Παγκόσμια Ημέρα κατά του Trafficking 2016: Εστίαση στην ευαλωτότητα των θυμάτων

Αναφορικά με την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Trafficking Ανθρώπων 2016 (2016 World Day against Trafficking in Persons), το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη της Εγκληματικότητας (UNODC) επιδιώκει να προωθήσει την καλύτερη κατανόηση και τη μεγαλύτερη συμμετοχή και εμπλοκή ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας σχετικά με τις ευαλωτότητες που ενυπάρχουν πίσω από κάθε περιστατικό διακίνησης ανθρώπου και της εκμετάλλευσης που βιώνει κάθε θύμα αυτού του εγκλήματος.

Η ευαλωτότητα, σε όλες τις διαφορετικές της μορφές, είναι κεντρική έννοια σε σχέση με το πώς θα πρέπει να κατανοείται και πώς να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο του trafficking.

Επιπρόσθετα, η σημερινή ημέρα αποτελεί μία ευκαιρία για την κοινωνία των πολιτών σε ολόκληρο τον κόσμο να υποστηρίξει και να στηρίξει έμπρακτα το Εθελοντικό Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Θύματα Εμπορίας και Διακίνησης Ανθρώπων (United Nations Voluntary Trust Fund for Victims of Trafficking in Persons).

Κάθε άνθρωπος μπορεί πιθανώς να αποτελέσει θύμα trafficking, ανεξάρτητα από το αν είναι μορφωμένος/η ή αναλφάβητος/η, άντρας ή γυναίκα, γηγενής ή αλλοδαπός/ ή. Η συνειδητοποίηση αυτών των ευαλωτοτήτων τις οποίες οι διακινητές συχνά εκμεταλλεύονται, καθώς και η ευρύτητα αναγνώρισης και ανταπόκρισης σε κάθε ειδική ευαλωτότητα ενός ανθρώπου (προσωπική, λόγω συνθηκών, λόγω περίστασης, προ-υπάρχουσα, ή δημιουργημένη από τους διακινητές) αποτελεί το κλειδί για την αναγνώριση περιστατικών εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων, την κατάλληλη ανταπόκριση και την ενεργή πρόληψη της θυματοποίησης των ανθρώπων σε παγκόσμια κλίμακα.

Στο τρίτο έτος της, η Παγκόσμια Ημέρα για το Έτος 2016 παρέχει την ευκαιρία για να να αναστοχαστούμε σχετικά με την κοινή μας ευθύνη και να δείξουμε την αλληλεγγύη μας καθώς και να επιδιώξουμε να ενδυναμώσουμε τα θύματα. Είναι ξεκάθαρο ότι το στοιχείο που εδράζει στον πυρήνα του φαινομένου της εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων (human trafficking) είναι η εκμετάλλευση της ευαλωτότητας. Η έκκληση, έτσι, προς τη διεθνή κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών, κατά την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Trafficking 2016, είναι να αναστοχαστούμε σχετικά με το τι μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς ώστε να συμβάλει στη μείωση αυτών των ευαλωτοτήτων ή των κινδύνων που ακολουθούν αυτές τις ευαλωτότητες, συμπεριλαμβανομένων αλλά όχι περιοριζόμενων στην ηλικία, το φύλο, την αναπηρία ή την έλλειψη νομικής αναγνώρισης.

bh_WD_logo_EN_final

Κάθε άνθρωπος μπορεί να αποτελέσει θύμα εμπορίας και διακίνησης (trafficking in persons). Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Trafficking 2016 εστιάζει στην κεντρική σημασία της έννοιας της ευαλωτότητας των θυμάτων.

Υπό το παγκόσμιο πλαίσιο των μικτών μεταναστευτικών ροών και της μεγάλης κλίμακας μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών, καμία περιοχή ή χώρα δεν είναι ανεπηρέαστη από το φαινόμενο του trafficking, είτε πρόκειται για σεξουαλική εκμετάλλευση, εξαναγκαστική εργασία ή πλειάδα εκμεταλλευτικών πρακτικών.

Οι διακινητές συνεχίζουν να παραπλανούν και να ελέγχουν τα θύματα, μέσω νέων και παλαιών μορφών, αλλά η κυριότερη πρόκληση για όλους μας, ως άτομα και ως μέλη μιας διεθνούς κοινότητας παραμένει η εξής: θα πρέπει να μεγιστοποιήσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να αναγνωρίσουμε και να προστατεύσουμε τα θύματα καθώς και να “διαταράξουμε” τα εγκληματικά δίκτυα που διαπράττουν αυτά τα εγκλήματα.

Επιμέλεια: Ντούνης Ανδρέας

Πηγές: unodc.org, unodc.org/documents/endht/Leaflet/WorldTiPday2016-leaflet.pdf

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Διεθνής Ημέρα Οικογένειας 2020: Οικογένειες σε Ανάπτυξη | Διακήρυξη της Κοπεγχάγης και Πεκίνο +25

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!