Το 50% των εργαζόμενων γυναικών στη Μεγάλη Βρετανία έχουν παρενοχληθεί σεξουαλικά

Νέα έρευνα αναφέρει πως περισσότερες από τις μισές γυναίκες στη Μεγάλη Βρετανία έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας τους, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών επιθέσεων και των σχολίων για το σώμα τους.

Ερευνητές από το Trades Union Congress (ομοσπονδία των συνδικάτων στην Αγγλία και την Ουαλία) και το Everyday Sexism Project,  διαπίστωσαν ότι το 52% των γυναικών είχαν βιώσει ανεπιθύμητη συμπεριφορά στο χώρο εργασίας, συμπεριλαμβανομένων αγγιγμάτων, σεξουαλικών προτάσεων και ακατάλληλων αστείων. Μεταξύ των γυναικών και των κοριτσιών ηλικίας από 16 έως 24 ετών, το ποσοστό αναφοράς για σεξουαλική παρενόχληση ανήλθε στο 63%.

Περίπου 1 στις 8 γυναίκες ανέφεραν ανεπιθύμητα σεξουαλικά αγγίγματα στο στήθος, τους γλουτούς ή τα γεννητικά τους όργανα ή προσπάθειες να τις φιλήσουν στην εργασία τους, τα οποία όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης θα μπορούσαν να θεωρηθούν σεξουαλική επίθεση σύμφωνα με το νόμο. Το 1% των γυναικών δήλωσαν ότι υπέστησαν βιασμό ή σοβαρή σεξουαλική επίθεση στο χώρο εργασίας τους.

Σχεδόν το ένα πέμπτο δήλωσε ότι είχαν παρενοχληθεί από το αφεντικό τους ή από κάποιο άλλο άτομο σε ανώτερη ιεραρχικά θέση. Όμως 4 στις 5 γυναίκες δήλωσαν ότι δεν είχαν αναφέρει τα περιστατικά στους εργοδότες τους, με πολλές από αυτές να φοβούνται πως θα έβλαπτε τις σχέσεις τους στη δουλειά ή ότι οι ισχυρισμοί τους δεν θα λαμβάνονταν σοβαρά υπόψιν.

Τα ευρήματα της έρευνας, που χαρακτηρίστηκαν από το Trades Union Congress ως η μεγαλύτερη μελέτη του είδους της για μια ολόκληρη γενιά, δημοσιεύθηκαν σε έκθεση – στις 10 Αυγούστου 2016 – με τίτλο Still just a bit of banter? Sexual harassment report.

Η Frances O’Grady, γενική γραμματέας του TUC, δήλωσε: «Πόσες φορές δεν ακούμε ακόμη ότι η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας είναι μόνο μερικά ” πειράγματα”; Ας είμαστε σαφείς – η σεξουαλική παρενόχληση υπονομεύει, είναι ταπεινωτική και μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στην ψυχική υγεία … Δεν έχει θέση σε ένα σύγχρονο χώρο εργασίας, ή στην ευρύτερη κοινωνία ».

Η Laura Bates, ιδρύτρια του έργου  Everyday Sexism Project και αρθρογράφος της Guardian, δήλωσε: «Οι άνθρωποι λένε πως δεν υπάρχει πια σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας. Υπάρχει η αντίληψη ότι, λόγω των νόμων περί ισότητας, είναι κάτι που οι άνθρωποι δεν ανέχονται. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ της αντίληψης και της πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες. “

Το μεγαλύτερο ποσοστό των νεότερων γυναικών που δήλωσαν ότι είχαν παρενοχληθεί θα μπορούσε να αντανακλά το “παιχνίδι υπεροχής”, με τις νεότερες γυναίκες να θεωρούνται πιο ευάλωτες από τους δράστες.  Η TUC σημειώνει επίσης ότι οι νεότερες γυναίκες είναι πιο πιθανό να καταλαμβάνουν “κατώτερους” εργασιακούς ρόλους ιεραρχικά, με προσωρινές συμβάσεις εργασίας ή συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελούν παράγοντες. Θα μπορούσαν όμως επίσης να αντανακλούν τις εξελισσόμενες ιδέες  για το τι είναι αποδεκτό στο χώρο εργασίας. Όπως δήλωσε η Bates,“Ίσως για κάποιες γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, να υπάρχει μια αίσθηση νορμοποίησης».

Όπως διαπίστωσε η έρευνα, οι γυναίκες που εργάζονται στην κατασκευαστική βιομηχανία και στη βιομηχανία της φιλοξενίας ήταν πιο πιθανό να βιώσουν σεξουαλική παρενόχληση.

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Καμπάνια του Κέντρου Διοτίμα | Το δικό μου μήνυμα για την ένταξη

Be the first to comment on "Το 50% των εργαζόμενων γυναικών στη Μεγάλη Βρετανία έχουν παρενοχληθεί σεξουαλικά"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!