“Η Ατζέντα για την Ανθρωπότητα” – Έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών

 

Αντιμετωπίζουμε, πλέον, ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των καιρών μας. Το 2015:

  • 130 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάστηκαν ανθρωπιστική βοήθεια.
  • 60 εκατομμύρια άνθρωποι εκδιώχθηκαν από τις οικίες τους.
  • 37 χώρες επλήγησαν.
  • 20 δισεκατομμύρια δολάρια απαιτήθηκαν.

Η Ατζέντα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών καλεί τους ηγέτες του κόσμου να δεσμευθούν σε 5 κύριες αρμοδιότητες στο όνομα του κοινού μας ανθρωπισμού:

Διαβάστε Επίσης  Ίση αμοιβή για ίση εργασία | Διεθνής Ημέρα Ισότητας των Αμοιβών

1. Παγκόσμια Ηγεσία για την Πρόληψη και τον Τερματισμό των Συγκρούσεων – Η πρόληψη των συγκρούσεων και η εξεύρεση πολιτικών λύσεων για την επίλυσή τους είναι η πρώτη και κυριότερη ευθύνη μας απέναντι στην ανθρωπότητα

  • το 80% όλων των ανθρωπιστικών αναγκών είναι αποτέλεσμα συγκρούσεων

2. Διατήρηση των νόμων που υπερασπίζουν την ανθρωπότητα

Κάθε μέρα, άμαχοι σκοτώνονται σκοπίμως ή αδιακρίτως υπό τις πολεμικές συνθήκες. Γινόμαστε μάρτυρες της διάβρωσης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που έχει ιστορία 150 ετών. Αλλά ακόμη και οι πόλεμοι έχουν όρια: οι ηγέτες θα πρέπει να επαναδεσμευθούν ώστε να διατηρήσουν τους κανόνες και νόμους που προστατεύουν την ανθρωπότητα

  • το 90% των ανθρώπων που σκοτώνονται ή τραυματίζονται από εκρηκτικά όπλα σε κατοικημένες περιοχές είναι άμαχοι πολίτες.

3. Δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν πίσω μας

Η Παγκόσμια Ανθρωπιστική Διάσκεψη είναι η πρώτη δοκιμή της δέσμευσής μας για τον μετασχηματισμό των ζωών όσων βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να “μείνουν πίσω”.

Αυτό σημαίνει να προσεγγίσουμε τους πάντες και να ενδυναμώσουμε όλες τις γυναίκες, τους άντρες, τα κορίτσια και τα αγόρια και να είμαστε οι φορείς του θετικού μετασχηματισμού. Σημαίνει τη μείωση του εκτοπισμού, την υποστήριξη των προσφύγων και των μεταναστών, τον τερματισμό των χασμάτων στην εκπαίδευση και την μάχη για τον τερματισμό της σεξουαλικής και έμφυλης βίας.

Το 2015, οι ηγέτες του κόσμου υιοθέτησαν την Ατζέντα του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και δεσμεύθηκαν να μην αφήσουν κανέναν πίσω.

4. Αλλαγή των ζωών των ανθρώπων από την παροχή βοήθειας στον τερματισμό της ανάγκης

Η επιτυχία θα πρέπει πλέον να μετράται μέσω του τρόπου με τον οποίο μειώνεται η ευαλωτότητα και οι κίνδυνοι για τους ανθρώπους, και όχι κατά πόσο ικανοποιούνται οι ανάγκες χρόνο με το χρόνο. Ο τερματισμός της ανάγκης θα απαιτήσει τρείς θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο που εργαζόμαστε:

  • Ενδυνάμωση, και όχι αντικατάσταση των εθνικών συστημάτων.
  • Εγρήγορση και ετοιμότητα και όχι αναμονή των κρίσεων.
  • Υπέρβαση του διαχωρισμού (μεταξύ) ανθρωπισμού – ανάπτυξης.

Σήμερα, το 43% των ανθρώπων ζουν σε ευάλωτες συνθήκες. Έως το 2030 αυτό το νούμερο αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 62%.

5. Επένδυση στην ανθρωπότητα – Η αποδοχή και η δράση αναφορικά με τις κοινές μας αρμοδιότητες για την ανθρωπότητα απαιτεί πολιτικές, θεσμικές και οικονομικές επενδύσεις.

Επίσης, απαιτείται μία “στροφή” από την ανεύρεση πόρων στη χρηματοδότηση που να επενδύει στις τοπικές δυνατότητες, να έχει επίγνωση των κινδύνων, να επενδύει σε εύθραστες καταστάσεις και να δίνει κίνητρο για συλλογικά αποτελέσματα. Θα πρέπει επίσης να μειώσουμε το χρηματοδοτικό χάσμα για τις ανθρωπιστικές ανάγκες.

Μόλις το 0,4% της επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας δαπανήθηκε για την προετοιμασία για περιβαλλοντικές καταστροφές το έτος 2014.

 

worldhumanitarianday.org/en/agenda

socialpolicy.gr

Be the first to comment on "“Η Ατζέντα για την Ανθρωπότητα” – Έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!