Δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ban Κi-moon με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Trafficking 2016

 

Σε ολόκληρο τον κόσμο, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι αναζητούν απεγνωσμένα καταφύγιο, πολλοί εξ’ αυτών βρισκόμενοι μακριά από τις οικίες τους και ακόμη μακρύτερα από την ασφάλεια. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν την επιβολή φυσικών και γραφειοκρατικών εμποδίων. Δυστυχώς, είναι ευάλωτοι και στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους αλλά και στην εκμετάλλευση από διακινητές ανθρώπων.

Οι διακινητές ανθρώπων εκμεταλλεύονται τους πλέον απεγνωσμένους και ευάλωτους. Για να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την απάνθρωπη πρακτική, θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να προστατεύσουμε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες — και ειδικότερα τους νέους ανθρώπους, τις γυναίκες και τα παιδιά — από όσους αναμένεται να εκμεταλλευτούν τον διακαή πόθο τους για ένα καλύτερο, ασφαλέστερο και πιο αξιοπρεπές μέλλον.

Θα πρέπει να διαχειριστούμε την μετανάστευση μέσω ενός ασφαλούς μέσου που να βασίζεται στα δικαιώματα, να δημιουργήσουμε επαρκή και προσβάσιμα μονοπάτια για την εισροή των μεταναστών και των προσφύγων, και τελικώς να αντιμετωπίσουμε τις γενεσιουργές αιτίες των συγκρούσεων — την ακραία φτώχεια, την περιβαλλοντική υποβάθμιση και άλλες κρίσεις οι οποίες αναγκάζουν τους ανθρώπους να διασχίζουν σύνορα, θάλασσες και ερήμους.

Διαβάστε Επίσης  Σφοδρές αντιδράσεις για το νομοσχέδιο "Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις"

Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να καταλάβουν κεντρική θέση στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες, που θα λάβει χώρα στη Νέα Υόρκη στις 19 Σεπτεμβρίου 2016. Η συνάντηση αυτή θα επιδιώξει πέραν των έτερων στόχων να κερδίσει την ανανεωμένη δέσμευση για την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της διακίνησης και εμπορίας (human trafficking) και του λαθρεμπορίου μεταναστών και προσφύγων, να διασφαλίσει την προστασία και την βοήθεια για τα θύματα trafficking και λαθρεμπορίου, καθώς και για όσους αντιμετωπίζουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους  κατά την πορεία μεγάλων μετακινήσεων, καθώς και να προωθήσουν τον σεβασμό για το διεθνές δίκαιο, τα πρότυπα και τα πλαίσια.

Ban-Ki-moon

Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις γενεσιουργές αιτίες των συγκρούσεων — την ακραία φτώχεια, την περιβαλλοντική υποβάθμιση και άλλες κρίσεις οι οποίες αναγκάζουν τους ανθρώπους να διασχίζουν σύνορα, θάλασσες και ερήμους.

 

Απευθύνω έκκληση σε κάθε έθνος — είτε αποτελεί χώρα προέλευσης, είτε διέλευσης ή προορισμού — ώστε να αναγνωρίσουν την κοινή μας ευθύνη. Ως πρώτο βήμα, χρειαζόμαστε μία ισχυρή νομική βάση για την ανάληψη μέτρων. Ενθαρρύνω όλα τα Κράτη να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν την Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών κατά του Υπερεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος και του σχετικού πρωτοκόλλου για την διακίνηση και εμπορία ανθρώπων καθώς και όλων των κύριων διεθνών εργαλείων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Στο πλαίσιο αυτής της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Trafficking Ανθρώπων, απευθύνω έκκληση σε όλους ώστε να ανανεωθεί η δέσμευση για την προστασία, σεβασμό και εκπλήρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των μεταναστών και προσφύγων. Η δημιουργία και υποστήριξη καλα διαχειριζόμενων, ασφαλών διαδικασιών μετανάστευσης και ασύλου που να βασίζονται στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό της αποτρόπαιας πρακτικής της αποκόμισης κέρδους από την ανθρώπινη απόγνωση και δυστυχία. 

 

http://www.unodc.org/endht/en/statements.html

socialpolicy.gr

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!