Πρόγραμμα Παροχής Στέγασης στο Πλαίσιο της Μετεγκατάστασης

 

ΕΛΛΑΔΑ: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε. προγράμματος:

«Παροχή στήριξης στην Ελλάδα για την ανάπτυξη των hotspots και του προγράμματος μετεγκατάστασης καθώς και για την ανάπτυξη της ικανότητας υποδοχής αιτούντων άσυλο»

Διαβάστε Επίσης  Νέο διετές πρόγραμμα μαθησιακής κινητικότητας και κατάρτισης του ΟΑΕΔ για νέους με αναπηρίες στο ΕΚΕΚ ΑμεΑ Θεσσαλονίκης

  • Τι είναι το πρόγραμμα Παροχής Στέγασης στο πλαίσιο της Μετεγκατάστασης;

Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της ελληνικής κυβέρνησης και στην τεράστια ανάγκη για ενίσχυση της ικανότητας υποδοχής, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) δεσμεύτηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) στις 25 Οκτωβρίου 2015 να δημιουργήσει 20.000 θέσεις στέγασης σε ιδιωτικούς χώρους για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Η ικανότητα υποδοχής της Ελλάδας την περίοδο εκείνη, έπειτα από έξι χρόνια στήριξης, ήταν λιγότερες από 1.200 θέσεις. Η συμβολή της Υ.Α. συμπληρώνει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει 30.000 θέσεις υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά όπου λειτουργούν «hotspots» (τα οποία αργότερα μετονομάστηκαν σε «κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης»), φτάνοντας έτσι συνολικά τις 50.000 θέσεις υποδοχής. Επίσης, η Υ.Α. συμβάλλει σημαντικά μέσα από τους εταίρους της στη διαχείριση 3.570 θέσεων σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας στα νησιά.

Η Υ.Α. υποστηρίζει ενεργά την ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνοντας τις εξής δράσεις: σχεδιασμό των χώρων προσωρινής φιλοξενίας (site planning), παροχή στέγασης, νερού, υπηρεσιών υγιεινής και αποχέτευσης (WASH), διανομή βασικών ειδών πρώτης ανάγκης (CRIs). Επίσης κάνει παρεμβάσεις σε θέματα προστασίας, εστιάζοντας κυρίως σε άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες και παρέχει ενημέρωση και συμβουλευτική σε αιτούντες άσυλο και πιθανούς υποψήφιους προς μετεγκατάσταση. Οι δράσεις αυτές, μεταξύ άλλων, διεξάγονται στους 43 χώρους που έχουν συσταθεί από τις ελληνικές αρχές σε όλη τη χώρα. Από τον Ιανουάριο του 2016, η Υ.Α. έχει προσφέρει λύσεις σε περισσότερα από 2.000 ζητήματα στέγασης και WASH, έχει διανείμει περισσότερα από 300.000 βασικά είδη πρώτης ανάγκης στην ηπειρωτική Ελλάδα (εκτός από τα 500.000 είδη που διανεμήθηκαν στα νησιά) ενώ παρέχει σε καθημερινή βάση ομαδικές και ατομικές ενημερωτικές συνεδρίες στους χώρους φιλοξενίας, πάνω σε θέματα ασύλου, οικογενειακής επανένωσης και μετεγκατάστασης.

Μέσα από το Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης που υλοποιείται από την Υπηρεσία Ασύλου υπό τη συνολική εποπτεία του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, συνολικά 66.400 αιτούντες άσυλο προβλέπεται να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα σε άλλα κράτη της Ε.Ε. από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017.

Η Υ.Α. ξεκίνησε να υλοποιεί το πρόγραμμα Παροχής Στέγασης στο πλαίσιο της Μετεγκατάστασης τον Νοέμβριο του 2015, με δικούς της πόρους. Από τον Νοέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, στεγάστηκαν 710 άτομα από τα οποία 108 αναχώρησαν σε άλλα κράτη της Ε.Ε. Τον Ιανουάριο του 2016 η Υ.Α. έλαβε χρηματοδότηση από την Ε.Ε. για να συνεχίσει το πρόγραμμα το τρέχον έτος και να δημιουργήσει σταδιακά 20.000 θέσεις υποδοχής. Αν και το πρόγραμμα εστιάζει σε υποψήφιους για μετεγκατάσταση, από αυτό επωφελούνται και άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, δίνοντας προτεραιότητα στους πιο ευάλωτους.

Το πρόγραμμα Παροχής Στέγασης στο πλαίσιο της Μετεγκατάστασης περιλαμβάνει τη δημιουργία θέσεων υποδοχής σε αυτόνομα διαμερίσματα, σε ξενοδοχεία/άλλα κτίρια, φιλοξενία σε οικογένειες, κτλ. Επίσης, παρέχεται στους αιτούντες άσυλο και υποψήφιους για μετεγκατάσταση που έχουν στεγαστεί βασική βοήθεια, όπως φαγητό (μαγειρεμένα γεύματα ή κουπόνια φαγητού), είδη προσωπικής υγιεινής, υπηρεσίες διερμηνείας και συνοδείας, παραπομπή σε ιατρικές δομές και περιορισμένη ψυχοκοινωνική και νομική βοήθεια.

Διαβάστε Επίσης  Πρόσκληση για συμμετοχή ατόμων με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος μεσαίας & χαμηλής λειτουργικότητας σε επιδοτούμενο πρόγραμμα από την Περιφέρεια Αττικής

  • Βασικές Προκλήσεις και Στρατηγική της Υ.Α.

