Συνέντευξη Τύπου – Επίσημη παρουσίαση nefele festival “Up with Arts!”

 

Σε έναν ιδιαίτερο χώρο στην καρδιά της πόλης, μέσα σε μια όμορφη αυλή του Ψυρρή, επέλεξε ο φορέας ψυχικής υγείας Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» να πραγματοποιήσει την επίσημη παρουσίαση του 1ου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Τέχνης για την Ψυχική Υγεία nefele festival.

To socialpolicy.gr ως χορηγός επικοινωνίας του nefele festival, βρέθηκε στην συνέντευξη για την επίσημη παρουσίασή του.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε με τον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» κα. Μαρία Κερασόγλου.  Η κα Κερασόγλου αναφέρθηκε στο nefele festival ως ένα μεγαλόπνοο σχέδιο το οποίο έχει εμπλέξει πολλούς συνεργάτες. Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο “ΕΔΡΑ”, το nefele είναι ένα πάρα πολύ φιλόδοξο festival με στόχο την άρση του στίγματος των ψυχικά ασθενών μέσα από την Τέχνη.

Είναι η “έκφραση του εσωτερικού μας κόσμου που επιθυμεί να εξωτερικευτεί”

Στη συνέχεια η κυρία Κερασόγλου παρουσίασε τις δομές και τις δράσεις του φορέα ΕΔΡΑ στο πεδίο της ψυχικής υγείας. Ο φορέας δραστηριοποιείται στο πεδίο της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, βάσει του ελλείματος των αντίστοιχων κρατικών υπηρεσιών, δίχως όμως διάθεση υποκατάστασής τους.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κυρία Κερασόγλου: “πιστεύουμε στην ενσωμάτωση και στην υποστήριξη των ευπαθών ομάδων“, ευχαριστώντας παράλληλα τον κο Ανδρεόπουλο Νίκο και τους συνεργάτες που εργάζονται για τη διεξαγωγή του nefele festival.

Η Προϊσταμένη του Τμήματος Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού κα. Ειρήνη Κομνηνού χαιρέτισε στη συνέχεια την έναρξη του Φεστιβάλ, τονίζοντας το γεγονός ότι ένας ελληνικός φορέας, όπως η Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ», ηγείται ενός εταιρικού σχήματος που υλοποιεί ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο πεδίο του πολιτισμού.

Το nefele project εντάσσεται, σύμφωνα με την κα Κομνηνού, στα Διακρατικά Σχέδια Συνεργασίας για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας με άξονα το στίγμα της ψυχικής υγείας. Ο πολιτιστικός και δημιουργικός τομέας, εξάλλου, χρηματοδοτείται από τα ευρωπαϊκά κονδύλια (Πρόγραμμα “Δημιουργική Ευρώπη” της Ευρωπαϊκής Ένωσης) μέσω της μορφής εκδηλώσεων.

Η κα Κομνηνού ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο και στη διεξαγωγή του festival.

Διαβάστε Επίσης  Emily & Amelia Nagoski: "Burnout- Πώς θα βγείτε από τον κύκλο του στρες"

Τον λόγο έλαβε ο  project manager του έργου κος Νίκος Ανδρεόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε πρωταρχικά στην ιστορία του festival καθώς και στο “ανεπίσημο του χαρακτήρα της συνέντευξης”.

Το nefele festival θα οδηγήσει στο Ιδρυτικό Φεστιβάλ Τέχνης για την Ψυχική Υγεία στην Ακρόπολη.

Αναφορικά με το παραστατικό κομμάτι του φεστιβάλ, ο δημόσιος χώρος των εκδηλώσεων θα λειτουργήσει ως χώρος συνάντησης αλλά και ως μέσο για την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων του festival στο πεδίο της ψυχικής υγείας.

Οι Θεματικές του Φεστιβάλ, Εικαστικές Εκθέσεις, Κινηματογράφος, Forum, Θέατρο, Μουσική, Εργαστήρια, παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν από την οργανωτική ομάδα: Ν. Ανδρεόπουλος (project manager), Μ. Κονταράτου (Εικαστικά), Λ. Τσιαβού (Κινηματογράφος), Π. Σαρακινιώτης (Forum), Σ. Ανδρεόπουλος (Θέατρο – Μουσική), Α. Γκούτσιου (Επικοινωνία) και Δ. Οικονόμου (Γρ. Τύπου).

nefele_festival_poster_gr_160907

Η κα Μ. Κονταράτου υπεύθυνη της οργανωτικής ομάδας του έργου για τα Εικαστικά, αναφέρθηκε στην artbrut ως εργαλείο για την ανάδειξη των έργων των ψυχικά πασχόντων, ερασιτεχνικών δηλαδή έργων που ως “ακατέργαστα διαμάντια” απεικονίζουν τους καλλιτέχνες ως ψυχή.

5 ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

– Ατομική έκθεση ζωγραφικής Χρόνη Μπότσογλου

Στο φεστιβάλ συμμετέχει με ατομική έκθεση ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους της νεότερης περιόδου, ο Χρόνης Μπότσογλου. Η έκθεση αποτελεί τιμητική ανταπόκριση στην πρόσκληση του nefele festival για την παρουσίαση επιλεγμένων πορτραίτων εμβληματικών εικαστικών δημιουργών που παρέχουν ερεθίσματα για την πολυπεπίπεδη σχέση τέχνης και ψυχής.

Στην παρούσα έκθεση παρουσιάζονται μια σειρά πορτραίτων του Βαν Γκογκ, του Χαλεπά, του Μπουζιάνη και του Μπέικον, προσωπικότητες που τον επηρέασαν βαθύτατα στη ζωγραφική του σκέψη.

