Σε αριθμό ρεκόρ ο αναγκαστικός εκτοπισμός σε όλο τον κόσμο

© UNHCR/Christopher Herwig

Απόδοση – Επιμέλεια: Ελένη Τομπέα

Η έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες “Global Trends” κατέγραψε 65,3 εκατομμύρια ανθρώπους ή 1 άτομο στα 113, που εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους λόγω συγκρούσεων και διώξεων το 2015.

Οι πόλεμοι και οι διώξεις έχουν οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους μακριά από τα σπίτια τους από ό, τι οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τότε που ξεκίνησε η Ύπατη Αρμοστεία τις καταγραφές, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα από την Ύπατη Αρμοστεία.

Η έκθεση, με τίτλο “Παγκόσμιες Τάσεις” (Global Trends), σημειώνει ότι κατά μέσο όρο 24 άτομα αναγκάζονταν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους κάθε λεπτό το 2015, τέσσερις φορές περισσότερο από μια δεκαετία πριν, όταν 6 άνθρωποι διέφευγαν κάθε 60 δευτερόλεπτα.

Η λεπτομερής μελέτη, η οποία παρακολουθεί τον αναγκαστικό εκτοπισμό σε όλο τον κόσμο βασισμένη σε δεδομένα από κυβερνήσεις, οργανισμούς-εταίρους και εκθέσεις της ίδια της Ύπατης Αρμοστείας,  αναφέρει πως συνολικά 65.3 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εκτοπιστεί στο τέλος του 2015, σε σύγκριση με 59,5 εκατομμύρια μόλις 12 μήνες νωρίτερα.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της οργάνωσης που ξεπερνιέται το όριο των 60 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο πληθυσμό των 7,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, 1 σε κάθε 113 ανθρώπους παγκοσμίως είναι πλέον αιτών ασύλου, εσωτερικά εκτοπισμένος ή πρόσφυγας. Η καταγραφή αυτή είναι μεγαλύτερη από ότι ο πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου – ή του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας μαζί. Πρόκειται για 3,2 εκατομμύρια ανθρώπους σε βιομηχανικές χώρες που, στο τέλος του 2015, βρίσκονταν σε αναμονή αποφάσεων για άσυλο – η μεγαλύτερη συνολική καταγραφή που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η Ύπατη Αρμοστεία.

Επίσης στην καταγραφή υπάρχει ο αριθμός ρεκόρ των 40,8 εκατομμυρίων ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αλλά βρίσκονταν εντός των ορίων των χωρών τους.  Και υπάρχουν επίσης, και 21,3 εκατομμύρια πρόσφυγες.

5763b8c64

Ο ρυθμός με τον οποίο οι άνθρωποι διαφεύγουν τον πόλεμο και τις διώξεις εκτοξεύτηκε στους 24 ανά λεπτό το 2015, από 6 ανά λεπτό που ήταν το 2005, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας. © UNHCR/Younghee Lee

5763b8f84

Υπάρχουν περίπου τόσοι άνθρωποι που ζητούν προστασία εκτός των χωρών τους, όσο και ο πληθυσμός ολόκληρης της Γαλλίας. © UNHCR/Younghee Lee

5763b9284

1 σε κάθε 113 ανθρώπους στον κόσμο αναζητά προστασία εκτός της χώρας του. © UNHCR/Younghee Lee

Ο αναγκαστικός εκτοπισμός βρίσκεται σε άνοδο τουλάχιστον από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 στις περισσότερες περιοχές, αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια το ποσοστό έχει αυξηθεί.

Οι λόγοι είναι τρεις:

  • οι συγκρούσεις που προκαλούν μεγάλες εκροές προσφύγων, όπως στη Σομαλία και το Αφγανιστάν – τώρα στην τρίτη και τέταρτη δεκαετία τους αντίστοιχα – διαρκούν πλέον περισσότερο
  • νέες δραματικές συγκρούσεις ή συγκρούσεις που αναζωπυρώνουν και καταστάσεις ανασφάλειας συμβαίνουν πιο συχνά. Ενώ σήμερα ο μεγαλύτερος πόλεμος μαίνεται στη Συρία, πόλεμοι έχουν ξεσπάσει τα τελευταία πέντε χρόνια και στο Νότιο Σουδάν, την Υεμένη, το Μπουρούντι, την Ουκρανία και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω της έξαρσης συμμοριών ή άλλων βίαιων καταστάσεων στην Κεντρική Αμερική
  • ο ρυθμός με τον οποίο βρίσκονται λύσεις για τους πρόσφυγες και τους εσωτερικά εκτοπισμένους εμφανίζει πτωτική τάση από το τέλος του ψυχρού πολέμου, αφήνοντας έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων στο κενό.
5763b6d54

Εθελοντής ναυαγοσώστης βοηθά ένα κορίτσι από το Αφγανιστάν στο νησί της Λέσβου. © UNHCR/Achilleas Zavallis

Η έκθεση διαπίστωσε ότι τρεις χώρες παράγουν το ήμισυ των προσφύγων σε όλο τον κόσμο. Η Συρία με 4,9 εκατομμύρια, το Αφγανιστάν με 2,7 εκατομμύρια και η Σομαλία, με 1,1 εκατομμύρια πρόσφυγες,  αντιστοιχούν όλοι μαζί περισσότερο από το ήμισυ των προσφύγων που βρίσκονται υπό την εξουσιοδοσία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ σε όλο τον κόσμο. Η Κολομβία με 6,9 εκατ., η Συρία με 6,6 εκατομμύρια και το Ιράκ με 4,4 εκατομμύρια έχουν τους μεγαλύτερους αριθμούς εσωτερικώς εκτοπισμένων ανθρώπων.

Ενώ τα φώτα της δημοσιότητας έπεφταν πέρυσι στην Ευρώπη και την πρόκληση να διαχειριστεί περισσότερους από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες που έφθασαν μέσω της Μεσογείου, η έκθεση δείχνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων του κόσμου βρίσκονταν στις αναπτυσσόμενες χώρες στον παγκόσμιο Νότο.

Από όλους τους πρόσφυγες, το 86% αυτών υπό την εξουσιοδοσία της UNHCR για το 2015, βρίσκονταν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος κοντά σε περιοχές με συγκρούσεις. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Τουρκία ήταν η χώρα με την μεγαλύτερη υποδοχή προσφύγων, με 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Με σχεδόν 1 πρόσφυγα για κάθε 5 πολίτες, ο Λίβανος φιλοξενεί περισσότερους πρόσφυγες σε σύγκριση με τον πληθυσμό του από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Τα παιδιά αποτέλεσαν το δραματικό ποσοστό του 51% των προσφύγων σε όλο τον κόσμο το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία μπόρεσε να συγκεντρώσει η Ύπατη Αρμοστεία  (πλήρη δημογραφικά δεδομένα δεν ήταν διαθέσιμα στους συντάκτες της έκθεσης). Πολλοί από τα παιδιά πρόσφυγες χωρίστηκαν από τους γονείς τους ή ταξίδεψαν μόνα.

Διαβάστε εδώ την πλήρη Έκθεση.

unhcr.org

socialpolicy.gr

Save

Save

Save

Διαβάστε Επίσης  Θέση Εργασίας Senior Protection Assistant στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!