Ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για τα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ

 

Το Υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι η συνέχιση λειτουργίας των υπηρεσιών για άτομα με διπλή διάγνωση  είναι κομβικής σημασίας καθώς οι δομές αυτές καλύπτουν τις ανάγκες μεγάλου αριθμού ατόμων που έχουν πρόβλημα εξάρτησης και ψυχιατρική συνοσηρότητα.

Διαβάστε Επίσης  Ψυχολόγοι και Κοινωνικοί Λειτουργοί στο ΚΕΘΕΑ

 Τα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ αρχικά δημιουργήθηκαν με χρηματοδότηση μέσω προηγούμενου ΕΣΠΑ και στελεχώθηκαν με προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου οι οποίες στη συνέχεια έγιναν 8μηνες συμβάσεις που καλύφθηκαν από τον προϋπολογισμό του φορέα.

Από τις αρχές Ιουνίου, έχει δοθεί από τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, έγκριση προσλήψεων προσωπικού αορίστου χρόνου (80 άτομα) με σκοπό τη στελέχωση των δομών απεξάρτησης σε ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, ΨΝΑ- 18 Άνω- ΨΝΘ. Στόχος των προσλήψεων είναι να στηριχθούν οι αποδυναμωμένες, τα τελευταία χρόνια, δημόσιες δομές που δραστηριοποιούνται στην υποστήριξη και θεραπεία εξαρτημένων ατόμων στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και στην περιφέρεια, προκειμένου να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες που τις έχουν ανάγκη. Από τις συγκεκριμένες προσλήψεις, 35 δόθηκαν στο ΚΕΘΕΑ, 25 στον ΟΚΑΝΑ, 12 στο ΨΝΑ-18 ΑΝΩ και 8 στο ΨΝΘ.

Η διαδικασία προσλήψεων υλοποιείται από τους ίδιους τους φορείς καθώς, σύμφωνα με το νόμο, οι προσλήψεις αυτές πραγματοποιούνται εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ. Ειδικά για το ΚΕΘΕΑ, η διαδικασία είναι ήδη σε εξέλιξη (προκήρυξη 4.9.2016).

Επιπλέον, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, μέσα στο 2017 θα χρηματοδοτηθούν μέσω ΕΣΠΑ, δομές υποστήριξης ατόμων με διπλή διάγνωση.

Στο μεταξύ, έχει ήδη ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση (8.9.2016) που δίνει τη δυνατότητα στο ΚΕΘΕΑ να απασχολεί άτομα με δελτίο παροχής υπηρεσιών για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών, όπως αυτή. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να εκδώσει τη σχετική υπουργική απόφαση εφόσον η διοίκηση του ΚΕΘΕΑ αποτυπώσει και παραδώσει στο υπουργείο τις ανάγκες του φορέα για προσλήψεις προσωπικού που θα αμείβεται με τον παραπάνω τρόπο.  

Με το συνδυασμό των παραπάνω παρεμβάσεων (προσλήψεις αορίστου χρόνου, συμβάσεις μέσω ΕΣΠΑ και συμβάσεις με δελτίο παροχής υπηρεσιών), το υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι το ΚΕΘΕΑ μπορεί να καλύψει τις άμεσες ανάγκες στελέχωσης και λειτουργίας των 7 ψυχοδιαγνωστικών κέντρων και να διασφαλίσει τη συνέχεια της φροντίδας των θεραπευομένων και των οικογενειών τους.

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!