Γιατί αποτελεί ταμπού ο δημόσιος θηλασμός

O δημόσιος ή ιδιωτικός θηλασμός αποτελεί νομικό δικαίωμα της γυναίκας. Παρόλα αυτά, γυναίκες που θηλάζουν το μωρό τους συχνά επιπλήττονται, ντροπιάζονται, παρενοχλούνται και εκδιώκονται από δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, από εκείνους που βρίσκουν την πρακτική ακατάλληλη ή πιστεύουν ότι είναι παράνομη.

Ο θηλασμός αποτελεί φυσικό, αναγκαίο και υγιές μέρος της ανθρώπινης ζωής.  Γιατί λοιπόν, αποτελεί πολιτισμικό ταμπού ο δημόσιος θηλασμός;

Εξετάζοντας τους λόγους που οι άνθρωποι ενοχλούνται από τις γυναίκες που θηλάζουν, από την σκοπιά της κοινωνιολογικής προσέγγισης και συγκεκριμένα τις ιδεολογίες που υποβόσκουν σε εκείνους που τάσσονται κατά της πρακτικής του δημόσιου θηλασμού, παρατηρεί κανείς ένα συγκεκριμένο μοτίβο στις αντιδράσεις και στα σχόλια. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, το πρόσωπο που ζητά από μια γυναίκα να φύγει ή την παρενοχλεί, υπαινίσσεται ότι κάνει κάτι άσεμνο ή σκανδαλώδες. Κάτω από αυτήν την αντίληψη κρύβεται η ιδέα ότι ο θηλασμός αποτελεί μια ιδιωτική πράξη και πρέπει να παραμένη “κρυφή”.  Από κοινωνιολογικής απόψεως, η υποβόσκουσα αυτή ιδέα λέει πολλά σχετικά με το πώς οι άνθρωποι βλέπουν και αντιλαμβάνονται τις γυναίκες και τα στήθη τους: ως σεξουαλικά αντικείμενα.

Παρά το γεγονός ότι τα στήθη των γυναικών είναι βιολογικά σχεδιασμένα για να θηλάζουν, καθολικά θεωρούνται ως σεξουαλικά αντικείμενα από την κοινωνία. Εξετάζοντας τη σεξουαλικοποίηση των μαστών, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως όταν τα σώματα των γυναικών σεξουαλικοποιούνται, τότε μετατρέπονται σε σεξουαλικά αντικείμενα. Όταν οι γυναίκες αποτελούν σεξουαλικά αντικείμενα, μετατρέπονται σε παθητικούς δέκτες, που δεν αποφασίζουν πότε και πού μπορούν να κάνουν χρήση του σώματός τους.  Κατασκευάζοντας την εικόνα των γυναικών με αυτό τον τρόπο, τους στερείται η υποκειμενικότητα — η αναγνώριση ότι είναι άνθρωποι και όχι αντικείμενα — και τους στερείται το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και της ελευθερίας.

Στη ρίζα αυτού του κοινωνικού προβλήματος βρίσκεται η πεποίθηση ότι η γυναικεία σεξουαλικότητα είναι επικίνδυνη και κακή. Ότι η γυναικεία σεξουαλικότητα έχει τη δύναμη να διαφθείρει τους άνδρες και τα αγόρια, ώστε να χάσουν τον έλεγχο (αναλογιστείτε την ιδεολογία ενοχοποίησης του θύματος σε περιπτώσεις βιασμού). 

Εμείς ως κοινωνία θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα φιλόξενο κλίμα για τις μητέρες. Γι’ αυτό, αποσυνδέστε τον μαστό και τα σώματα των γυναικών εν γένει, από τη σεξουαλικότητα, και σταματήστε να θεωρείτε τη γυναικεία σεξουαλικότητα ως ένα πρόβλημα που πρέπει να περιοριστεί.

 

Απόσπασμα άρθρου της κοινωνιολόγου Nicki Lisa Cole, προς υποστήριξη του Εθνικού Μήνα Θηλασμού στις ΗΠΑ.

Πηγή: sociology.about.com

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Δήλωση της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!