Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας 2016

H ιογενής ηπατίτιδα είναι ευρέως διαδεδομένη, επηρεάζοντας 400 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο – 10 φορές μεγαλύτερο αριθμό ατόμων από αυτούς που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ηπατίτιδα. Υπολογίζεται ότι μόνο το 5% των ατόμων με χρόνια ηπατίτιδα γνωρίζουν ότι είναι μολυσμένοι, και λιγότερο από 1% έχουν πρόσβαση στη θεραπεία.

Η ηπατίτιδα είναι πλήρως αποτρέψιμη ή θεραπεύσιμη: υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια και θεραπείες για την ηπατίτιδα Β, και πάνω από το 90% των ατόμων με ηπατίτιδα C μπορούν να θεραπευτούν. Το όραμα για εξάλειψη της ηπατίτιδας , ως απειλή για τη δημόσια υγεία,  μέχρι το 2030 μπορεί να επιτευχθεί, αν οι άνθρωποι και οι χώρες που πλήττονται από αυτήν την ασθένεια ήταν καλύτερα εξοπλισμένοι και είχαν τη δυνατότητα να γνωρίζουν τι είναι η ηπατίτιδα όπως και να δρούσαν άμεσα.

Ηπατιτιδα

Γνωρίστε την Ηπατίτιδα

Είστε σε κίνδυνο;

  • Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω του μεγέθους της παγκόσμιας επιδημίας (τουλάχιστον 10 φορές περισσότερο από την επιδημία του HIV).
  • Μολύνσεις Ηπατίτιδας B και C μεταδίδονται μέσω μολυσμένου αίματος, καθώς και μέσω μολυσμένων βελόνων και συρριγγών σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης και μεταξύ χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Οι ιοί μπορούν επίσης να μεταδοθούν μέσω μη ασφαλών σεξουαλικών πρακτικών και από μια μολυσμένη μητέρα στο νεογέννητο παιδί της.
  • Με τη βελτίωση της ενημέρωσης και γνώσης σχετικά με τους κινδύνους της ηπατίτιδας, οι άνθρωποι μπορούν να αποτρέψουν οι ίδιοι να μολυνθούν και να μεταδόσουν τη μόλυνση σε άλλους. Για να γίνει αυτό, οι άνθρωποι θα πρέπει να αναζητούν να κάνουν τεστ / έλεγχο και μάθουν εάν χρειάζονται θεραπεία.

Κάντε έλεγχο

  • Η αύξηση της πρόσβασης στα τεστ ηπατίτιδας είναι κλειδί για την κλιμάκωση της θεραπείας και περίθαλψης της νόσου.
  • Περίπου το 95% των ατόμων με ηπατίτιδα δεν γνωρίζουν για τη λοίμωξή τους, εν μέρει λόγω της άγνοιας αλλά και της έλλειψης πρόσβασης στις υπηρεσίες ιατρικού ελέγχου σε χώρες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα κυκλοφορήσει το 2016 τις πρώτες οδηγίες σχετικά με τον έλεγχο της ηπατίτιδας.  Οι κατευθυντήριες γραμμές θα παρέχουν καθοδήγηση για το ποιος πρέπει να ελέγχεται και θα συστήνει απλές στρατηγικές ελέγχου για να βοηθήσει τις προσπάθειες των χωρών να κλιμακώσουν τα τεστ ηπατίτιδας , τη θεραπεία και περίθαλψη.

Απαιτείστε θεραπεία

  • Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι περισσότεροι άνθρωποι που χρειάζονται θεραπεία δεν την έχουν λάβει, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη ευαισθητοποίησης, καθώς και πρόσβασης σε υπηρεσίες θεραπείας της ηπατίτιδας.
  • Πάνω από το 90% των ατόμων με ηπατίτιδα C μπορεί να θεραπευτεί εντελώς, εντός 3-6 μηνών.
  • Η κατάλληλη θεραπεία της ηπατίτιδας Β και C μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη των σημαντικότερων απειλητικών επιπλοκών της χρόνιας ηπατικής νόσου: την κίρρωση και τον καρκίνο του ήπατος.

JESS#_WHO_WHD16_Wireframes_V2.4

JESS#_WHO_WHD16_Wireframes_V2.4

who.int

socialpolicy.gr

Κράτα το

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Science Flash For You: Εργαλείο επικοινωνίας για επιστημονικά θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!