Μορφές και συνέπειες της έμφυλης βίας

Ελένη Τομπέα

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Εξαιτίας των επίμονων ανισοτήτων, εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια βιώνουν τη βία βάσει του φύλου τους.

Η βία πλήττει τις γυναίκες ως άτομα, τα παιδιά, τις οικογένειες και τις κοινότητες.

1 στις 3 γυναίκες θα βιαστεί, εξαναγκαστεί σε σεξουαλική πράξη ή θα κακοποιηθεί με κάποιο άλλο τρόπο κατά τη διάρκεια της ζωής της. Η έμφυλη βία μπορεί να έχει σοβαρή επίδραση στην ζωή μιας γυναίκας ή ενός κοριτσιού, προκαλώντας βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη σωματική και ψυχική βλάβη.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε οικογένειες όπου υφίσταται βία συχνά “παλεύουν” με μια σειρά από συναισθηματικά προβλήματα και ως συνέπεια με προβλήματα συμπεριφοράς. Δυστυχώς, η βία είναι κυκλική, και τα παιδιά που τη βιώνουν είναι πιο πιθανό να αποτελέσουν θύματα ή δράστες ως ενήλικες.

Η έμφυλη βία έχει τεράστιες επιπτώσεις στις κοινότητες. Η ενδοοικογενειακή βία, που αποτελεί μία μόνο μορφή έμφυλης βίας είναι πιο δαπανηρή από τον πόλεμο, με παγκόσμια ετήσιο κόστος τα 8 τρισεκατομμύρια. Μέχρι όλες οι γυναίκες και τα κορίτσια να απολαμβάνουν την ισότητα, η κοινωνία δεν μπορεί να προοδεύσει.

 

Διαβάστε Επίσης  Η Κοινωνική Φροντίδα υπό το φως της (Νεο)Κλασικής Θεωρίας

Μορφές βίας κατά των γυναικών

Ενδοοικογενειακή βία

Πρότυπο κακοποιητικής συμπεριφοράς σε μια σχέση που χρησιμοποιείται από τον ένα σύντροφο για να αποκτήσει ή να διατηρήσει την εξουσία και τον έλεγχο. Η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να περιλαμβάνει σωματική και σεξουαλική βία, απειλές και εκφοβισμό, συναισθηματική κακοποίηση και οικονομική στέρηση.

Ακρωτηριασμός Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων

Παραδοσιακές πρακτικές που περιλαμβάνουν την πλήρη ή μερική αφαίρεση των εξωτερικών γυναικείων γεννητικών οργάνων. Τα Ηνωμένα Έθνη και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αναγνωρίζουν τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εξαναγκαστικός γάμος

Εξαναγκαστικός γάμος συμβαίνει όταν δεν υπάρχει η πλήρης και ελεύθερη συναίνεση του ενός ή και των δύο μερών. Τέτοιοι γάμοι μπορεί να συμβούν σε οποιοδήποτε άτομο από κάθε φύλο, ηλικία, εθνικότητα, και πολιτιστικό ή θρησκευτικό υπόβαθρο. Εξαναγκαστικός γάμος θεωρείται εκείνος με τον οποίο ένα άτομο απειλείται, ή γάμος που έχει ήδη τελεστεί. Οι παράγοντες πίσω από τους εξαναγκαστικούς γάμους είναι περίπλοκοι και ποικίλουν, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν οικονομικές ανησυχίες, πολιτιστικά πρότυπα, ή οικογενειακές συμφωνίες.

Εγκλήματα τιμής

Πράξεις βίας, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας, που διαπράττονται κυρίως από αρσενικά μέλη της οικογένειας σε βάρος των γυναικών μελών της οικογένειας που θεωρούνται πως ατίμασαν τις οικογένειές τους. Οι γυναίκες και τα κορίτσια γίνονται στόχοι για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων είναι να πέσουν θύματα ενός σεξουαλικού εγκλήματος  ή να απορρίψουν έναν εξαναγκαστικό γάμο.

Εμπορία Ανθρώπων (Human Trafficking)

Μια μορφή σύγχρονης δουλείας που συνεπάγεται την “στρατολόγηση” ενός ατόμου με τη βία, απάτη, ή καταναγκασμό σε εργασία ή σεξουαλική εκμετάλλευση. Η εμπορία ανθρώπων είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εγκληματική βιομηχανία στον κόσμο.

Βιασμός

Έγκλημα σεξουαλικής βίας που συμβαίνει χωρίς τη συγκατάθεση του θύματος. Σε όλο τον κόσμο, ο βιασμός χρησιμοποιείται για να ασκεί καταπίεση, κυριαρχία και έλεγχο στις γυναίκες και τα κορίτσια, και, όλο και περισσότερο, χρησιμοποιείται ως όπλο πολέμου.

Βασανιστήρια

Πράξεις που προορίζονται ειδικά για να προκαλέσουν σοβαρό σωματικό ή ψυχικό πόνο σε ένα άτομο κατά την σύλληψη του ή έχοντας τον σωματικό του έλεγχο.

Στοιχεία από tahirih.org

socialpolicy.gr

There is one comment

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!