Μητέρα και κόρη πρόσφυγες αγωνίζονται κατά του υψηλού ποσοστού παιδικών γάμων

© UNFPA Jordan / Sima Diab

 

Οι παιδικοί γάμοι έχουν αυξηθεί δραματικά μεταξύ των οικογενειών από την Συρία που έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους λόγω του πολέμου. Η πρακτική ήταν υπαρκτή στη Συρία και πριν από τον πόλεμο, αλλά όπως λένε συγκριτικά ήταν περισσότερο ασυνήθιστη.

“Τα κορίτσια στη Συρία μερικές φορές παντρεύονταν μικρά,  αλλά το βλέπουμε να συμβαίνει πολύ πιο συχνά εδώ”, ανέφερε η Izdihar, πρόσφυγας από τη Συρία που κατοικεί στον καταυλισμό προσφύγων στο Zaatari της Ιορδανίας μαζί με τα τέσσερα παιδιά της.

Και οι αριθμοί αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς. Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Κυβέρνησης της Ιορδανίας- Higher Population Council για το 2015, το 35% των γάμων μεταξύ Σύριων προσφύγων αφορούσαν παιδιά. Το 2012, ο αριθμός αυτός ήταν 18%.

fpasabajordan062016_22_embed_0

Για τις οικογένειες που αγωνίζονται, το να παντρέψουν την κόρη τους σημαίνει πως έχουν ένα λιγότερο στόμα να θρέψουν. © UNFPA Jordan / Sima Diab

 

Οι παιδικοί γάμοι αποτελούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία απειλεί την υγεία και το μέλλον των κοριτσιών. Ωστόσο, οικογένειες προσφύγων στην Ιορδανία, το Λίβανο και αλλού καταφεύγουν στους παιδικούς γάμους για να αντιμετωπίσουν την ανασφάλεια και οικονομική δυσπραγία.

“Αν μια ολόκληρη οικογένεια ζει μαζί – η μητέρα, ο πατέρας και πολλά παιδιά – τότε είναι πιο εύκολο να δώσουν ένα παιδί σε μια άλλη οικογένεια ως νύφη”, δήλωσε η Izdihar.

Όμως εκείνη και η κόρη της Saba εργάζονται για να αντιστρέψουν αυτή την τάση.

Μέσω μιας συνεργασίας μεταξύ του UNFPA (Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό) και του Ινστιτούτου Οικογενειακής Υγείας της Ιορδανίας, η μητέρα και η κόρη προσεγγίζουν τους κατοίκους του καταυλισμού, νέους και γέρους, και τους ενημερώνουν σχετικά με τα οφέλη της καθυστέρησης του έγγαμου βίου.

Σε συνεδρίες ευαισθητοποίησης για τους νέους, η Saba εξηγεί τις συνέπειες των πρόωρων γάμων: τα παιδιά-νύφες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους και απόκτησης εισοδημάτων,  αντιμετωπίζουν μειωμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη με τα παιδιά τους να αντιμετωπίζουν την διαγενεακή μεταβίβαση αυτών των μειονεξιών. Επίσης, τα παιδιά – νύφες είναι πιο ευάλωτα στην κακοποίηση και εκμετάλλευση.

Η εγκυμοσύνη που συχνά ακολουθεί τον παιδικό γάμο,  θέτει επίσης σε κίνδυνο τα κορίτσια: Είναι πιο πιθανό να υποστούν επιπλοκές ή ακόμη και να πεθάνουν.

01_0

Κυβερνητικές εκθέσεις δείχνουν περίπου 1 στους 3 γάμους μεταξύ Σύριων προσφύγων περιλαμβάνει ένα παιδί. © UNFPA Jordan / Sima Diab

Αντίδοτο: Η εκπαίδευση

“Τα κορίτσια που βρίσκονται στα σχολεία είναι αυτά που είναι λιγότερο πιθανό να παντρευτούν”, δήλωσε η Saba. “Όταν ένα κορίτσι μορφώνεται και παίρνει ένα δίπλωμα, έχει την ευκαιρία να βρει μια καλή δουλειά αντί για ένα σύζυγο που την ελέγχει”.

“Πολλά νέα κορίτσια στον καταυλισμό δεν πηγαίνουν στο σχολείο επειδή αισθάνονται ότι δεν έχουν μέλλον. Οι πιθανότητες να πάνε στο πανεπιστήμιο ή να βρουν μια θέση εργασίας είναι πολύ μικρές”, είπε η Izdihar. “Όμως διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις εργάζονται για την πρόσβαση σε τουλάχιστον κάποιο επίπεδο εκπαίδευσης και εμείς θα πρέπει να αρπάξουμε αυτή την ευκαιρία. “

Και πρόσθεσε, “Η εκπαίδευση είναι ένα όπλο. Ένα πτυχίο είναι ένα όπλο. “

Πηγή: unfpa.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Σοβαρές οι επιπτώσεις στην υγεία των αιτούντων άσυλο από την παράταση του περιορισμού κυκλοφορίας

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!