Η αισθητηριακή ευαισθησία συνδέεται με τον αυτισμό

 

Μια άτυπη αντίδραση σε αισθητηριακά ερεθίσματα, όπως μυρωδιές και ήχους, μπορεί να αποτελεί ένα κύριο χαρακτηριστικό του αυτισμού, όπως αναφέρουν δύο πρόσφατες μελέτες.

Η πρώτη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Abnormal Child Psychology, δείχνει ότι η αυξημένη ευαισθησία σε αυτά τα ερεθίσματα συνήθως συνοδεύεται από δύο κοινά συμπτώματα του αυτισμού: τα γαστρεντερικά προβλήματα (GI) και το άγχος1.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Autism and Developmental Disorders, αναφέρει μία ισχυρή συσχέτιση μεταξύ στοιχείων του αυτισμού και άτυπων αντιδράσεων – είτε υψηλότερων είτε χαμηλότερων από το μέσο όρο – αισθητηριακής ευαισθησίας μεταξύ ενηλίκων στο γενικό πληθυσμό2.

Η αισθητηριακή ευαισθησία δεν κατατάσσεται ως βασικό σύμπτωμα του αυτισμού στα διαγνωστικά κριτήρια, αλλά μπορεί να επηρεάσει έως και 90% των παιδιών με τη διαταραχή. Όπως λένε οι ερευνητές, μπορεί επίσης να συνδέεται στενά με τα βασικά χαρακτηριστικά του αυτισμού, όπως είναι οι κοινωνικές δυσκολίες.  Για παράδειγμα, τα παιδιά που επηρεάζονται πολύ από δυνατούς θορύβους είναι πιθανό να αποφεύγουν τις έντονες κοινωνικές καταστάσεις.

Μελέτες έχουν συνδέσει το άγχος, τις αισθητηριακές αντιδράσεις και τα συμπτώματα GI με τον αυτισμό, ανεξάρτητα και όχι μεταξύ τους , όμως η πρώτη νέα έρευνα εξετάζει και τα τρία μαζί. Η μελέτη αυτή περιλαμβάνει 2.973 παιδιά και έφηβους που είναι καταχωρημένοι στο Δίκτυο Autism Treatment Network, μια ομάδα από 17 ιατρικά κέντρα που ειδικεύονται στον αυτισμό.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη γαστρεντερική αναστάτωση, το άγχος και την αισθητηριακή υπερευαισθησία, στηριζόμενοι στις αναφορές των γονέων με βάση το ευρετήριο των GI συμπτωμάτων (GI symptom inventory), το στοιχείο του άγχους από τη Λίστα Ελέγχου Παιδικής Συμπεριφοράς (Child Behavior Checklist ) και το Σύντομο Αισθητηριακό Προφίλ (Short Sensory Profile).

Η μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου το 25% των παιδιών εμφανίζουν τουλάχιστον ένα από τα πέντε χρόνια γαστρεντερικά προβλήματα GI – πόνο στο στομάχι, ναυτία, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Όσο περισσότερα συμπτώματα GI προβλήματα εμφανίζει ένα παιδί, τόσο πιο πιθανό είναι να υποφέρει επίσης από άγχος και να επιδεικνύει υπερβολικά ευαίσθητες αντιδράσεις στην όραση και τον ήχο.

Η δεύτερη έρευνα εξέτασε χαρακτηριστικά του αυτισμού στο γενικό πληθυσμό με τη χρήση του Autism Spectrum Quotient AQ, ένα ερωτηματολόγιο αυτοαναφοράς. Οι 212 συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης ένα συνοπτικό ερωτηματολόγιο, το Glasgow Sensory Questionnaire το οποίο αξιολογεί τις αντιδράσεις στις πέντε αισθήσεις, καθώς και την ισορροπία και την αίσθηση του χώρου. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ενήλικες με χαρακτηριστικά του αυτισμού τείνουν να αντιδρούν είτε πάρα πολύ ή πολύ λίγο σε αυτές τις ικανότητες.

Και οι δύο οι έρευνες υποδηλώνουν ότι οι θεραπείες που ανακουφίζουν τις αισθητηριακές ευαισθησίες των ατόμων με αυτισμό μπορούν επίσης να βελτιώσουν και άλλα συμπτώματα της διαταραχής.

——–

Διαβάστε Επίσης  Σεμινάριο elearning «Η θεραπευτική σχέση του επαγγελματία ψυχικής υγείας με τους γονείς παιδιού στο φάσμα του αυτισμού»

1: Mazurek M.O. et al. J. Abnorm. Child Psychol. Epub ahead of print (2012) PubMed

2: Robertson A.E. and D.R.Simmons J. Autism Dev. Disord. Epub ahead of print (2012) PubMed

 

spectrumnews.org

socialpolicy.gr

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!