Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμών 2016

 

Το 1989, το Διοικητικό Συμβούλιο του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών συνέστησε να οριστεί η 11η Ιουλίου από τη διεθνή κοινότητα ως η Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμών, μια ημέρα που να εστιάζει την προσοχή στις επείγουσες ανάγκες και τη σημαντικότητα θεμάτων του πληθυσμού. Το φετινό θέμα της ημέρα είναι «Επενδύοντας στα έφηβα κορίτσια».

Έφηβες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις. Πολλά κορίτσια θεωρούνται από τις κοινότητες ή τους γονείς τους πως είναι έτοιμα για το γάμο και τη μητρότητα. Πολλά αναγκάζονται να φύγουν από το σχολείο, καταστρέφοντας τις μελλοντικές προοπτικές τους. Ακόμη και μεταξύ των κοριτσιών που μένουν στο σχολείο, η πρόσβαση σε βασικές πληροφορίες για την υγεία τους, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα αναπαραγωγής μπορεί να είναι δύσκολη, αφήνοντάς τα ευάλωτα σε ασθένειες, τραυματισμούς και εκμετάλλευση. Οι προκλήσεις αυτές επιτείνονται μεταξύ των περιθωριοποιημένων κοριτσιών, όπως τα μέλη εθνικών μειονοτήτων ή εκείνων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή απομακρυσμένες περιοχές.

Ωστόσο, όταν πραγματοποιείται η ενδυνάμωση των κοριτσιών, όταν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και τους δίνονται τα εργαλεία για να πετύχουν, τότε μετατρέπονται σε παράγοντες θετικής αλλαγής στις κοινότητές τους.

Προγράμματα του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA), στοχεύουν στον τερματισμό του παιδικού γάμου, τον περιορισμό της εγκυμοσύνης κατά την εφηβική ηλικία, και στην ενδυνάμωση των κοριτσιών ώστε να κάνουν συνειδητές επιλογές σχετικά με την υγεία και τη ζωή τους. Το 2015, προγράμματα  του UNFPA βοήθησαν 11,2 εκατομμύρια κορίτσια μεταξύ των ηλικιών 10 και 19 ετών, να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και στην πληροφόρηση.

“Οι ηγέτες και οι κοινότητες θα πρέπει να επικεντρωθούν και να αγωνιστούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα των πιο περιθωριοποιημένων έφηβων κοριτσιών, ιδιαίτερα εκείνων που είναι φτωχά, εκτός σχολείου, θύματα εκμετάλλευσης, ή υποβάλλονται σε επιβλαβείς παραδοσιακές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένου και του παιδικού γάμου, ανέφερε ο Εκτελεστικός Διευθυντής  του Ταμείου Dr. Babatunde Osotimehin. “Τα περιθωριοποιημένα κορίτσια είναι ευάλωτα στην κακή αναπαραγωγική υγεία και έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν μητέρες, ενώ είναι ακόμα τα ίδια παιδιά. Έχουν το δικαίωμα να κατανοούν και να ελέγχουν το σώμα τους και να διαμορφώνουν από μόνα τους τη ζωή τους.”

Πηγή: unfpa.org

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Λευκορωσία: Αποδεικτικά Στοιχεία για εκστρατεία εκτεταμένων βασανιστηρίων κατά ειρηνικών διαδηλωτών/ριων

Be the first to comment on "Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμών 2016"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!