Διεθνής Ημέρα Ειρήνης 2016

 

Κάθε χρόνο η Διεθνής Ημέρα Ειρήνης εορτάζεται σε ολόκληρο τον κόσμο στις 21 Σεπτεμβρίου. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει δηλώσει πως αυτή η ημέρα είναι αφιερωμένη στην ενίσχυση των ιδανικών της ειρήνης, τόσο εντός όσο και μεταξύ όλων των εθνών και των λαών. Το θέμα της ημέρας για το 2016 είναι «Στόχοι για την Βιώσιμη Ανάπτυξη: Θεμέλιες λίθοι για την Ειρήνη».

Οι 17  Στόχοι για την Βιώσιμη Ανάπτυξη υιοθετήθηκαν ομόφωνα και από το 193 κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών σε μια ιστορική σύνοδο κορυφής των ηγετών του κόσμου στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του έτους 2015. Η νέα ατζέντα για το 2030 καλεί τις χώρες να αρχίσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη αυτών των στόχων κατά τα επόμενα 15 χρόνια με στόχο την εξάλειψη της φτώχειας, την προστασία του πλανήτη, και την εξασφάλιση ευημερίας για όλους.

Οι στόχοι για μια βιώσιμη ανάπτυξη είναι απαραίτητοι για την επίτευξη της ειρήνης στην εποχή μας, καθώς η ανάπτυξη και η ειρήνη είναι αλληλένδετες και αλληλοενισχύονται. Η βιωσιμότητα αντιμετωπίζει τις θεμελιώδεις ανάγκες του παρόντος χωρίς να διακυβεύεται η ικανότητα των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες. Οι σύγχρονες προκλήσεις της φτώχειας, της πείνας, της μείωσης των φυσικών πόρων, της λειψυδρίας, της κοινωνικής ανισότητας, της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, των ασθενειών, της διαφθοράς, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, μεταξύ άλλων, θέτουν προκλήσεις για την ειρήνη και δημιουργούν γόνιμο έδαφος για συγκρούσεις.

Η βιώσιμη ανάπτυξη συμβάλλει αποφασιστικά στην διάχυση και την εξάλειψη αυτών των αιτιών των συγκρούσεων και παρέχει τα θεμέλια για μια διαρκή ειρήνη. Η ειρήνη ενισχύει τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και ελευθερώνει τους πόρους που απαιτούνται για τις κοινωνίες να αναπτυχθούν και να ευημερήσουν.

 

Διαβάστε Επίσης  Ίση αμοιβή για ίση εργασία | Διεθνής Ημέρα Ισότητας των Αμοιβών

Στόχοι για μια βιώσιμη Ανάπτυξη: Βελτίωση της ζωής σε όλο τον κόσμο

Το Flocabulary (διαδικτυακό πρόγραμμα εκμάθησης) δημιούργησε ένα hip hop τραγούδι/βίντεο σε συνεργασία με το Τμήμα Δημόσιας Πληροφόρησης του ΟΗΕ (Education Outreach Section of the Outreach Division of the United Nations Department of Public Information), με στόχο να διδάξει τους νέους σε όλο τον κόσμο σχετικά με τη σημασία των Στόχων για την Βιώσιμη Ανάπτυξη και πώς μπορούν να βοηθήσουν στην οικοδόμηση της ειρήνης.

un.org

socialpolicy.gr

Be the first to comment on "Διεθνής Ημέρα Ειρήνης 2016"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!