Πρόγραμμα Φιλοξενίας και Στέγασης του αλληλεγγύη-SolidarityNow

Το Πρόγραμμα Φιλοξενίας και Στέγασης του αλληλεγγύη-SolidarityNow είναι μία δράση που σκοπό έχει να ενδυναμώσει τους πολίτες να προσφέρουν προσωρινή φιλοξενία σε έναν πρόσφυγα από 1 μέρα μέχρι 2 μήνες.

Το Πρόγραμμα Φιλοξενίας & Στέγασης που υλοποιείται από το αλληλεγγύη-SolidarityNow, υποστηρίζεται από την ‘Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και χρηματοδοτείται από την ΕΕ, αφορά στην υποστήριξη και την προσφορά στέγης σε αιτούντες άσυλο και άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχουν στη διαδικασία μετεγκατάστασης.

Το έργο αποσκοπεί στην ενθάρρυνση και τη συμμετοχή των πολιτών και μεταναστών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, σε μια έμπρακτη επίδειξη της αλληλεγγύης, ανοίγοντας τα σπίτια τους στους πληθυσμούς αυτούς, μέσω ενός καινοτόμου προγράμματος φιλοξενίας.

Ο κύριος σκοπός του «Προγράμματος Φιλοξενίας & Στέγασης» είναι να συμβάλει στην προγραμματισμένη αύξηση των καταλυμάτων για τους αιτούντες άσυλο (συμπεριλαμβανομένων όσων πληρούν τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχουν στη διαδικασία μετεγκατάστασης) και στη δημιουργία 20.000 θέσεων υποδοχής.

Ειδικός στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία 700 θέσεων προσωρινής φιλοξενίας για τους αιτούντες άσυλο (συμπεριλαμβανομένων όσων πληρούν τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχουν στη διαδικασία μετεγκατάστασης) (συμπεριλαμβανομένων των υποψηφίων μετεγκατάστασης)- 600 σε Αθήνα/Αττική και 100 στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή.

Το «Πρόγραμμα Φιλοξενίας & Στέγασης» βάζει τους συμπολίτες μας στη θέση των μετακινούμενων πληθυσμών και τους ενθαρρύνει να δουν τους ανθρώπους αυτούς ως συγγενείς ή φίλους. Στους οποίους μπορούν να ανοίξουν τα σπίτια τους για να τους υποδεχθούν, με τους οποίους μοιράζονται τον πολιτισμό τους και καλλιεργούν μια φιλία. Αυτό θα εξασφαλίσει την αξιοπρεπή στέγαση των πιο ευάλωτων ατόμων στην Ελλάδα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Στόχος της δράσης

Στόχος της δράσης, είναι να συνεισφέρουμε στη λύση του προβλήματος της στέγασης και διαβίωσης των συνανθρώπων μας που αιτούνται άσυλο με σκοπό τη μετεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες της ΕΕ. Στο αλληλλεγγύη-SolidarityNow, πιστεύουμε ότι εξασφαλίζοντας αξιοπρεπείς συνθήκες σε μετακινούμενους πληθυσμούς, ενισχύεται ακόμα περισσότερο η αλληλεγγύη με την οποία είναι δυνατό να ξεπεραστεί οποιαδήποτε μορφής κρίσης: ανθρωπιστική, πνευματική, οικονομική, πολιτική.

Χρειάζεται να καλύψω πλήρως οικονομικά τον/τους φιλοξενούμενο/ους;

Όχι. Θα λάβεις 2,50 ευρώ ανά άτομο που θα φιλοξενήσεις, ανά ημέρα για να καλύψεις τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Το άτομο/α που θα φιλοξενηθεί θα λάβει επίσης μηνιαία κουπόνια τροφίμων αξίας περίπου 150 ευρώ/ άτομο. Εκτός από την οικονομική υποστήριξη, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα φιλοξενίας θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν από τα Κέντρα Αλληλεγγύης Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Θα υποστηρίζονται επίσης μέσω της συμβουλευτικής και της καθοδήγησης που θα παρέχουν οι κοινωνικοί επιστήμονες καθώς και από τη συμμετοχή τους σε διάφορες ad hoc συνεδριάσεις παροχής ψυχολογικής και άλλης υποστήριξης.

Τι πρεσβεύει το Πρόγραμμα & η φιλοσοφία του

Με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δημιουργούνται 20.000 θέσεις υποδοχής στην Ελλάδα.

Κατά την παραμονή τους στη χώρα μας, είναι σημαντικό να προσφερθούν στους πληθυσμούς αυτούς τα βασικά και αυτονόητα: στέγη και τροφή. Αποτελεί προτεραιότητα για εμάς να τους προσφερθούν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Είναι σημαντικό να αισθανθούν ξανά καλοδεχούμενοι μετά από ένα επικίνδυνο ταξίδι ξεριζωμού.

Επιδιώκουμε να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας να δουν αυτούς τους ανθρώπους με τα μάτια ενός συγγενή, ενός φίλου που ανοίγει το σπίτι του, τους υποδέχεται και τους φιλοξενεί. Και μοιράζεται: το χώρο του, τη φιλία του, το τραπέζι του, τον πολιτισμό του.

Σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα για το πώς μπορείς κι ΕΣΥ να φιλοξενήσεις;

Μπορείς να επικοινωνήσεις στο filoxenia@solidaritynow.org / ή στα τηλέφωνα: +30 210 6772500 / +30 210 3233816.

Διαβάστε Επίσης  Mια υπερασπίστρια των δικαιωμάτων του παιδιού από την Κολομβία κερδίζει το Βραβείο Προσφύγων Nάνσεν της Υ.Α.

Be the first to comment on "Πρόγραμμα Φιλοξενίας και Στέγασης του αλληλεγγύη-SolidarityNow"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!