Απόδοση / Μετάφραση: Ντούνης Ανδρέας
Η συγκεκριμένη τρίτη έκδοση της Έκθεσης Η Υγεία με μια Ματιά: Ευρώπη {2014} (Health at a Glance: Europe) παρουσιάζει πρόσφατες πληροφορίες αναφορικά με την υγεία και τα συστήματα υγείας σε 35 Ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των υποψήφιων χωρών (με την εξαίρεση της Αλβανίας λόγω του περιορισμού των διαθέσιμων δεδομένων) και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (European Free Trade Association (EFTA). Η επιλογή των δεικτών βασίζεται κατά πολύ στην λίστα των Ευρωπαϊκών Βασικών Δεικτών Υγείας (European Core Health Indicators – ECHI), μία λίστα δεικτών η οποία έχει αναπτυχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να κατευθύνει την ανάπτυξη και αναφορά των στατιστικών υγείας. Συμπληρώνεται από επιπρόσθετους δείκτες αναφορικά με την δαπάνη υγείας, την ποιότητα φροντίδας και την πρόσβαση στη φροντίδα, οικοδομώντας στην εμπειρογνωμοσύνη του Ο.Ο.Σ.Α σε αυτούς τους τομείς.
Κάθε θεματική πληροφοριών για την υγεία βασίζεται σε δείκτες υγείας, συμπεριλαμβανομένων γραφημάτων που δείχνουν τις διαφοροποιήσεις μεταξύ των χωρών και διαχρονικά, σύντομες περιγραφικές αναλύσεις που υπογραμμίζουν τα κύρια ευρήματα, καθώς και πεδίο πληροφοριών (information box) για τον ορισμό των δεικτών καθώς και πιθανούς περιορισμούς στη συγκρισιμότητα των δεδομένων. Παράρτημα παρέχει επιπρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το δημογραφικό και οικονομικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν τα συστήματα υγείας.
Η δημοσίευση αυτή είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πεδίο των πληροφοριών υγείας, με την βοήθεια των “εκπροσώπων” των εθνικών δεδομένων από τις 35 χώρες.
Infographic
Κύρια Ευρήματα
- Το προσδόκιμο ζωής συνεχίζει να αυξάνεται στην ΕΕ, φθάνοντας κατά μέσο όρο τα 79,2 έτη το 2012 (82,2 έτη για τις γυναίκες και 76,1 έτη για τους άντρες) – μία αύξηση κατά 5,1 έτη από το 1990. Πάντως, οι ανισότητες εμμένουν καθώς υφίσταται ένα χάσμα 8,4 ετών μεταξύ του “υψηλότερου” και του “χαμηλότερου” κράτους-μέλους.
- Μεταξύ του 2009 και του 2012 οι δαπάνες υγείας σε πραγματικούς όρους (προσαρμοσμένες ως προς τον πληθωρισμό) μειώθηκαν κατά 0,6% κατά μέσο όρο ετησίως. Αυτό οφείλεται στις περικοπές στο προσωπικό υγείας και τους μισθούς, στη μείωση των αμοιβών προς τους παρόχους υπηρεσιών υγείας, στην μείωση των τιμών των φαρμάκων, και τις αυξημένες συμμετοχές των ασθενών (co-payments).
- Από το 2000, ο αριθμός των ιατρών κατά κεφαλήν έχει αυξηθεί σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. εκτός της Γαλλίας όπου παρέμεινε σταθερός. Ο αριθμός των νοσηλευτριών/ νοσηλευτών αυξήθηκε επίσης σε όλα τα κράτη-μέλη πλην δύο κρατών-μελών.
- Υφίστανται ευρείες διαφοροποιήσεις μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. ως προς τους χρόνους αναμονής για μη-επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις. Ενώ ορισμένες χώρες έχουν πραγματοποιήσει πρόοδο κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών στη μείωση των χρόνων αναμονής, σε άλλες χώρες όπως στην Πορτογαλία και την Ισπανία, οι χρόνοι αναμονής έχουν ξεκινήσει να αυξάνονται.
- Οι ασθενείς μετακινούνται ολοένα και περισσότερα εκτός συνόρων προς αναζήτηση ιατρικής θεραπείας. Τόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές των υπηρεσιών υγειονομικής φροντίδας έχουν αυξηθεί σημαντικά στις περισσότερες χώρες της ΕΕ μεταξύ του 2007 και του 2012. Η κινητικότητα των ασθενών στην Ευρώπη μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο έπειτα από την επικύρωση το έτος 2013 της Ευρωπαϊκής Οδηγίας περί Διασυνοριακής Υγειονομικής Περίθαλψης EU Directive on Cross-border healthcare , η οποία στηρίζει τους ασθενείς στο δικαίωμά τους για δια-συνοριακή φροντίδα υγείας και προωθεί την συνεργασία μεταξύ των συστημάτων υγείας.
- Τα ποσοστά καπνίσματος βρίσκονται κατά μέσο όρο στο επίπεδο του 22,8% στην Ε.Ε. (δεδομένα του 2012) – εμφανίζοντας μείωση κατά 12% από το 2002.
- Η Ε.Ε. εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ στον κόσμο – κατά μέσο όρο 10,1 λίτρα κατ’ άτομο. Οι χώρες με το υψηλότερο επίπεδο κατανάλωσης είναι η Λιθουανία, η Εσθονία και η Αυστρία, και με το χαμηλότερο η Ιταλία, η Σουηδία και η Μάλτα.
- Η υπερβαρότητα και η παχυσαρκία αυξάνονται στην Ε.Ε.. Το 53% των ενηλίκων στην ΕΕ είναι πλέον είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι. Η παχυσαρκία, που ενέχει μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία από την υπερβαρότητα, επηρεάζει πλέον έναν στους έξι ενήλικες (το 16,7%) στην Ε.Ε., μία αύξηση από τον έναν στους οχτώ μία δεκαετία πρίν. Παρόλα αυτά, υφίστανται σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των χωρών.
socialpolicy.gr