Η απροσδόκητη επίδραση της κατάθλιψης στη διαχείριση των συναισθημάτων

Μια νέα μελέτη αναφέρει πως οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη συχνά κάνουν ελάχιστα για να βελτιώσουν τη διάθεσή τους, ακόμη και όταν τους δίνεται η ευκαιρία. Όπως διαπίστωσε η έρευνα, στην πραγματικότητα, οι επιλογές των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη συχνά τους κάνουν να αισθάνονται ακόμη πιο άσχημα.

Η Yael Millgram, η κύρια συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε:

“Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι, αντίθετα με ό, τι θα περίμενε κανείς, οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη μερικές φορές επιλέγουν να συμπεριφέρονται με τρόπο που εντείνει αντί να μειώνει τη θλίψη τους. Αυτό είναι σημαντικό γιατί δείχνει ότι τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί μερικές φορές να μην καταφέρνουν να μειώσουν τη θλίψη τους στην καθημερινή ζωή, επειδή, κατά κάποιο τρόπο, είναι προσκολλημένοι σε αυτήν. “

Η διαχείριση και ο έλεγχος των συναισθημάτων αποτελεί σημαντικό μέρος της καθημερινότητας. Οι ερευνητές εξέτασαν τις αποφάσεις τόσο ανθρώπων με κατάθλιψη όσο και ανθρώπων που δεν έπασχαν από κατάθλιψη. 

Στην πρώτη κλινική δοκιμή, οι άνθρωποι κοίταξαν χαρούμενες, λυπηρές και ουδέτερες φωτογραφίες. Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια είχαν την δυνατότητα να επιλέξουν ποιες φωτογραφίες θα κοιτάξουν πάλι. Κατά έναν παράδοξο τρόπο, οι άνθρωποι που έπασχαν από κατάθλιψη είχαν περισσότερες πιθανότητες να κοιτάξουν και πάλι τις λυπηρές φωτογραφίες. Σε άλλη κλινική δοκιμή, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν χαρούμενη, λυπηρή και ουδέτερη μουσική. Και πάλι, ήταν η λυπηρή μουσική που επιλέχθηκε από το 62% των ανθρώπων με κατάθλιψη, σε αντίθεση με μόνο το 24% των ανθρώπων που δεν έπασχαν από κατάθλιψη.

Η Millgram ανέφερε:

“Οι συμμετέχοντες με κατάθλιψη δήλωσαν ότι θα αισθάνονταν λιγότερο λυπημένοι αν άκουγαν χαρούμενη μουσική και πιο λυπημένοι αν άκουγαν λυπηρή μουσική, όμως ήταν η λυπηρή μουσική που διάλεξαν να ακούσουν. Μας εξέπληξε ότι οι συμμετέχοντες με κατάθλιψη έκαναν τέτοιες επιλογές, αν και γνώριζαν πώς αυτά τα είδη της μουσικής θα τους έκαναν να αισθάνονται. “

Το γιατί οι άνθρωποι με κατάθλιψη επιλέγουν να ενισχύσουν την καταθλιπτική τους διάθεση δεν είναι ακόμη γνωστό.

Όπως ανέφερε η Millgram:

“Το επείγον καθήκον για εμάς είναι να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε γιατί οι άνθρωποι με κατάθλιψη ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους με τέτοιο τρόπο που εντείνει αντί να μειώνει τη θλίψη.”

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science (Milgram et al., 2015).

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Έρευνα: Ο Αντίκτυπος της Πανδημίας του COVID-19 στην Περιγεννητική Ψυχική Υγεία (RiseupPPD-Covid)

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!