Η ανατροφοδότηση δημιουργεί πολίτες αντί για δικαιούχους

 

Ως κοινωνία, αντιλαμβανόμαστε την ομιλία ως συμπεριφορά που επικοινωνεί πληροφορίες. Σπάνια σκεφτόμαστε την ομιλία ως κάτι που – στην κύρια πράξη της – εγκαθιδρύει μια κοινωνική σχέση. Όμως όταν πιάνουμε την κουβέντα -με κάποιον τυχαίο ταμία σε κατάστημα ή με άτομα που δεν γνωρίζουμε σε κάποιο πάρτυ – είναι σαφές ότι πολλές από τις καθημερινές μας ομιλίες στερούνται κάθε σημασιολογικού περιεχομένου.

Αντ ‘αυτού, στην πραγματικότητα εξυπηρετούν μια κοινωνική λειτουργία. Ο λόγος υφαίνει και ξαναπλέκει τον κοινωνικό ιστό, θεσπίζοντας και ενισχύοντας τους κοινωνικούς ρόλους. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με την ανατροφοδότηση.

Ανατροφοδότηση για την επικοινωνία

Η ανατροφοδότηση μπορεί να επικοινωνήσει πολύτιμες πληροφορίες από τους «ωφελούμενους» έργων στους διαχειριστές των έργων. Ακούγοντας τους πολίτες μπορούν να αποκτηθούν πολύτιμα δεδομένα. Πώς αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι την «παρέμβαση» του έργου; Με αυτή την ανατροφοδότηση, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τι λειτουργεί; Για ποιόν? Γιατί; Πως?

Για τους ενδιαφερόμενους στις κοινωνικές επενδύσεις , τους ειδικούς ελέγχου και αξιολόγησης και τους περισσότερους στον τομέα της αρωγής και της φιλανθρωπίας, το γεγονός ότι η ανατροφοδότηση του πολίτη μπορεί να βοηθήσει, παρέχει πληροφορίες που βελτιώνουν τα προγράμματα και επιτυγχάνουν μεγαλύτερο κοινωνικό αντίκτυπο, και αυτό είναι που μετράει περισσότερο.

Ανατροφοδότηση για ένα Κοινωνικό Συμβόλαιο

Αναφερόμενοι ξανά στην κοινωνική λειτουργία της ομιλίας, της ανατροφοδότησης, με την ίδια την πράξη της επικοινωνίας πληροφοριών, θεσπίζουμε επίσης κοινωνικές σχέσεις. Η πράξη της ζήτησης ανατροφοδότησης (και της προσφοράς της) είναι μια λεκτική πράξη: αν γίνει σωστά μπορεί να μετατρέψει ένα «ωφελούμενο» σε ένα πραγματικό πρόσωπο που έχει δικαίωμα να ακουστεί και που ο λόγος του έχει μεγάλη σημασία.

Προσελκύοντας την ανατροφοδότηση και λαμβάνοντας την σοβαρά υπόψη, ξεχνούμε την έννοια των “ωφελουμένων” και στη θέση τους παράγουμε έναν πολίτη. Αλλάζουμε τη δυναμική μεταξύ εκείνων που παραδοσιακά είχαν δούναι και λαβείν. Με τη δημιουργία ενός πολίτη, στην πραγματικότητα, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια νέα μορφή διακυβέρνησης για την αρωγή και τη φιλανθρωπία.

feedbacklabs.org

socialpolicy.gr

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!