Η Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προειδοποιεί ότι η Βρετανία κινδυνεύει με μεγαλύτερους κοινωνικούς διαχωρισμούς και φυλετικές εντάσεις εξαιτίας των “δομικών αδικιών”.
Η Βρετανία θα πρέπει να αναμένει διεύρυνση των κοινωνικών διαχωρισμών και αύξηση των φυλετικών εντάσεων, εκτός αν η κυβέρνηση λάβει επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των βαθιά ριζωμένων ανισοτήτων, προειδοποίησε ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων David Isaac, ανέφερε ότι για πολλές ομάδες εθνοτικών μειονοτήτων – ιδιαίτερα των νεαρών μαύρων – η ζωή είχε επιδεινωθεί σε αρκετούς τομείς τα τελευταία πέντε χρόνια.
Μια αναλυτική επισκόπηση από την Επιτροπή για τη φυλετική ισότητα σε μια πλειάδα τομέων, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, της απασχόλησης, των αμοιβών και της υγείας, κατέδειξε ένα ανησυχητικό συνδυασμό εγκλημάτων μίσους που σχετίζονται με την μετά-Brexit περίοδο καθώς και παγιωμένων μακροχρόνιων δομικών αδικιών.
“Αν είσαι μαύρος ή ανήκεις σε μια εθνοτική μειονότητα στη σύγχρονη Βρετανία, μπορεί συχνά να εξακολουθείς να αισθάνεσαι ότι ζεις σε έναν διαφορετικό κόσμο, παρά ότι αποτελείς μέρος μιας κοινωνίας ενός έθνους.”
“Μέχρι στιγμής το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης από το 2010, δεν έχει συνδυαστεί με ένα σχέδιο φυλετικής ένταξης που να αποτρέπει την ακόμη μεγαλύτερη αποκοπή κάποιων κοινοτήτων από την ισότητα των ευκαιριών.”
Ευρήματα από την έκθεση της Επιτροπής, η οποία αναφέρεται ως η μεγαλύτερη επισκόπηση της φυλετικής ισότητας που έγινε ποτέ στην Βρετανία, περιλαμβάνουν:
Οι μαύροι πολίτες είναι πολύ πιο πιθανό να αποτελέσουν θύματα εγκληματικότητας και να αντιμετωπίζονται πιο σκληρά από το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, αντιμετωπίζοντας τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να διωχθούν ποινικά σε σύγκριση με τους λευκούς. |
Οι ευκαιρίες ζωής για τους νέους από εθνοτικές μειονότητες έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια και αποτελούν “τις πλέον δυσχερείς για πολλές γενιές”. Είναι πιο πιθανό να ζουν σε συνθήκες φτώχειας σε σύγκριση με τους λευκούς, και πιο πιθανό να ζουν υπό κακές συνθήκες στέγασης. |
Τα λευκά αγόρια της εργατικής τάξης είχαν τα χειρότερα αποτελέσματα στο Γενικό Πιστοποιητικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ενώ αντίθετα τα εκπαιδευτικά επιτεύγματα των Κινέζων και Ινδών εμφάνισαν βελτίωση. Μόλις το 6% των μαύρων αποφοίτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης φοιτούν σε κάποιο πανεπιστήμιο της Ένωσης (Russell Group universities) σε σύγκριση με το 12% των μικτών φοιτητών και των φοιτητών από την Ασία και με το 11% των λευκών αποφοίτων. |
Τα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των εθνοτικών μειονοτήτων (12,9%) ήταν διπλάσια από εκείνα των λευκών. Μαύροι εργαζόμενοι με πτυχία κέρδιζαν 23% λιγότερο κατά μέσο όρο από τους λευκούς εργαζόμενους με ισοδύναμα προσόντα. Εθνοτικές μειονότητες υποεκπροσωπούνται κατά μέγιστο βαθμό σε θέσεις εξουσίας, όπως αυτές των δικαστών και διοικητών της αστυνομίας. |
Σε αντίδραση της στην έκθεση, η Farah Elahi πολιτική αναλύτρια και ερευνήτρια στη δεξαμενή σκέψης για την φυλετική ισότητα Runnymede Trust, δήλωσε ότι η έκταση της αδικίας που εντοπίστηκε στην Έκθεση κατέδειξε ότι ζωές ανθρώπων καταστρέφονταν και ότι ταλέντα παρέμεναν αναξιοποίητα εξαιτίας των φυλετικών ανισοτήτων και αδικιών.
Πηγή: theguardian.com
socialpolicy.gr