Το Μηχανογραφικό ΣΟΥ είναι δικό ΣΟΥ

 

*του Νίκου Πατσέλη

Ήθελα να γράψω για σένα. Για σένα που τελείωσες φέτος τις Πανελλαδικές και ετοιμάζεσαι από τον Σεπτέμβρη να βρίσκεσαι σε ένα αμφιθέατρο. Και ας με διαβάσουν και οι δικοί σου, ακόμα καλύτερα. Ξέρω ότι διαβάζεις για μόρια που πάνε πάνω, κάτω, δεξιά, αριστερά. Ξέρω ότι διαβάζεις διαφόρους να σου λένε δήλωσε τη μια σχολή ή την άλλη «να έχεις δουλίτσα». Είμαι σίγουρος πως θα έχεις ακούσει και το «όλα μαύρα είναι, ό,τι και να κάνεις τίποτα δεν θα καταφέρεις εδώ».

Θα σου πω ότι ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΟΛΑ ΑΥΤΑ. Γιατί όλοι αυτοί δεν έχουν ΙΔΕΑ. Και, κυρίως, γιατί με ενδιαφέρεις εσύ. Με νοιάζει όποια επιλογή και να κάνεις να είναι ΔΙΚΗ ΣΟΥ και να την υποστηρίξεις. Με νοιάζει να ψαχτείς. Να ανοίξεις τις ιστοσελίδες των Τμημάτων και να μάθεις τι κάνουν εκεί. Τα Πανεπιστήμια και οι Σχολές δεν είναι τοίχοι και πόρτες. Είναι ζωντανοί οργανισμοί. Και εσύ θα επιλέξεις αν θα είσαι το κύτταρο μέσα σε αυτόν τον οργανισμό ή ακόμα ένας/μια που απλά πέρασε. Στα Ιδρύματα γίνονται πράγματα σήμερα. Περισσότερα από όταν ήταν στη θέση σου η δική μου γενιά. Και θέλω εκεί που θα είσαι να τα παρακολουθήσεις, να είσαι μέλος, να τα ακολουθείς. Και να γεμίζεις συνέχεια με εμπειρίες. Για να τα κάνεις όλα τα παραπάνω αρκεί μια μόνο προϋπόθεση: ΝΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ.

Θα με ρωτήσεις «θα έχω δουλειά μετά όμως;». Δεν ξέρω. Κανείς δεν ξέρει. Και όποιος σου λέει πως ξέρει είναι απλά αερολόγος. Εγώ το μόνο που θα σου πω είναι πως καμία σχολή από τις 465+ δεν σε βγάζει εργαζόμενο και καμία άνεργο. Θα εξαρτηθεί από εσένα, από την προσπάθειά σου. Και από το αν θα είσαι ενεργός εκεί. Ψάξου και ρώτα. Και μετά βάλε το δικό σου φίλτρο στις απαντήσεις που θα πάρεις.

Αυτές τις μέρες δεν διαβάζεις Μαθηματικά, Αρχαία ή Ιστορία. Σχεδιάζεις την πορεία σου για τα επόμενα 4,5 ή και παραπάνω χρόνια. Πίστεψε με αξίζει. Έχω κουραστεί να μου λένε νέοι 25 και 30 χρονών «έκανα λάθος επιλογή τότε στη σχολή». Και αν έχεις απορίες ρώτα τους γονείς σου, τους καθηγητές σου, επαγγελματίες που μπορούν να σου δώσουν μια πληροφορία.

Η πρώτη σου σημαντική απόφαση είναι προ των πυλών. Κάνε την σωστά. Κάνε την δική σου.

 *ο Νίκος Πατσέλης είναι ο Ιδρυτής της Career In Progress (www.careerinprogress.gr)

 

Διαβάστε Επίσης  Οι άδειες διαμονής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!