Τριμηνιαία Επισκόπηση Απασχόλησης και Κοινωνικής Κατάστασης

 

Η Τριμηνιαία Επισκόπηση της Απασχόλησης και της Κοινωνικής Κατάστασης καταδεικνύει την μείωση της μακροχρόνιας ανεργίας και την αύξηση της σύγκλισης μεταξύ των Κρατών – Μελών στο πεδίο της νεανικής ανεργίας.

Χθες (28-6-2016), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την θερινή έκδοση της τριμηνιαίας Επισκόπησης Αναφορικά με την Απασχόληση και την Κοινωνική Κατάσταση — [Employment and Social Situation Quarterly review (ESSQR)].

Η επισκόπηση επιβεβαίωσε την αύξηση στο συνολικό δείκτη απασχόλησης, τόσο για την ΕΕ όσο και για την ζώνη του ευρώ – μια αύξηση που αντιστοιχεί σε 3 εκατομμύρια περισσότερους απασχολούμενους στην ΕΕ από ότι έναν χρόνο πριν. Ο συνολικός δείκτης μακροχρόνιας ανεργίας, μειώθηκε κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες και πλέον βρίσκεται στα επίπεδα του 4,3 τοις εκατό επί του εργατικού δυναμικού. Αυτή είναι η μεγαλύτερη μείωση από τη στιγμή της πρώτης μείωσης στον δείκτη μακροχρόνιας ανεργίας που σημειώθηκε το 2014.

Επιπρόσθετα, για πρώτη φορά από την αρχή της οικονομικής ανάκαμψης, ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων μειώθηκε περισσότερο από τον αριθμό των άνεργων ανθρώπων για χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο ετών. Τέλος, η Έκθεση του θερινού τριμήνου δείχνει επίσης μία συνεχιζόμενη βελτίωση και σύγκλιση μεταξύ των κρατών-μελών όσον αφορά τη νεανική ανεργία, η οποία έχει μειωθεί περισσότερο στις χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο από την κρίση.

Σχολιάζοντας την έκθεση, η Επίτροπος για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις, Δεξιότητες και Κινητικότητα του Εργατικού Δυναμικού, Marianne Thyssen, δήλωσε: “Τα συγκεκριμένα θετικά δεδομένα δείχνουν ότι οι προσπάθειες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και καταπολέμησης της ανεργίας σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο αρχίζουν να αποδίδουν. Παρόλα αυτά, η επισκόπηση δείχνει επίσης ότι, παρόλο τον βελτιωμένο δείκτη μακροχρόνιας ανεργίας, παραμένει μία πρόκληση για όσους βρίσκονται μακρύτερα από την αγορά εργασίας. Για τους ανενεργούς NEETs (νέοι εκτός Εκπαίδευσης, Απασχόλησης ή/και Κατάρτισης που δεν ψάχνουν για εργασία), σημειώθηκε μικρή αλλαγή τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο Κρατών Μελών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ευελπιστώ, ότι μαζί με τα κράτη-μέλη μπορούμε να εργαστούμε όσο γρηγορότερα δυνατόν με πρωτοβουλίες όπως με τις Συστάσεις για την Μακροχρόνια Ανεργία και την Ατζέντα Νέων Δεξιοτήτων για την Ευρώπη.

Διαβάστε Επίσης  Κυρώσεις και ανθρώπινα δικαιώματα: προς ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων και καταπατήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως

 

Η Τριμηνιαία Επισκόπηση για την Απασχόληση και την Κοινωνική Κατάσταση είναι διαθέσιμη εδώ.

Be the first to comment on "Τριμηνιαία Επισκόπηση Απασχόλησης και Κοινωνικής Κατάστασης"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!