Χρηματοδότηση της λειτουργίας Στεγών Υποστηριζόµενης Διαβίωσης ατόµων με αναπηρίες

O Σύλλογος Ατόµων με Aναπηρία (ΑµεΑ) γονέων και φίλων «Αλκυόνη» κατήγγειλε στο Συνήγορο του Πολίτη ότι σταµάτησε η χρηµατοδότηση στέγης υποστηριζόµενης διαβίωσης μέσω της απόδοσης νοσηλίου-τροφείου από τον ΕΟΠΥΥ. Η νοµοθεσία προβλέπει ότι οι ασφαλιστικοί οργανισµοί καταβάλλουν νοσήλιο-τροφείο για τα άτοµα με αναπηρίες που διαβιούν σε στέγες υποστηριζόµενης διαβίωσης ανά ηµέρα, άτοµο και είδος αναπηρίας .

Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε ότι το ζήτηµα δεν αφορά μόνο τη συγκεκριµένη στέγη και ότι παρά την ανταλλαγή αλληλογραφίας µεταξύ του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ και την πραγµατοποίηση συναντήσεων εργασίας δεν είχε καταστεί δυνατή η απόδοση του προβλεπόµενου νοσηλίου-τροφείου, µε αποτέλεσµα να περιέρχονται οι Στέγες Υποστηριζόµενης ∆ιαβίωσης σε δεινή οικονοµική κατάσταση.

Διαβάστε Επίσης  Άρση του αποκλεισμού από την αγορά εργασίας για 170 κοινωνικά ευάλωτους ανθρώπους

Ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε επανειληµµένως από τις εµπλεκόµενες υπηρεσίες να καταβάλουν το νοσήλιο-τροφείο επισηµαίνοντας ότι η νοµοθετική διάταξη είναι συγκεκριµένη, επαρκώς κανονιστικά εξειδικευµένη και έχει γενική εφαρµογή για όλους τους ασφαλιστικούς οργανισµούς και τον ΕΟΠΥΥ.

Πρόσθεσε επίσης ότι με την πρακτική που ακολουθείται από τις αρµόδιες υπηρεσίες και την καθυστέρηση στην εξασφάλιση χρηµατοδότησης καταδικάζονται σε μαρασµό υφιστάµενα πλαίσια με τη λειτουργία των οποίων ενισχύεται η λειτουργία των Ατόµων με Αναπηρίες στην κοινότητα, αποτρέποντας την αποµόνωση και τον στιγµατισµό τους.

Διαβάστε Επίσης  Ελάχιστο Κοινωνικό Εισόδημα στην Ισπανία

Το υπουργείο μέχρι σήµερα δεν έχει απαντήσει στο τελευταίο έγγραφο της Αρχής, ενώ συνεχίζονται οι διαµαρτυρίες των γονέων ατόµων με αναπηρίες.

Κατόπιν αυτού, ο Συνήγορος επισηµαίνει την ανάγκη άµεσης επίλυσης του ζητήµατος.

Περισσότερες λεπτομέρειες: synigoros.gr

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!