Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες χαιρετίζει τη Δήλωση της Νέας Υόρκης

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες χαιρετίζει την ιστορική υιοθέτηση της Δήλωσης της Νέας Υόρκης από 193 κυβερνήσεις στη σημερινή Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (Γ.Σ.) κατά τη διάρκεια της πρώτης στα χρονικά Συνόδου του ΟΗΕ για την Αντιμετώπιση των Μεγάλων Ροών Προσφύγων και Μεταναστών.

Καθώς ο αριθμός των ανθρώπων σε κίνηση έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, η Σύνοδος συγκέντρωσε αρχηγούς κυβερνήσεων, οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, με σκοπό την αποτελεσματικότερη προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών και το διαμοιρασμό της ευθύνης σε παγκόσμιο επίπεδο.

“Σήμερα έχουμε μία εξαιρετική ευκαιρία να αλλάξουμε το τοπίο”, δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην έναρξη της Γ.Σ. σήμερα. Η Δήλωση “σηματοδοτεί μια πολιτική δέσμευση πρωτοφανούς δύναμης και απήχησης” κατά τον κ. Grandi.

“Αναπληρώνει ένα μακροχρόνιο κενό στο διεθνές σύστημα της προσφυγικής προστασίας – αυτό του πραγματικού διαμοιρασμού της ευθύνης για το θέμα των προσφύγων, στο πνεύμα του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”.

Η Δήλωση της Νέας Υόρκης καλεί τις χώρες, που έχουν τη δυνατότητα να δεχτούν πολύ περισσότερους πρόσφυγες μέσω της μετεγκατάστασης ή της επανένωσης, να το κάνουν. Επίσης, καλεί όσους βρίσκονται σε πιο εύπορα μέρη του πλανήτη να αναλάβουν την ευθύνη τους στην παροχή έγκαιρης και αξιόπιστης ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και να επενδύσουν σθεναρά στις κοινότητες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων. Οι χώρες υποδοχής καλούνται να ενισχύσουν τις ευκαιρίες για απασχόληση που δίνονται στους ενήλικες πρόσφυγες, καθώς και την πρόσβαση στην εκπαίδευση για τα παιδιά – πρόσφυγες. Η Δήλωση δεσμεύει επίσης της κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις αιτίες και τα εναύσματα που οδηγούν τους ανθρώπους σε έναν πρωτοφανή αριθμό αναγκαστικού εκτοπισμού στις μέρες μας.

Η Δήλωση αναθέτει επιπλέον στην Ύπατη Αρμοστεία την ανάπτυξη ενός Συνεκτικού Πλαισίου Ανταπόκρισης στην Προσφυγική Κατάσταση. Αυτό θα θέτει ένα σχέδιο δράσης για ένα πιο ισχυρό σύστημα, με πιο αξιόπιστη χρηματοδότηση και έγκαιρη ανάμειξη αναπτυξιακών φορέων, ώστε να μπορεί να βοηθήσει όσους αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, καθώς και τις κοινότητες που τους φιλοξενούν.

Ο Filippo Grandi δεσμεύτηκε να δουλέψει μαζί με τους ηγέτες του κόσμου, ώστε ο αναγκαστικός εκτοπισμός να μπορεί να αντιμετωπιστεί με οργανωμένο τρόπο αλλά και να επιλυθεί με κουράγιο και όραμα. Κάλεσε τις κυβερνήσεις να δεσμευτούν πολιτικά, να δώσουν χρηματοδότηση και να προβούν σε απτές πράξεις αλληλεγγύης στηρίζοντας τις χώρες υποδοχής και επιδιώκοντας λύσεις για τους πρόσφυγες.

“Ο κόσμος είναι συγκλονισμένος από τις εικόνες ενός τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων που προσπαθούν να σωθούν και που πεθαίνουν στη θάλασσα. Και αυτό που θέλει είναι να μη μείνουν οι προθέσεις μας στο χαρτί. Απαιτεί πρακτικά μέτρα και αποτελέσματα”.

Τη σημερινή υιοθέτηση της Δήλωσης της Νέας Υόρκης θα ακολουθήσει σήμερα Τρίτη η Σύνοδος των Ηγετών για την Παγκόσμια Προσφυγική Κρίση, που συγκαλεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama. Κατά τη διάρκειά της, οι συμμετέχοντες αναμένεται να προβούν σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις με τη μορφή επιπλέον χρηματοδότησης, νέων θέσεων για μετεγκατάσταση ή περισσότερων ευκαιριών για τους πρόσφυγες στις κοινότητες υποδοχής.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της εισήγησης του κ. Grandi εδώ.

Διαβάστε Επίσης  Οργανώσεις στην Ελλάδα - Εθνικοί και Διεθνείς Φορείς Υγείας προειδοποιούν: Οι διακρίσεις δεν προστατεύουν από τον covid-19

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!