Τα προγράμματα της UNESCO για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και της ριζοσπαστικοποίησης των νέων ήταν μεταξύ εκείνων που συζητήθηκαν στο Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου για τον Παγκόσμιο Αντισημιτισμό στα Ηνωμένα Έθνη στις 7 Σεπτεμβρίου 2016. Ο στόχος της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή εμπειριών, η αξιολόγηση και η εξερεύνηση απαντήσεων για τον αντισημιτισμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Φόρουμ ήταν το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του 2015 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για τον αντισημιτισμό, την πρώτη συνάντηση αυτού του είδους στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Το φόρουμ διοργανώθηκε από τις αποστολές του Καναδά, του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Ηνωμένα Έθνη.
Το φόρουμ συγκέντρωσε περίπου 500 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων εκπροσώπους κυβερνήσεων και εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών, ιστορικών και ειδικών στο πεδίο της εκπαίδευσης, καθώς και εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα και μη-κυβερνητικών οργανώσεων. Στις εισαγωγικές του παρατηρήσεις, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν, δήλωσε ότι:
“Ο αντισημιτισμός είναι μια από τις παλαιότερες, πιο διεισδυτικές και θανατηφόρες μορφές μίσους στον κόσμο. Παρά τα διδάγματα της ιστορίας και τη φρίκη του Ολοκαυτώματος, οι Εβραίοι συνεχίζουν να αποτελούν στόχο φόνων και κακοποίησης απλώς και μόνο επειδή είναι Εβραίοι (…) Μια τέτοια μισαλλοδοξία και οπορτουνισμός κάνει περισσότερο κακό από το να δηλητηριάζει τα μυαλά και τις καρδιές των νέων, δηλητηριάζει ολόκληρη την κοινωνία. “
“Πρέπει να εφοδιάσουμε τους νέους με τα εργαλεία και τις γνώσεις που χρειάζονται για να ανταποκριθούν στο μίσος, το οποίο συχνά τροφοδοτείται από άγνοια, και στις νέες μορφές του αντισημιτισμού, που βασίζονται στη διαστρεβλωμένη οπτική των ιστορικών γεγονότων”, Δήλωσε η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα.
Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, οι εμπειρογνώμονες της UNESCO μοιράστηκαν τις πρωτοβουλίες και την εμπειρία του Οργανισμού για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, ιδίως μέσω της εκπαίδευσης σχετικά με το Ολοκαύτωμα, της παγκόσμιας εκπαίδευσης του πολίτη και του διαπολιτισμικού διαλόγου.
Η UNESCO είναι ο μοναδικός οργανισμός του ΟΗΕ που προωθεί την προληπτική εκπαίδευση για την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας και των σύγχρονων μορφών αντισημιτισμού, καθώς και την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και της ριζοσπαστικοποίησης της νεολαίας, συμπεριλαμβανομένης της διδακτέας ύλης.
Το Φόρουμ ήταν επίσης μια ευκαιρία για να τονιστεί η ζωτική σημασία των εταιρικών σχέσεων για την αντιμετώπιση της πολύπλευρης πρόκλησης του αντισημιτισμού των ημερών μας – η UNESCO συνεργάζεται με το Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ, το Yad Vashem, το Shoah Memorial, το Simon Wiesenthal Centre και το B’nai B’rith.
Για περισσότερα από 70 χρόνια, η UNESCO έχει ηγηθεί μοναδικών παγκόσμιων προγραμμάτων για την προστασία και την προώθηση ολόκληρης της πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένης της εβραϊκής κληρονομιάς, και για διδάγματα της ιστορίας, ειδικά εκείνης του εβραϊκού λαού, προκειμένου να καταπολεμήσει όλες τις μορφές εκδήλωσης του φαινομένου του αντισημιτισμού ή άρνησης σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της ρατσιστικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής.
Η εκπαίδευση και η προώθηση της πολιτιστικής κατανόησης στέκεται στο επίκεντρο της λύσης του αντισημιτισμού. Η UNESCO καλεί όλα τα κράτη-μέλη να λάβουν περαιτέρω μέτρα για τη διδασκαλία της ιστορίας του Ολοκαυτώματος και του αντισημιτισμού, καθώς και να εκτιμήσουν τη συμβολή του εβραϊκού λαού στην παγκόσμια κουλτούρα, με σκοπό να ενθαρρύνουν το σεβασμό της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και του πλουραρισμού.
Η εκπαίδευση κατά του αντισημιτισμού απαιτεί μια ανανεωμένη προσπάθεια και από τις κυβερνήσεις αλλά και την κοινωνία των πολιτών ώστε να βοηθηθούν οι νέοι ώστε να κατανοήσουν καλύτερα την ιδιαίτερη φύση του αντισημιτισμού και των σύγχρονων εκδηλώσεων του φαινομένου, συμπεριλαμβανομένων των ρατσιστικών, κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών, και απορρίπτοντας όλες τις μορφές προκατάληψης και των διακρίσεων.
Το Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου εξέτασε ένα εύρος αποκρίσεων για την αντιμετώπιση σύγχρονων μορφών αντισημιτισμού, όπως τα εθνικά μέτρα που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των εβραϊκών κοινοτήτων και να ενισχύσουν τις προληπτικές πολιτικές, το έργο των περιφερειακών οργανισμών για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής και την υποστήριξη που παρέχεται στα κράτη-μέλη για να βελτιώσουν τη νομοθεσία τους και να οικοδομήσουν ικανότητες. Το φόρουμ πραγματοποίησε εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την επίτευξη του σεβασμού της ελευθερίας της έκφρασης.
Οι συνεδρίες αφιερώθηκαν στο συνεχές πρόβλημα της άρνησης του Ολοκαυτώματος και της σχετικοποίησης του και στην ανάγκη να δημιουργηθούν γέφυρες μεταξύ των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, έτσι ώστε να συμμετάσχουν σε μεγαλύτερες και ισχυρότερες συμμαχίες για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων μίσους.
Πηγή: en.unesco.org
Ελένη Τομπέα
socialpolicy.gr
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.