το-πρόγραμμα-σε-αριθμούς-UNHCR

• Ο σχετικά αργός ρυθμός υλοποίησης του Προγράμματος Μετεγκατάστασης, συμπεριλαμβανομένου του μικρού αριθμού αναχωρήσεων σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε., έχει αυξήσει το χρόνο που χρειάζεται να περάσουν οι αιτούντες άσυλο στους χώρους στέγασης. Ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για οκτώ εβδομάδες, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσει τους έξι μήνες, γεγονός που έχει επιπτώσεις στις οικονομικές πτυχές του προγράμματος όσο και σε ζητήματα επάρκειας θέσεων. Μέχρι τις 31 Μαΐου 2016, συνολικά 1.142 άτομα είχαν μετεγκατασταθεί σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε., που αντιστοιχεί στο 1,7% του στόχου των 66.400 θέσεων.

• Μέχρι τις 31 Μαΐου 2016, η Υ.Α. και οι εταίροι της είχαν δημιουργήσει 6.035 θέσεις στέγασης στην Ελλάδα, που αποτελούν το 30,18% του στόχου των 20.000 θέσεων, που η Υ.Α. σχεδιάζει να φτάσει μέχρι τα τέλη του 2016. Σε αυτές περιλαμβάνονται θέσεις φιλοξενίας σε οικογένειες, σε αυτόνομα διαμερίσματα, ξενοδοχεία και έναν χώρο φιλοξενίας/μετεγκατάστασης (Λαγκαδίκια). Η δημιουργία πρόσθετων χώρων φιλοξενίας, όπως αυτός στα Λαγκαδίκια, θα αύξανε σημαντικά τις διαθέσιμες θέσεις στέγασης και έτσι θα μπορούσε το πρόγραμμα να ανταποκριθεί πιο γρήγορα στις επείγουσες ανάγκες των ευάλωτων οικογενειών, των γυναικών και των παιδιών. Η Υ.Α. βασίζεται στη στήριξη της κυβέρνησης για τον εντοπισμό κατάλληλων χώρων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση αιτούντων άσυλο και υποψήφιων για μετεγκατάσταση.

• Η Υ.Α. δημιουργεί σταδιακά 20.000 θέσεις στέγασης για αιτούντες άσυλο και υποψήφιους για μετεγκατάσταση ως εξής:

– Σε συνεργασία με δημοτικές αρχές και επιχειρησιακούς εταίρους (ΜΚΟ), που αναζητούν οικογένειες που ενδιαφέρονται να προσφέρουν φιλοξενία, νοικιάζουν ιδιωτικά διαμερίσματα και δωμάτια σε ξενοδοχεία υπό κατάλληλους οικονομικούς όρους.
– Με άμεση υλοποίηση (π.χ. συμβάσεις ενοικίασης ξενοδοχείων, δημιουργία και διαχείριση χώρου/ων φιλοξενίας/μετεγκατάστασης που έχουν διατεθεί από την Κυβέρνηση προς διαχείριση από την Υ.Α.)

• Η παροχή στήριξης σε τοπικό επίπεδο είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο κάποιες φορές έχει συναντήσει αντιστάσεις από τις τοπικές αρχές και τις τοπικές κοινωνίες λόγω ελλιπούς πληροφόρησης. Η Υ.Α. θα συνεχίσει να διερευνά τα ποιοτικά οφέλη του προγράμματος και θα προωθήσει δράσεις έγκαιρης δημόσιας ενημέρωσης για τις θετικές πτυχές του προγράμματος αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται σε τοπικό επίπεδο από την υλοποίησή του.

Συντονισμός και Παρακολούθηση

• Συναντήσεις συντονισμού μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων εταίρων στο πρόγραμμα διεξάγονται κάθε 2-3 εβδομάδες.

• Ο έλεγχος του προγράμματος διεξάγεται σε στενό συντονισμό με όλους τους εταίρους προκειμένου να εξασφαλιστεί η επαρκής ενημέρωση για την πορεία της δράσης, να αποτραπεί τυχόν απάτη και να γίνεται έλεγχος των εξόδων.

• Η Υ.Α. έχει στενή επικοινωνία με τις τοπικές αρχές προκειμένου να εξασφαλίσει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους των τοπικών κοινοτήτων.

• Η Υ.Α. συνεργάζεται με την Υπηρεσία Ασύλου και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) για την παραπομπή σε θέσεις στέγασης.

Μια διαδικτυακή πύλη δεδομένων παρουσιάζει ό,τι έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής.

Εταίροι και Βασικές δράσεις

• Εκτός από τη στέγαση, οι εταίροι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα παρέχουν επίσης φαγητό, είδη υγιεινής, βασική κοινωνική υποστήριξη καθώς και υπηρεσίες μεταφοράς.

• Παρέχεται, όπου απαιτείται, ιατρική, νομική και ψυχοκοινωνική στήριξη.

Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται τόσο σε υποψήφιους μετεγκατάστασης όσο και σε αιτούντες άσυλο που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες.

εταίροι_πρόγραμμα_στέγασης_μετεγκατάστασης

Πρόγραμμα Παροχής Στέγασης στο Πλαίσιο της Μετεγκατάστασης 

unhcr.gr

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!