Ημέρα ισότητας των γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες

©iStockphoto.com/giftlegacy

 

Η ημέρα ισότητας των γυναικών τιμά την 19η τροπολογία του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών στις 26 Αυγούστου του 1920, όταν χορηγήθηκε το δικαίωμα ψήφου των γυναικών για πρώτη φορά,  σηματοδοτώντας μια κρίσιμη καμπή στην ιστορία του αγώνα για την ίση μεταχείριση των γυναικών και των δικαιωμάτων τους.

Η τροπολογία, η οποία ήταν και παραμένει ένα σημαντικό ορόσημο για το κίνημα υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, εισήχθη για πρώτη φορά στο Κονγκρέσο το 1878 από τον Γερουσιαστή της Καλιφόρνια Aaron A. Sargent έπειτα από την πίεση που άσκησαν οι σουφραζέτες Elizabeth Cady Stanton και Susan B. Anthony. Εξαιτίας αυτού, η πρώτη έκδοση της τροπολογίας συχνά αποκαλείται ως τροπολογία Anthony, από την Susan B. Anthony, η οποία συνελήφθη επειδή ψήφισε στις προεδρικές εκλογές του 1872.

Ο δρόμος ώστε να κατακτηθεί το δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες ήταν μακρύς – το δικαίωμα ψήφου είχε επεκταθεί σε όλους τους άνδρες πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών με την 14η τροπολογία του 1868. Η 15η τροπολογία, που ψηφίστηκε το 1870, απαγόρευε στην ομοσπονδιακή ή οποιαδήποτε πολιτειακή κυβέρνηση να αρνείται σε Αμερικανό πολίτη το δικαίωμα να ψηφίζει βάσει «φυλής, χρώματος, ή προηγούμενης συνθήκης δουλείας». Όμως, στις περισσότερες πολιτείες δεν επιτρεπόταν στις γυναίκες να ψηφίζουν και συχνά συλλαμβάνονταν όταν προσπαθούσαν να ρίξουν τα ψηφοδέλτια τους κατά τη διάρκεια εκλογών, υπό την απόφαση των δύο τροπολογιών.

Η αντίθεση στο δικαίωμα ψήφου των γυναικών ήταν διαδεδομένη και η τροπολογία δεν κατάφερε να περάσει μέχρι το 1914, όταν ήρθε και πάλι στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Τον Μάιο του 1919, τα δύο-τρίτα του Κογκρέσου ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας η οποία απεστάλη στις πολιτείες  για επικύρωση.

Η 26η Αυγούστου 1920, ήταν το αποτέλεσμα 72 χρόνων εκστρατείας ενός τεράστιου Κινήματος (του κινήματος των Σουφραζετών) περί των πολιτικών δικαιωμάτων για τις γυναίκες. Πριν από κινήματα σαν αυτά, ακόμη και μεγάλοι στοχαστές όπως ο Ρουσσώ και ο Καντ πίστευαν ότι η μειονεκτική θέση της γυναίκας στην κοινωνία ήταν απόλυτα λογική και εύλογη. Οι γυναίκες ήταν «όμορφες» και «δεν ταίριαζαν για σοβαρή εργασία».

Κατά τον τελευταίο αιώνα, σπουδαίες γυναίκες απέδειξαν πως αυτές οι απόψεις ήταν λάθος, καθώς ο κόσμος είδε ακριβώς τι είναι ικανές να επιτύχουν οι γυναίκες, από τη Ρόζα Παρκς και την Eleanor Roosevelt που αγωνίστηκαν για τα πολιτικά δικαιώματα και την ισότητα, μέχρι μεγάλες επιστημόνισσες όπως η  Marie Curie, η Rosalind Franklin και η Jane Goodall.

Η Ημέρα Ισότητας της Γυναίκας εορτάστηκε για πρώτη φορά το 1971, όταν το Κογκρέσο ενέκρινε το ψήφισμα για τον ετήσιο εορτασμό της. Η πρόταση για τον εορτασμό της ημέρας πραγματοποιήθηκε από την βουλεύτρια της Βουλής των Αντιπροσώπων και φεμινίστρια Bella Abzug. Ο σκοπός πίσω από τη δημιουργία της εν λόγω ημέρας ήταν να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της ισότητας των φύλων στην κοινωνία και να αναγνωριστεί η σκληρή δουλειά και οι θυσίες από τις πρωτοπόρους του κινήματος των Σουφραζετών.

Σήμερα, η ισότητα των γυναικών σημαίνει πολύ περισσότερα από το  δικαίωμα ψήφου. Οργανώσεις σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να εργάζονται για να παρέχουν στις γυναίκες σε όλο τον κόσμο ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και την απασχόληση, αγωνιζόμενες ενάντια στην καταπίεση και τη βία κατά των γυναικών και κατά των διακρίσεων και των στερεοτύπων που εξακολουθούν να υφίστανται σε κάθε κοινωνία.

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Τρίτη Δεκαετία των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη της Φτώχειας 2018-2027

Be the first to comment on "Ημέρα ισότητας των γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!