Γραφήματα που καταδεικνύουν τις ευαλωτότητες των κοριτσιών στις αναπτυσσόμενες χώρες

 

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμών επικεντρώθηκε στην ανάγκη για εστίαση στα έφηβα κορίτσια. Παρά τις προόδους που έχουν επιτευχθεί προς την κατεύθυνση της ισότητας των φύλων, οι έφηβες παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτες. Πάρα πολλά κορίτσια συνεχίζουν να βλέπουν τα δικαιώματα και τις προοπτικές τους να μειώνονται εξαιτίας των διακρίσεων, της εκμετάλλευσης και της φτώχειας.

Όμως τα έφηβα κορίτσια έχουν τεράστιες δυνατότητες.  Όταν εκτιμούνται και υποστηρίζονται, έχουν καλύτερο επίπεδο υγείας και είναι πιο πιθανό να διαφύγουν από τη φτώχεια, συνεισφέροντας στις κοινότητες τους και στις οικονομίες συνολικότερα.

 

1.Υπάρχουν περισσότεροι νέοι σήμερα από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Η σημερινή γενιά νέων ανθρώπων, άτομα ηλικίας από 10 έως 24 ετών, υπολογίζονται στα 1,8 δισεκατομμύρια από τα 7,3 δισεκατομμύρια του παγκόσμιου πληθυσμού. Το 1950, υπήρχαν μόνο 721 εκατομμύρια άνθρωποι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Αυτοί οι νέοι είναι το μέλλον του κόσμου μας. Οι επιλογές τους, οι ιδέες και οι καινοτομίες τους θα μεταμορφώσουν τον κόσμο – αλλά μόνο αν είναι εξοπλισμένοι με τις κατάλληλες δεξιότητες και ευκαιρίες.

 

2. Περίπου εννέα στους δέκα από αυτούς τους νέους ανθρώπους, ζουν σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

1,59 δισεκατομμύρια νέοι άνθρωποι ζουν στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια και να στερηθούν την πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και εκπαίδευση.

Ωστόσο, είναι εκεί ακριβώς όπου υγιείς, μορφωμένοι και χειραφετημένοι νέοι άνθρωποι θα μπορούσαν να κάνουν την μεγαλύτερη διαφορά.

 

3. Το 50% των νέων αυτών αντιμετωπίζουν ανησυχητικές ευαλωτότητες – εξαιτίας του φύλου τους.

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια από τα πιο διαδεδομένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο. Το ήμισυ όλων των σεξουαλικών επιθέσεων διαπράττονται εναντίον κοριτσιών ηλικίας 15 ετών ή νεότερων. Μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 20% των γυναικών έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας όταν ήταν κορίτσια.

Πολύ συχνά, αυτά τα εγκλήματα παραμένουν ατιμώρητα. Μπορεί ακόμη και να επιδοκιμάζονται σιωπηρά από σεξιστικές νοοτροπίες και πρακτικές όπως αυτή του παιδικού γάμου.

 

4. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, ένα στα τρία ανήλικα κορίτσια είναι παντρεμένα πριν φθάσουν στην ηλικία των 18 ετών.

Το ένα τρίτο του συνόλου των κοριτσιών στον αναπτυσσόμενο κόσμο (με εξαίρεση την Κίνα) είναι παντρεμένα ενώ είναι ακόμα παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι το μέλλον 47,700 κοριτσιών “εκτροχιάζεται” κάθε μέρα.

Αυτά τα κορίτσια συχνά αντιμετωπίζουν ένα χείμαρρο από άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι πιο ευάλωτα σε σωματική και σεξουαλική βία. Συχνά “αποτραβιούνται” από το σχολείο για να αναλάβουν οικιακές ευθύνες. Είναι λιγότερο ικανά να υποστηρίξουν τον εαυτό τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Graphic4_0

Source: UNFPA, 2016 estimates

 

5. Μετά τον παιδικό γάμο συχνά ακολουθεί η εγκυμοσύνη, ακόμη και αν μια κοπέλα δεν είναι ακόμη σωματικά ή ψυχικά έτοιμη.

Κάθε μέρα, πάνω από 20.000 κορίτσια κάτω των 18 ετών γεννούν στις αναπτυσσόμενες χώρες – περισσότερα από 7 εκατομμύρια το χρόνο.

Η εγκυμοσύνη κατά την εφηβική ηλικία συνήθως δεν είναι το αποτέλεσμα μιας συνειδητής επιλογής. Αποτελεί μάλλον την συνέπεια της απουσίας επιλογών. Τα κορίτσια που μένουν έγκυες τείνουν να γίνονται φτωχότερα και να έχουν ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση σε σεξουαλική και αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη και σε σχετικές πληροφορίες για την σεξουαλική τους υγεία.

Η εγκυμοσύνη επιδεινώνει την ευαλωτότητά τους, οδηγώντας σε δυσμενείς συνέπειες για την εκπαίδευσή τους και για τις μελλοντικές πιθανότητες αύξησης του εισοδήματός τους. Επίσης αυξάνει κατά μέγιστο βαθμό τους κινδύνους για την υγεία τους. Για την ακρίβεια, οι επιπλοκές από την εγκυμοσύνη και τον τοκετό είναι η δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου στα κορίτσια ηλικίας μεταξύ 15 και 19 ετών.

Source: UNFPA, 2015 estimates

Source: UNFPA, 2015 estimates

 

6. Η λύση για να σταματήσουν αυτές οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι γνωστή: Ενδυνάμωση των κοριτσιών.

Όταν τα κορίτσια εκτιμώνται όσο και τα αγόρια – όταν τους επιτρέπεται να μορφωθούν, όταν ζουν χωρίς βία, και λαμβάνουν πληροφορίες για την σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και περίθαλψη – είναι σε θέση να υπερασπιστούν μόνα τους τον εαυτό τους. Τα κορίτσια που λαμβάνουν εκπαίδευση είναι πιθανότερο να καθυστερήσουν το γάμο και την εγκυμοσύνη, και τα μελλοντικά τους παιδιά είναι πιο υγιή. Αυτά τα κορίτσια είναι περισσότερο ικανά να ανακαλύψουν τις δυνατότητες τους, ωφελόντας τα ίδια, τις οικογένειες τους, τις χώρες τους και τον κόσμο.

Αυτό το βλέπουμε ήδη να συμβαίνει. Από το 1999, ο αριθμός των χωρών με σοβαρές έμφυλες διαφοροποιήσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχει μειωθεί περισσότερο από το ήμισυ. Τα κορίτσια όμως εξακολουθούν να υστερούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση: μέχρι το 2012, από όλες τις χώρες με διαθέσιμα στοιχεία, το 63% είχε ακόμη να επιτύχει την ισότητα των φύλων στις εγγραφές για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

 

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

Πηγή: unfpa.org

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Προσδιορίζοντας τις πρακτικές που βλάπτουν τις γυναίκες και τα κορίτσια και υπονομεύουν την ισότητα

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!