Τριμηνιαία Επισκόπηση Απασχόλησης και Κοινωνικής Κατάστασης

 

Η Τριμηνιαία Επισκόπηση της Απασχόλησης και της Κοινωνικής Κατάστασης καταδεικνύει την μείωση της μακροχρόνιας ανεργίας και την αύξηση της σύγκλισης μεταξύ των Κρατών – Μελών στο πεδίο της νεανικής ανεργίας.

Χθες (28-6-2016), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την θερινή έκδοση της τριμηνιαίας Επισκόπησης Αναφορικά με την Απασχόληση και την Κοινωνική Κατάσταση — [Employment and Social Situation Quarterly review (ESSQR)].

Η επισκόπηση επιβεβαίωσε την αύξηση στο συνολικό δείκτη απασχόλησης, τόσο για την ΕΕ όσο και για την ζώνη του ευρώ – μια αύξηση που αντιστοιχεί σε 3 εκατομμύρια περισσότερους απασχολούμενους στην ΕΕ από ότι έναν χρόνο πριν. Ο συνολικός δείκτης μακροχρόνιας ανεργίας, μειώθηκε κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες και πλέον βρίσκεται στα επίπεδα του 4,3 τοις εκατό επί του εργατικού δυναμικού. Αυτή είναι η μεγαλύτερη μείωση από τη στιγμή της πρώτης μείωσης στον δείκτη μακροχρόνιας ανεργίας που σημειώθηκε το 2014.

Επιπρόσθετα, για πρώτη φορά από την αρχή της οικονομικής ανάκαμψης, ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων μειώθηκε περισσότερο από τον αριθμό των άνεργων ανθρώπων για χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο ετών. Τέλος, η Έκθεση του θερινού τριμήνου δείχνει επίσης μία συνεχιζόμενη βελτίωση και σύγκλιση μεταξύ των κρατών-μελών όσον αφορά τη νεανική ανεργία, η οποία έχει μειωθεί περισσότερο στις χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο από την κρίση.

Σχολιάζοντας την έκθεση, η Επίτροπος για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις, Δεξιότητες και Κινητικότητα του Εργατικού Δυναμικού, Marianne Thyssen, δήλωσε: “Τα συγκεκριμένα θετικά δεδομένα δείχνουν ότι οι προσπάθειες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και καταπολέμησης της ανεργίας σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο αρχίζουν να αποδίδουν. Παρόλα αυτά, η επισκόπηση δείχνει επίσης ότι, παρόλο τον βελτιωμένο δείκτη μακροχρόνιας ανεργίας, παραμένει μία πρόκληση για όσους βρίσκονται μακρύτερα από την αγορά εργασίας. Για τους ανενεργούς NEETs (νέοι εκτός Εκπαίδευσης, Απασχόλησης ή/και Κατάρτισης που δεν ψάχνουν για εργασία), σημειώθηκε μικρή αλλαγή τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο Κρατών Μελών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ευελπιστώ, ότι μαζί με τα κράτη-μέλη μπορούμε να εργαστούμε όσο γρηγορότερα δυνατόν με πρωτοβουλίες όπως με τις Συστάσεις για την Μακροχρόνια Ανεργία και την Ατζέντα Νέων Δεξιοτήτων για την Ευρώπη.

Διαβάστε Επίσης  COVID-19: Πώς η ΕΕ καταπολεμά την ανεργία των νέων

 

Η Τριμηνιαία Επισκόπηση για την Απασχόληση και την Κοινωνική Κατάσταση είναι διαθέσιμη εδώ.

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!