότατος Desmond Tutu, o Βουδιστής μοναχός V.Vajiramedhi και οι ηθοποιοί Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor, Margot Robbie, Ben Stiller, η λαίδη Helen Mirren, καθώς και οι τραγουδιστές Juanes, Mika, Maher Zain και Babaa Maal.

«Οι πρόσφυγες είναι μητέρες, πατέρες, αδελφές, αδελφοί, παιδιά με τις ίδιες ελπίδες και φιλοδοξίες όπως εμείς – μόνο που η μοίρα έχει ταυτίσει τη ζωή τους με μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια προσφυγική κρίση» λέει ο Khaled Hosseini. «Μαζί, δείχνοντας αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες, πρέπει να απαιτήσουμε από τους ηγέτες όλου του κόσμου να αναλάβουν συλλογικά την ευθύνη ώστε να βρεθούν δίκαιες και μακροχρόνιες λύσεις σε αυτήν την κρίση. Μαζί πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αντί του φόβου και της μισαλλοδοξίας, θα θριαμβεύσουν η ανθρωπιά και η συμπόνοια».

UNHCR Goodwill Ambassador Khaled Hosseini meets Muzoon (16) at Azraq Camp for Syrian Refugees in Jordan. Muzoon is a fierce advocate for education and is affectionately known as the Malala of Syrian refugees. She also met Malala when Malala visited Jordan in 2014 and they have stayed friends. Muzoon traveled to Oslo with Malala to see her receive her Nobel Peace Prize. Muzoon has also written a short profile piece on Malala for Time Magazine's 100 Most influential people of 2015

Ο Πρέσβης Καλής Θέλησης Khaled Hosseini συναντά τη Muzoon (16 ετών) στον καταυλισμό Azraq για Σύρους πρόσφυγες στην Ιορδανία. Η Muzoon είναι ένθερμη υπερασπίστρια της εκπαίδευσης με τους ανθρώπους να την αποκαλούν ως την Malala των Σύρων προσφύγων.

Ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω συγκρούσεων και διώξεων είναι ο μεγαλύτερος που έχει σημειωθεί από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi, εξηγεί γιατί η Υ.Α. απευθύνει τη δημόσια αυτή έκκληση για να στηρίξει τους πρόσφυγες.

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία οι συγκρούσεις και οι αναταραχές στον κόσμο ολοένα και βαθαίνουν. Ακόμη περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν πλέον τις εστίες τους απ’ ό,τι στο παρελθόν», αναφέρει ο Grandi. «Η κατάσταση αυτή μας αφορά και μας επηρεάζει όλους και αυτό που χρειάζεται είναι κατανόηση, συμπόνοια και πολιτική θέληση για να συνεργαστούμε όλοι μαζί και να βρούμε αληθινές λύσεις στα δεινά που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες. Είναι μια από τις πιο καθοριστικές προκλήσεις της εποχής μας.»

«Το 2015, εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους, αυξάνοντας το σύνολο των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων παγκοσμίως. Οι χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο από την κατάσταση αυτή ήταν χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, ωστόσο και η Ευρώπη έγινε μάρτυρας δραματικών σκηνών, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διέσχισαν τη Μεσόγειο αναζητώντας ασφάλεια και καταφύγιο. Χιλιάδες όμως έχασαν τη ζωή τους στη διαδρομή αυτή.»

«Την ίδια στιγμή, οι τοπικές κοινωνίες και ο κόσμος επιδεικνύουν τεράστια αλληλεγγύη και συμπόνοια προς τους πρόσφυγες, ανοίγοντας τα σπίτια τους και την καρδιά τους. Επιπλέον, υπάρχουν χώρες που υποδέχονται κι άλλες νέες αφίξεις ακόμη κι αν ήδη φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων.»

«Η εκστρατεία #WithRefugees, και η έκκληση που περιλαμβάνει, έχει στόχο να δυναμώσει ακριβώς αυτές τις φωνές που καλωσορίζουν τους πρόσφυγες και να δείξει ότι ο κόσμος βρίσκεται στο πλευρό των προσφύγων».

Στόχος της εκστρατείας είναι να κινητοποιήσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό αποδεκτών, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη έκκληση που έχει υπάρξει ποτέ για τη στήριξη των προσφύγων. Μπορείτε να υπογράψετε την έκκληση εδώ: http://rfg.ee/z2bA301bNOn

 

Διαβάστε Επίσης  31 οργανώσεις για την φωτιά στο camp της Μόριας: Άμεση Μεταφορά Προσφύγων και Αιτούντων άσυλο σε Ασφαλείς συνθήκες στην Ενδοχώρα

Σχετικά με την Εκστρατεία #WithRefugees (Μαζί με τους Πρόσφυγες)

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καταβάλλει κάθε προσπάθεια για έναν κόσμο όπου κάθε άνθρωπος που έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει τον τόπο του, μπορεί να βρει προστασία και να χτίσει ένα καλύτερο μέλλον. Την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου), τιμούμε τη δύναμη, το κουράγιο και την επιμονή εκατομμυρίων προσφύγων. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων σηματοδοτεί, παράλληλα, μια καθοριστική στιγμή για το κοινό που καλείται να δείξει την υποστήριξή του σε οικογένειες που αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή.

Υπογράφοντας την έκκληση #WithRefugees, άνθρωποι από όλον τον κόσμο καλούν τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν και να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους στο ζήτημα των προσφύγων. Για να υπογράψετε την έκκληση, επισκεφτείτε τον σύνδεσμο: http://www.unhcr.org/refugeeday/

unhcr.gr

Save

Save

Save

Be the first to comment on "Γνωστές προσωπικότητες από όλον τον κόσμο μας καλούν να σταθούμε στο πλευρό των προσφύγων"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!