– Unconscious Playground

Ορόσημο της καλλιτεχνικής αυτής συνάντησης είναι ο αυτοματισμός και το τυχαίο στο έργο των καλλιτεχνών. Ο αυτοματισμός συνδέεται στενά με την ψυχανάλυση, στο πεδίο συνάντησης τέχνης και ψυχανάλυσης όπου τα μανιφέστα καλλιτεχνικών κινημάτων συνομιλούν με τον Freud και τον Jung.

– Οπτικός Ακτιβισμός για την Ψυχική Υγεία

Ο οπτικός ακτιβισμός αποτελεί έναν τομέα ακτιβισμού όπου δύναται να δημιουργήσει κοινωνική αλλαγή, μέσα από κοινωνικές αφίσες, poster και fanzines που μιλούν για την ψυχική υγεία ως σύγχρονα εργαλεία ακτιβισμού και ευαισθητοποίησης.

– Έκθεση φωτογραφίας ‘iMADges’.

H Διεθνής Έκθεση Φωτογραφίας iMADges παρουσιάζει είκοσι έξι επιλεγμένες και τέσσερις νικήτριες φωτογραφίες του Διεθνούς Διαγωνισμού Φωτογραφίας και Τρέλας, υπό τη διοργάνωση του Foundation INTRAS. Η διοργάνωση δέχθηκε 500 συμμετοχές από την Ευρώπη και την Λατινική Αμερική.

Η κα Λ. Τσιαβού αναφέρθηκε στη συνέχεια στον κινηματογραφικό τομέα του festival nefele, μέσα από την προβολή ταινιών που αναδεικνύουν τα ζητήματα και τα όρια της ψυχικής υγείας.

Στο Cinema – Therapy το παραδοσιακό ψυχολογικό σεμινάριο συναντά την κινηματογραφική προβολή και το αποτέλεσμα είναι μια διαδραστική βιωματική άσκηση.

Στο βιωματικό εργαστήριο CineQuium το κοινό θα κατανοήσει τους ψυχοπνευματικούς μηχανισμούς που ενεργοποιούνται κινηματογραφικά όταν παρακολουθούμε κάποια ταινία. Η απόλαυση προσεγγίζεται μέσα από αισθητική και ψυχαναλυτική σκοπιά, και θα γίνει πειραματισμός με τις δοκιμαστικές ταυτίσεις.

CINEMATHERAPY

  1. Επανένταξη και Στίγμα
  2. Ψυχοπαθολογία
  3. Κινηματογραφιστές
  4. Πάροχοι υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας
  5. Κινηματογράφος και Ασυνείδητο

 

Ο κος Σαρακηνιώτης αναφερόμενος στο FORUM του φεστιβάλ, υπογράμμισε ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί από 1-15 Οκτωβρίου μέσα από Ομιλίες, Παρουσιάσεις και Εργαστήρια όπου φορείς θα ανταλλάξουν καλές πρακτικές. Μέσα από τη Δικτύωση και τη Συνεργασία θα αναδειχθεί, σύμφωνα με τον κύριο Σαρακηνιώτη, το στίγμα της συνεργατικότητας αλλά και της εν γένει δυναμικής της συνεργασίας.

Ο κος Νίκος Ανδρεόπουλος, project manager του έργου, στο κλείσιμο της συνέντευξης τύπου αναφέρθηκε στον κύριο στόχο του φεστιβάλ, που δεν είναι άλλος από την αποφυγή του στίγματος της ψυχικής ασθένειας.

“Θα πρέπει να απαλοιφθεί ο φόβος για τους ψυχικά ασθενείς, και μέσω της ευαισθητοποίησης να επιτυχούμε την αποφυγή του στίγματος. Οι ψυχικά ασθενείς θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας, και όλοι μας ως ενεργοί πολίτες θα πρέπει να στηρίξουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών, όπως θα υποστηρίζαμε κάθε άλλο ανθρώπινο δικαίωμα”.

Το στίγμα ως φαινόμενο έχει να κάνει με την διαπίστωση ότι η κοινωνία δεν δέχεται το διαφορετικό, την ετερότητα. Μέσω του φεστιβάλ πρέπει να αντιστραφεί αυτό, και να στηρίξουμε το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ύπαρξη των ψυχικά ασθενών.

 

Τη Συνέντευξη τίμησε με την παρουσία του ο κ. Λάμπρος Αλεξάνδρου, εκπρόσωπος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

 

Το nefele festival είναι μια διοργάνωση 16 ημερών με πάνω από 677 συντελεστές από 23 χώρες,68 εκδηλώσεις από 15

ελληνικούς και ξένους συνεργαζόμενους φορείς, 112 εκτιθέμενα έργα 7 events σε Δημόσιους χώρους 27 ομιλίες και εργαστήρια

στις εγκαταστάσεις της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, Πειραιώς 256

και στο Μουσείο Μπουζιάνη Δήμου Δάφνης – Υμηττού.

 

Στη συνέντευξη εγκαινιάστηκε και η Ευρωπαϊκή Καμπάνια «EACHOFUS» του δικτύου Mental Health Europe κατά του στίγματος και του αποκλεισμού με την ενεργό συμμετοχή της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (μέλος του Μ.Η.Ε.). Η κα. Καίτη Μυλωνοπούλου (μέλος Δ.Σ. ΕΚΨ & ΨΥ και MHE) τονίσε για μία ακόμη φορά την σημασία της καταπολέμησης του στίγματος και των διακρίσεων στην Ψυχική Υγεία μέσα από δράσεις όπως το nefele festival Up with Arts!

 

nefele_diafora_footer_deltio_typou_gr_160915

 

Ρεπορτάζ: Ντούνης Ανδρέας

socialpolicy.gr

Κράτα το

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!