Ένα καινοτόμο Σύνταγμα για την Ελλάδα -A new Constitution for Greece: Κείμενα εργασίας

 

Το ισχύον Σύνταγμα άντεξε τη δοκιμασία των Μνημονίων. Για τη χρεοκοπία της Χώρας, όμως, που έφερε τα Μνημόνια, φταίει και το Σύνταγμα. Γι’ αυτό έχει ωριμάσει το αίτημα για μια τολμηρή αναθεώρηση, που θα θέσει τέρμα στα κακώς κείμενα και θα διευκολύνει την έξοδο της Χώρας από την κρίση και, πιο μακροπρόθεσμα, την ανάκαμψη.
Από την εισαγωγή του βιβλίου

Με πρωτοβουλία του Στέφανου Μάνου, πρώην Υπουργού και οικονομολόγου, το φθινόπωρο του 2015 συγκροτήθηκε μια ομάδα αποτελούμενη, πέραν του κ. Μάνου, από τους Καθηγητές Δημοσίου Δικαίου Νίκο Κ. Αλιβιζάτο, Γιώργο Γεραπετρίτη, Γιάννη Κτιστάκι και Φίλιππο Κ. Σπυρόπουλο, καθώς και τον οικονομολόγο Παναγή Βουρλούμη. Σκοπός της ομάδας ήταν η διατύπωση πρότασης για ορισμένες συνταγματικές αλλαγές, με στόχο ένα νέο Σύνταγμα που προσπαθεί δύο πράγματα: αφενός να αιμοδοτήσει τη δημοκρατία και κοινοβουλευτική μας παράδοση και αφετέρου να εκσυγχρονίσει τους θεσμούς, αποτολμώντας τομές και δημιουργώντας παράλληλα ένα ασφαλές περιβάλλον για την ανάπτυξη, με αίσθημα εμπιστοσύνη στο Κράτος.

Έπειτα από εννέα περίπου μήνες διαλόγου, συναινέσεων και συμβιβασμών, η ομάδα ολοκλήρωσε την πρότασή της, η οποία μεταξύ άλλων αφορά θεματικές όπως: το εκλογικό σύστημα, η διάρκεια και η δυνατότητα διάλυσης της Βουλής, η άρση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, η ασυλία των βουλευτών, ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, το ασυμβίβαστο βουλευτών-μελών της κυβέρνησης, η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, η δημοσιονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Διαμορφώνεται έτσι ένα θεσμικό πλαίσιο που συμβάλλει στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού Κράτους, ταγμένου στην υπηρεσία του γενικού συμφέροντος, και όχι επιμέρους συμφερόντων, στην εμπέδωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας του πολίτη, στη δημιουργία πολιτικών συναινέσεων και συμβιβασμών για την προκοπή μας, στην αξιοκρατία και στην καταπολέμηση των άδικων προνομίων του παρελθόντος, στην ανάπτυξη. Το προτεινόμενο Σύνταγμα, απαλλαγμένο από διατάξεις που κατοχύρωναν απαράδεκτα προνόμια σε κάθε είδους συντεχνίες (από τους υποθηκοφύλακες έως τους Καθηγητές Πανεπιστημίου), είναι επιπλέον λιτότερο: δεν ξεπερνά τις 11.500 λέξεις έναντι των 25.000 του ισχύοντος. 

ΝΙΚΟΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ, ΠΑΝΑΓΗΣ ΒΟΥΡΛΟΥΜΗΣ,

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΤΙΣΤΑΚΙΣ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ένα καινοτόμο Σύνταγμα για την Ελλάδα – A new Constitution for Greece

Κείμενα εργασίας

Σειρά: Δοκίμιο – Μελέτη

(ISBN: 978-618-03-0707-8, σελ.: 280, τιμή: 13,30€)

Χρόνος έκδοσης: Ιούνιος 2016

07078_03

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ: metaixmio.gr

Το βιβλίο συμπεριλαμβάνει τόσο το προτεινόμενο Σύνταγμα όσο και το πλήρες κείμενο του ισχύοντος Συντάγματος πάνω στο οποίο σημειώνονται οι προτεινόμενες αλλαγές (προσθήκες και διαγραφές) και τα σχόλια της συγγραφικής ομάδας. Στην έκδοση περιλαμβάνονται επίσης το προτεινόμενο Σύνταγμα και η αιτιολογική του έκθεση στα αγγλικά.

Η ομάδα των συγγραφέων:

Ο Νίκος Κ. Αλιβιζάτος είναι Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο Παναγής Βουρλούμης, πρώην διοικητής του ΟΤΕ, είναι οικονομολόγος.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο Γιάννης Κτιστάκις είναι Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στα Πανεπιστήμια του Βοσπόρου (Κωνσταντινούπολη) και της Θράκης.

Ο Στέφανος Μάνος, πρώην υπουργός, είναι οικονομολόγος.

Ο Φίλιππος Κ. Σπυρόπουλος είναι Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Διαβάστε Επίσης  Ψηφιακό αποθετήριο «Φωτόδεντρο Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία»

Κράτα το

Be the first to comment on "Ένα καινοτόμο Σύνταγμα για την Ελλάδα -A new Constitution for Greece: Κείμενα εργασίας"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!