Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησης 2016

 

Το θέμα της φετινής εκστρατείας για την Παγκόσμια Ημέρα κάτα των ναρκωτικών είναι το ‘Listen First’, μια πρωτοβουλία για την αύξηση της στήριξης της πρόληψης της χρήσης ναρκωτικών ουσιών που βασίζεται σε επιστημονικά ευρήματα, μια αποτελεσματική επένδυση για την ευημερία των παιδιών, των νέων ανθρώπων, των οικογενειών τους και των κοινοτήτων τους.

Αυτή η νέα δημόσια ανακοίνωση για την πρόληψη των ναρκωτικών έχει στόχο τους γονείς, τους δασκάλους, τους φορείς χάραξης πολιτικής, τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και στον τομέα της πρόληψης. Στοχεύει στην ευαισθητοποίηση που αφορά στην προσοχή που πρέπει να δίνεται στις ανάγκες των παιδιών και των νέων ως το πρώτο βήμα για να τους βοηθήσουν να μεγαλώσουν με υγεία και ασφάλεια.

Με την απόφαση 42/112 της 7ης Δεκεμβρίου 1987, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε τον εορτασμό της 26ης Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησης, με σκοπό να ενισχύσει τη δράση και τη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου μιας διεθνούς κοινωνίας απαλλαγμένης από τη χρήση ναρκωτικών. Στο ψήφισμα αυτό συνιστάται περαιτέρω δράση, όσον αφορά την έκθεση και τα συμπεράσματα της Διεθνούς Διάσκεψης του 1987, για την κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών και της παράνομης διακίνησης.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποίησε ειδική σύνοδο (UNGASS) για τα ναρκωτικά τον Απρίλιο του 2016. Αυτή η Ειδική Σύνοδος σηματοδότησε ένα σημαντικό ορόσημο για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο πολιτικό έγγραφο του 2009, «Πολιτική Διακήρυξη και Σχέδιο Δράσης για τη Διεθνή Συνεργασία προς μια ολοκληρωμένη και ισορροπημένη στρατηγική για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου προβλήματος των ναρκωτικών », η οποία όριζε μέτρα που πρέπει να ληφθούν από τα κράτη μέλη καθώς και τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το 2019.

Το τελικό έγγραφο συνιστά τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της μείωσης της ζήτησης και της προσφοράς, καθώς και για τη βελτίωση της πρόσβασης στα ελεγχόμενα φάρμακα, ενώ παράλληλα συνιστά μέτρα και για την πρόληψη της εκτροπής. Οι συστάσεις καλύπτουν επίσης τους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της νεολαίας, των παιδιών, των γυναικών και των κοινοτήτων: αναδυόμενες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των νέων ψυχοδραστικών ουσιών, ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και εναλλακτική ανάπτυξη. Το κείμενο δίνει νέα έμφαση σε ανάλογες εθνικές πολιτικές και πρακτικές για  αδικήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και τη θεραπεία.

Πηγή: un.org

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  «Στάσου πλάι μου» : Εκδηλώσεις του ΚΕΘΕΑ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

There is one comment

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!