Για πρώτη φορά στην Αγγλία και την Ουαλία, η αστυνομική δύναμη πρόκειται να καταγράψει την παρενόχληση των γυναικών ως έγκλημα μίσους. Η αστυνομία του Nottinghamshire αναφέρει ότι ανταποκρίνεται σε μια μεγάλης κλίμακας σεξιστική κακοποίηση και εκφοβισμό που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε καθημερινή βάση.
Για να θεωρηθεί ένα περιστατικό ως έγκλημα, θα πρέπει να “διασχίσει το κατώφλι της εγκληματικότητας” – ένα σφύριγμα θα μπορούσε θεωρητικά να αντιμετωπιστεί ως μια πράξη-αδίκημα διατάραξης της δημόσιας τάξης συνοδευόμενο με απειλητικά ή προσβλητικά λόγια ή συμπεριφορά. Ένα απλό όμως σφύριγμα είναι απίθανο να συνιστά αδίκημα, και η αστυνομική δράση θα πρέπει να είναι ανάλογη με το περιστατικό. Όμως αν επρόκειτο για στοιχείο μιας επαναλαμβανόμενης συμπεριφοράς – για παράδειγμα, διαδικτυακή παρενόχληση, καταδίωξη και μόνιμα σφυρίγματα στο δρόμο κοντά στο σπίτι μιας γυναίκας – ο δράστης θα μπορούσε κάλλιστα να συλληφθεί και να διωχθεί νομικά.
Η κλίμακα της μισογυνιστικής κακοποίησης από την οποία υποφέρουν οι γυναίκες είναι τεράστια. Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση, η ομάδα End Violence Against Women διαπίστωσε ότι το 85% των γυναικών ηλικίας 18-24 ετών είχαν βιώσει ανεπιθύμητη σεξουαλική προσοχή σε δημόσιο μέρος και το 45% είχαν υποστεί σεξουαλικό άγγιγμα (το οποίο μπορεί να ανέλθει σε σεξουαλική επίθεση). Η ιστορία επαναλαμβάνεται και στο διαδίκτυο. Έρευνα από τη Demos σχετικά με τη μισογυνιστική κακοποίηση στο διαδίκτυο, διαπίστωσε ότι 6.500 γυναίκες αποτέλεσαν τον στόχο 10.000 επιθετικών και μισογυνιστικών σχoλίων στο twitter (tweets) που χρησιμοποιούσαν τις λέξεις “τσούλα” ή “πόρνη”, σε μια περίοδο τριών εβδομάδων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Fawcett Society (ο μεγαλύτερος φιλανθρωπικός οργανισμός του Ηνωμένου Βασιλείου για τα δικαιώματα των γυναικών) αναφέρει ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια αντιμετωπίζουν ένα “παλιρροϊκό κύμα κακοποίησης και παρενόχλησης” κάθε μέρα.
Λοιπά στοιχεία της εθνικής έρευνας για την εμπειρία των γυναικών όσον αφορά τη σεξουαλική παρενόχληση:
- 64% των γυναικών όλων των ηλικιών σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση σε δημόσιους χώρους, και το 35% όλων των γυναικών έχουν βιώσει ανεπιθύμητα σεξουαλικά αγγίγματα.
- μόνο το 11% των γυναικών ανέφεραν ότι κάποιος άλλος παρενέβη όταν βίωσαν ανεπιθύμητα σεξουαλικά αγγίγματα σε δημόσιο χώρο, ενώ το 81% είπαν ότι θα ήθελαν κάποιος να το είχε κάνει.
- η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι πάνω από το ένα τέταρτο των γυναικών που έχουν υποστεί ανεπιθύμητη σεξουαλική προσοχή και ανεπιθύμητα σεξουαλικά αγγίγματα, ήταν ηλικίας κάτω των 16 ετών την πρώτη φορά που συνέβη, και πάνω από τα τρία τέταρτα, μια μεγάλη πλειοψηφία, ήταν κάτω των 21 ετών, όταν συνέβη για πρώτη φορά .
Τον Μάρτιο του 2016, η Imkaan (φεμινιστική οργάνωση για τις μαύρες γυναίκες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και δίκτυο των ομάδων μαύρων γυναικών αφιερωμένων στην αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών) και η ομάδα End Violence Against Women δημοσίευσαν μια νέα ταινία μικρού μήκους, η οποία παρουσιάζει μαύρες γυναίκες και γυναίκες από εθνοτικές μειονότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο να μιλούν για τις προσωπικές τους εμπειρίες σεξουαλικής παρενόχλησης σε δημόσιους χώρους και πώς αυτές συχνά συνδυάζονται με το ρατσισμό.
Τι είναι έγκλημα μίσους;
Η αστυνομία καταγράφει ως έγκλημα μίσους οποιοδήποτε αδίκημα που υποκινείται από εχθρότητα ή προκατάληψη βασισμένη σε οποιαδήποτε από τα πέντε προστατευόμενα χαρακτηριστικά: τη φυλή, τη θρησκεία, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την αναπηρία και την διεμφυλική ταυτότητα. Η αστυνομία μπορεί να προσθέσει ακόμη μια κατηγορία – όπως το φύλο – εάν παρατηρήσει μια τάση.
Σύμφωνα με τον Δρ. Nathan Hall, από το Ινστιτούτο Σπουδών Ποινικής Δικαιοσύνης στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, τα εγκλήματα μίσους είναι πολύ πιο διαδεδομένα από ό, τι δείχνουν οι επίσημες στατιστικές. Το 2014/15 σημειώθηκαν 52.528 εγκλήματα μίσους που καταγράφηκαν από την αστυνομία, μια αύξηση της τάξης του 18%, σε σύγκριση με τα 44.471 που καταγράφηκαν το 2013/14. Όμως με βάση την Έρευνα για την Έγκληματικότητα στην Αγγλία και την Ουαλία (Crime Survey for England and Wales), η οποία είναι γενικά αποδεκτό πως παρέχει μια πιο ακριβή εικόνα της κλίμακας του εγκλήματος, σημειώθηκαν κατά μέσο όρο 222.000 εγκλήματα μίσους ετησίως μεταξύ του 2012 και 2015.
Πηγές: theguardian.com, endviolenceagainstwomen.org.uk
socialpolicy.gr
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.