Το παραμύθι “Το Ταξίδι της Χαλιμά” για τα παιδιά-πρόσφυγες

H mermix, μια μη κερδοσκοπική θεατρική και καλλιτεχνική εταιρεία από την Θεσσαλονίκη, δημιούργησε το παραμύθι “Journey of Halima” (Το Ταξίδι της Χαλιμά), ένα βιβλίο που όπως αναφέρουν οι δημιουργοί του, θα συντροφεύσει τα παιδιά-πρόσφυγες στο ταξίδι τους από την Ελλάδα προς τις χώρες προορισμού τους.

Η ιστορία του Ταξιδιού, που βασίστηκε σε παραδοσιακά λαϊκά παραμύθια της Συρίας,  βρίσκει τη Χαλιμά να αναζητά τη Γη της βροχής, με σκοπό να φέρει πίσω στη γη της, τη Γη του Ήλιου, τα σύννεφα της βροχής, λόγω μιας τρομερής ξηρασίας που κάνει τους ανθρώπους δυστυχισμένους. Για να φτάσει στη γη της βροχής, η Χαλιμά θα πρέπει να περάσει από πολλές χώρες όπου και κάνει πολλούς νέους φίλους.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι δημιουργοί:

“Με «Το ταξίδι της Χαλιμά», εκτός από το να διασκεδάσουμε τα παιδιά, θέλουμε να τους δώσουμε κάποιες στιγμές ελπίδας. Αφαιρέσαμε κάθε μορφή βίας που υπάρχει συχνά στα λαϊκά παραμύθια. Δεν υπάρχει «κακός» και όλοι οι άνθρωποι είναι ευγενικοί. Δεν υπάρχουν βασιλιάδες ή πριγκίπισσες και δεν υπάρχουν θρησκευτικές αναφορές. Δώθηκε ιδιαίτερη προσοχή στο να δημιουργήσουμε μια ιστορία που είναι σύγχρονη, πολυπολιτισμική και διαπολιτισμική, υπό την καθοδήγηση των ακαδημαϊκών που ειδικεύονται στον τομέα αυτό.”

Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες. Η πρώτη ενότητα είναι εικονογραφημένη και απευθύνεται στους μικρούς αναγνώστες. Οι επόμενες τρεις ενότητες είναι διαδραστικές: στη δεύτερη τα παιδιά μπορούν να χρωματίσουν τις εικόνες των ηρώων / ηρωίδων, στην τρίτη μπορούν να γράψουν τις δικές τους ιστορίες και σκέψεις και στην τέταρτη ενότητα μπορούν να σχεδιάσουν και να ζωγραφίσουν. Κάθε βιβλίο συνοδεύεται από κηρομπογιές και ένα στυλό, συσκευασμένα για προστασία και εύκολη διανομή.

Το βιβλίο διατίθεται δωρεάν, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή. Η έντυπη έκδοση θα διανεμηθεί στα παιδιά πρόσφυγες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα. Η ιστορία είναι τρίγλωσση, γραμμένη σε Συριακά αραβικά, στην περσική γλώσσα (φαρσί) και την αγγλική γλώσσα (lingua franca).

Τα e-books είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του έργου και μπορούν να τυπωθούν στην επιθυμητή γλώσσα.

Κατεβάστε δωρεάν το παραμύθι 

 

Διαβάστε Επίσης  Νέα έκδοση «Landscapes in the Eastern Mediterranean between the Future and the Past» με συν-επιμελητή τον Καθηγητή Γιάννη Βογιατζάκη του ΑΠΚΥ

thejourneyofhalima.com

Ελένη Τομπέα

socialpolicy.gr

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!