Νέος νόμος της Βιρτζίνια απαγορεύει το γάμο σε παιδιά κάτω των 16 ετών

 

Οι γυναίκες που παντρεύονται σε παιδική ηλικία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν ενδοοικογενειακή βία, εφηβική εγκυμοσύνη, και φτώχεια. Επίσης υπονομεύεται η προσωπική τους ανάπτυξη και η εκπαίδευση τους.  Όταν οι περισσότεροι Αμερικανοί σκέφτονται το θέμα των παιδικών γάμων, υποθέτουν ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που επηρεάζει μόνο τις χώρες του τρίτου κόσμου. Όμως, ένας νέος πρόσφατος δικομματικός νόμος στη Βιρτζίνια έριξε φως στο ανησυχητικό πρόβλημα των παιδικών γάμων στην Αμερική.

Την περασμένη Παρασκευή, ένας νόμος στην πολιτεία της Βιρτζίνια τέθηκε σε ισχύ που απαγορεύει το γάμο για όλα τα παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών με εξαίρεση τα παιδιά 16 ετών που μπορούν να παντρευτούν μόνο εάν υπάρχει σχετική δικαστική απόφαση. Ο νόμος αυτός αντιστρέφει ένα παλιό νόμο που επέτρεπε στα κορίτσια να παντρεύονται από την ηλικία των 12 ετών με γονική συναίνεση, αν ήταν έγκυες.  Ο νέος αυτός νόμος, ήρθε πολύ καθυστερημένα,  λόγω του γεγονότος πως σχετικές έρευνες για τους παιδικούς γάμους στην πολιτεία της Βιρτζίνια σκιαγραφούν μια ανησυχητική εικόνα.

Σύμφωνα με την Υγειονομική Υπηρεσία της Βιρτζίνια:

Στη Βιρτζίνια από το 2004 έως το 2013

  • Παντρεύτηκαν σχεδόν 4.500 παιδιά.
  • Περισσότερα από 200 παιδιά παντρεύτηκαν σε ηλικία 15 ετών ή νεότερα.
  • Περίπου το 90% των ανήλικων συζύγων είναι κορίτσια και μεταξύ των συζύγων μικρότερης ηλικίας (15 ετών ή νεότεροι/ες), υπάρχουν 13 φορές περισσότερες ανήλικες νύφες από ότι γαμπροί.
  • Χορηγήθηκαν άδειες γάμου σε παιδιά ηλικίας 13 ετών (και σε έγκυες).
  • Σχεδόν το 90% αυτών των γάμων πραγματοποιήθηκε με ενήλικο σύζυγο, καθώς και το 30-40% των ενηλίκων ήταν 21 ετών και άνω, και μερικές φορές ήταν μεγαλύτεροι κατά ολόκληρες δεκαετίες.
  • 13 παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών παντρεύτηκαν με συζύγους με διαφορά ηλικίας μεγαλύτερης των 20 ετών.
  • 25 παιδιά ηλικίας 15 ετών παντρεύτηκαν συζύγους με διαφορά ηλικίας μεγαλύτερης των 10 ετών.
  • 47 κορίτσια 16 ετών παντρεύτηκαν συζύγους με διαφορά ηλικίας μεγαλύτερης των 14 ετών.

Αν και ο νέος νόμος της Βιρτζίνια είναι ένα θετικό βήμα προς τον περιορισμό του ποσοστού των παιδικών γάμων στις ΗΠΑ, υπάρχουν περισσότερες πολιτείες που χρειάζεται επίσης να επικαιροποιήσουν τις απαρχαιωμένες νομοθεσίες αναφορικά με τον γάμο. Από το 2000 στην πολιτεία του Μέριλαντ, πάνω από 3.000 παιδιά παντρεύτηκαν, με σχεδόν 150 από αυτά να είναι ηλικίας 15 ετών ή νεότερα. Η πολιτεία του Τέξας έχει επίσης ένα φοβερό ρεκόρ στους παιδικούς γάμους με 718 παιδιά ηλικίας μεταξύ των 15 και 17 ετών, να έχουν παντρευτεί από το 2009 έως το 2013.

Πηγή: good.is

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  20 Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Be the first to comment on "Νέος νόμος της Βιρτζίνια απαγορεύει το γάμο σε παιδιά κάτω των 16 ετών"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!