Παγκόσμια Ημέρα κατά του Trafficking 2016: Δήλωση του Εκτελεστικού Διευθυντή του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη της Εγκληματικότητας

 

Η διακίνηση και εμπορία ανθρώπων (human trafficking) αποτελεί ένα παρασιτικό έγκλημα που μεγεθύνεται με την ευαλωτότητα, “ανθεί” σε καιρούς αβεβαιότητας, και αποκομίζει κέρδη από την απραξία.

Ενώ η διεθνής κοινότητα αγωνίζεται για να αντιμετωπίσει αυτό που αποκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Ban Ki-moon ως την μεγαλύτερη προσφυγική και μεταναστευτική κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι διακινητές και λαθρέμποροι μεταναστών επωφελούνται από τη δυστυχία για να αποκομίσουν κέρδη.

Οι εγκληματίες εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους σε κατάσταση ανάγκης δίχως υποστήριξη, και βλέπουν τους μετανάστες, και ειδικότερα τα παιδιά, ως εύκολους στόχους προς εκμετάλλευση, βία και κακοποίηση.

 

ανάμιξη-του-ΝΑΤΟ-στην-προσφυγική-κρίση

Η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εντείνει το φαινόμενο της εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων.

 

Διαβάστε Επίσης  Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Trafficking 2020

 

Οι ένοπλες συγκρούσεις και οι ανθρωπιστικές κρίσεις θέτουν σε άμεσο και αυξημένο κίνδυνο τους αμάχους για trafficking με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, την αφαίρεση οργάνων, τη δουλεία και έτερες μορφές εκμετάλλευσης.

Ενώ δεν είναι όλοι οι μετανάστες ευάλωτοι στη διακίνηση και εμπορία, η επερχόμενη Παγκόσμια Έκθεση του UNODC σχετικά με το Trafficking σε Ανθρώπους για το 2016, αναγνωρίζει και διακρίνει ένα ξεκάθαρο μοτίβο που συνδέει τα φαινόμενα της μετανάστευσης δίχως έγγραφα με το trafficking.

 

 

Συγκεκριμένες μεταναστευτικές ροές εμφανίζονται ως ιδιαίτερα ευάλωτες στο φαινόμενο του trafficking. Οι πολίτες από την Ονδούρα, τη Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ αντιπροσωπεύουν περίπου το 20 τοις εκατό των θυμάτων που εντοπίζονται στις Η.Π.Α., ενώ οι νόμιμες μεταναστευτικές ροές από αυτές τις χώρες αντιπροσωπεύουν περίπου το 5 τοις εκατό του συνόλου. Παρόμοια πρότυπα εμφανίζονται στη Δυτική Ευρώπη, όπου οι πολίτες από την Νοτιανατολική Ευρώπη αποτελούν ένα μεγάλο τμήμα των θυμάτων που εντοπίζονται.

Η Έκθεση του UNODC, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί στη συνέχεια του έτους, υπογραμμίζει περαιτέρω τις διασυνδέσεις μεταξύ της διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων από τις χώρες που συμπεριλαμβάνουν τη Συρία και την Ερυθραία, καθώς και τους πρόσφυγές Rohingya από τη Myanmar και το Bangladesh.

Ξεκάθαρα, θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα ώστε να σταματήσουμε τους διακινητές ανθρώπων ως μέρος των συντονισμένων και συνολικότερων αποκρίσεων απέναντι στην προσφυγική κρίση και τις συνεχιζόμενες μεταναστευτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε ολόκληρο τον κόσμο.

Καλώ τις κυβερνήσεις να επικυρώσουν και να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών κατά του Υπερεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος και τα Πρωτόκολλά του σχετικά με το trafficking και το λαθρεμπόριο μεταναστών, την βοήθεια και την προστασία των θυμάτων και των δικαιωμάτων των μεταναστών που είναι θύματα λαθραίας διακίνησης, και την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας που απαιτείται για να έρθουν οι εγκληματίες “αντιμέτωποι” με τη δικαιοσύνη.

Μέσω της ενδυνάμωσης της δράσης υπό τα Πρωτόκολλα, μπορούμε να ενδυναμώσουμε την προστασία για τα ευάλωτα παιδιά, τις γυναίκες και τους άντρες, και να βοηθήσουμε στην προώθηση της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας των προσφύγων και των μεταναστών σε όλα τα στάδια του ταξιδιού τους.

 

προσφυγες

Το Εθελοντικό Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Θύματα της Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων χρηματοδοτείται αποκλειστικά μέσω συνεισφορών. Το Ταμείο συνεργάζεται με ΜΚΟ σε ολόκληρη την υφήλιο για να βοηθήσει τα θύματα του trafficking, παρέχοντας καταφύγιο και επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευση, καθώς και πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, νομικές και οικονομικές υπηρεσίες και ψυχοκοινωνική στήριξη.

 

Διαβάστε Επίσης  Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναγκάστηκαν να κλείσουν τη δομή COVID-19 στη Λέσβο

 

Επιπρόσθετα, καλώ τις κυβερνήσεις, τις εταιρείες και τα άτομα να υποστηρίξουν το Εθελοντικό Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Θύματα της Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων: www.unodc.org/humantraffickingfund.

Το Εθελοντικό Ταμείο χρηματοδοτείται αποκλειστικά μέσω συνεισφορών. Το Ταμείο συνεργάζεται με ΜΚΟ σε ολόκληρη την υφήλιο για να βοηθήσει τα θύματα του trafficking, παρέχοντας καταφύγιο και επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευση, καθώς και πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, νομικές και οικονομικές υπηρεσίες και ψυχοκοινωνική στήριξη.

Τέλος, καλώ όλους – τους ψηφοφόρους και τους ηγέτες των κοινοτήτων – τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και τους υπαλλήλους, τους καθηγητές και τους μαθητές, τους καταναλωτές και τους τουρίστες, να εκπαιδευτούν οι ίδιοι αλλά και να ευαισθητοποιήσουν τον κοινωνικό τους περίγυρο, ώστε να βοηθήσουν στην αύξηση της συνολικότερης ευαισθητοποίησης σχετικά με το φριχτό αυτό έγκλημα.

 

http://www.unodc.org/endht/en/statements.html

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Trafficking 2020

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!