Το συγκεκριμένο εθνικό σεμινάριο που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης, στόχευσε στην παροχή κατάρτισης για αξιωματούχους σε εθνικό και τοπικό επίπεδο αναφορικά με τη Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την “Επένδυση στα Παιδιά – Σπάζοντας τον κύκλο της μειονεξίας”.
Ως τμήμα ενός κύκλου σεμιναρίων αναφορικά με το ζήτημα που στοχεύει στην παροχή καθοδήγησης για την χρήση ευρωπαϊκών εργαλείων και πρόσφατων εξελίξεων στο πεδίο των πολιτικών καθώς και στην προώθηση της ανταλλαγής καλών πρακτικών και της ανάπτυξης αποτελεσματικών συνεργασιών μεταξύ των συναφών εταίρων, ανάμεσα στους ομιλητές ήταν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και ερευνητές από τη Μάλτα και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η χρήση των Ευρωπαϊκών Εργαλείων για την Επένδυση στα Παιδιά
Αναφορικά με την υφιστάμενη κοινωνική κατάσταση στη Μάλτα, ο Mario Vassallo από το Πανεπιστήμιο της Μάλτας, ανέφερε τις κύριες προκλήσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται για παράδειγμα από έναν ανησυχητικό κίνδυνο φτώχειας για τα παιδιά.
Ο κύριος Julius op de Beke , στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασε τις πρόσφατες τάσεις στην παιδική φτώχεια και τους λόγους για τους οποίους οι προσπάθειες ανάπτυξης πολιτικών που να στοχεύουν στα πρώιμα έτη της παιδικής ηλικίας μπορούν να οδηγήσουν σε βέλτιστα αποτελέσματα. Επιπρόσθετα, εξήγησε τη σύνδεση μεταξύ της Σύστασης για την Επένδυση στα Παιδιά με τον ετήσιο κύκλο συντονισμού της οικονομικής πολιτικής – το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο – και κατέδειξε τους τρόπους με τους οποίους τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία μπορούν να αξιοποιηθούν για την εφαρμογή της σύστασης. Ως ακόμη μία παρέμβαση που σχετίζεται με την αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Εργαλείων, ο κύριος George Sultana
, Διευθυντής Ανάπτυξης Πολιτικών και Εφαρμογής Προγραμμάτων στο Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Μάλτας, παρουσίασε την Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Βοήθειας για τους Άπορους (FEAD) από τη Μάλτα για τα έτη 2014-2020, που στοχεύει στο “σπάσιμο” των φαύλων κύκλων της φτώχειας και της αποστέρησης.
Βέλτιστες πρακτικές για την Επένδυση στα Παιδιά
Με στόχο να δοθεί καθοδήγηση σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές για την επένδυση στα παιδιά, ο Δρ. Crispin Day από το King’s College του Λονδίνου παρουσίασε το πρόγραμμα Ενδυνάμωση Γονέων, Ενδυνάμωση Κοινοτήτων (Empowering Parents, Empowering Communities (EPEC) programme. Η συνεργασία αυτή, μεταξύ του Νότιου Λονδίνου, και του Maudsley Foundation Trust του NHS, του Κολεγίου King’s, του Λονδίνου και τοπικών κοινοτήτων στοχεύει στη βελτίωση της κλίμακας της αποτελεσματικής υποστήριξης της γονεϊκότητας και της συμμετοχής των οικογενειών σε ολόκληρο το φάσμα των αναγκών. Επιπροσθέτως, παρουσίασε το Πρόγραμμα “Βοηθώντας τις Οικογένειες” Helping Families Programme
του Κέντρου για τη Γονεϊκή και την Παιδική Υποστήριξη (Centre for Parent and Child Support), για γονείς με πολλαπλές ανάγκες και προβλήματα με παιδί ή παιδιά σε ηλικία δημοτικού σχολείου με μείζονα και επίμονα συμπεριφορικά προβλήματα.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο παρέχει υλικό και από έτερα εθνικά σεμινάρια στη θεματική της Σύστασης της Επιτροπής για την Επένδυση στα Παιδιά.
European Platform for Investing in Children
socialpolicy.gr
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.