Τα αντικαταθλιπτικά είναι πιο αποτελεσματικά όταν συνοδεύονται από το σωστό πρόγραμμα ύπνου, αναφέρει νέα έρευνα.
Οκτώ ώρες ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας βοηθούν τα αντικαταθλιπτικά ώστε να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά. Στην έρευνα που διεξήχθη, το 63% όσων κοιμήθηκαν οκτώ ώρες, είδαν βελτίωση στα συμπτώματά τους, λαμβάνοντας παράλληλα αντικαταθλιπτικά. Ενώ έπειτα από μόνο έξι ώρες ύπνου, μόλις το ένα τρίτο των συμμετεχόντων είδε βελτιώσεις.
Η ανταπόκριση των αντικαταθλιπτικών ήταν επίσης πιο γρήγορη για όσους είχαν κοιμηθεί οκτώ ώρες σε σύγκριση με όσους είχαν κοιμηθεί έξι ώρες.
Τα παραπάνω συμπεράσματα απορρέουν από μια μελέτη στην οποία οι ερευνητές ανέμεναν το ακριβώς αντίθετο, καθώς προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ο περιορισμός του ύπνου σε μόνο τέσσερις ή πέντε ώρες, βελτιώνει την αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών.
Ο καθηγητής J. Todd Arnedt, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε ότι τα ευρήματα ήταν αντίθετα από αυτά που ανέμεναν:
“Παρά το γεγονός ότι είχαμε προβλέψει πως η ομάδα με περιορισμένο χρόνο ύπνου θα είχε μια καλύτερη ανταπόκριση, με βάση την προηγούμενη έρευνα στέρησης ύπνου στην κατάθλιψη, στην πραγματικότητα βρήκαμε το αντίθετο. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αποδεικνύει ότι ο επαρκής ύπνος μπορεί να επιταχύνει και να αυξήσει την ανταπόκριση στη θεραπεία με αντικαταθλιπτικά, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα.”
Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην έρευνα, αντιμετώπισαν δυσκολία στο να σηκωθούν νωρίτερα ώστε να έχουν ένα ακριβές σύνολο ωρών ύπνου στις έξι ώρες. Αυτό που κατάφεραν κατά κανόνα ήταν να σηκωθούν μια ώρα νωρίτερα, αντί για δύο ώρες νωρίτερα.
Ο καθηγητής Arnedt ανέφερε:
“Τα ευρήματα αυτά μας δείχνουν ότι, ακόμη και αν οι έξι ώρες ύπνου είχαν αποδώσει καλύτερα αποτελέσματα από την άποψη της ανταπόκρισης στη θεραπεία, οι ασθενείς θα ήταν απίθανο να ακολουθήσουν μια κλινική σύσταση για ύπνο μόνο έξι ωρών κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες της αντικαταθλιπτικής θεραπείας.
Έτσι, αυτή είναι μια στρατηγική που είναι πρακτικά μη-εφαρμόσιμη για εφαρμογή σε περιβάλλοντα εξωτερικών ασθενών. “
Η πιο απλή συμβουλή σε αυτό το στάδιο για τα άτομα που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά είναι να κοιμούνται ένα πλήρες οκτάωρο, αν αυτό είναι δυνατόν. Η πιο ουσιασιαστική συμβουλή ύπνου θα μπορούσε να προσαρμοστεί στις κιρκαδικούς ρυθμούς του ατόμου, είπε ο καθηγητής Arnedt:
“Τελικώς, θα θέλαμε να προσδιορίσουμε συνδυασμούς του ύπνου και των κιρκαδικών θεραπειών που είναι ανεξαρτήτως αποτελεσματικοί για την κατάθλιψη και που μπορεί να χρησιμοποιηθούν πρακτικά και με ασφάλεια σε ενδονοσοκομειακά και εξωνοσοκομειακά περιβάλλοντα.»
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “The Journal of Clinical Psychiatry” (Arendt et al., 2016).
socialpolicy.gr