Ετήσια Καμπάνια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Κατάθλιψη: “Depression: let’s talk”

Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που μπορεί να συμβεί στον καθένα. Προκαλεί ψυχική οδύνη και επηρεάζει την ικανότητα των ανθρώπων να ανταπεξέρχονται στις καθημερινές τους δραστηριότητες, με καταστροφικές συνέπειες, ορισμένες φορές, στις φιλικές σχέσεις και στις σχέσεις ματαξύ της οικογένειας. Στις χειρότερες περιπτώσεις, η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει στην αυτοκτονία, την δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των νέων ηλικίας 15-29 ετών.

Ευτυχώς, πρόκειται για μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί.

Σήμερα, κατά την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ξεκινά την ετήσια εκστρατεία, Depression: let’s talk.

socialpolicy-gr

Τι είναι η Κατάθλιψη?
Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από επίμονη θλίψη και την απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που συνήθως το άτομο απολάμβανε, συνοδευόμενα από μία αδυναμία πραγματοποίησης των καθημερινών δραστηριοτήτων για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Επιπλέον, τα άτομα με κατάθλιψη συνήθως παρουσιάζουν τα παρακάτω συμπτώματα: απώλεια ενέργειας, αλλαγή στην όρεξη, αύξηση ή μείωση των ωρών ύπνου, άγχος,  μειωμένη συγκέντρωση, αναποφασιστικότητα, ανησυχία, αισθήματα αναξιότητας, ενοχής ή απελπισίας και σκέψεις αυτοτραυματισμού ή αυτοκτονίας.

Ο γενικός στόχος αυτής της ετήσιας εκστρατείας, που ξεκινά σήμερα – 10 Οκτωβρίου 2016 – Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, είναι περισσότεροι άνθρωποι με κατάθλιψη, σε όλες τις χώρες, να ζητήσουν και να λάβουν βοήθεια. Πιο συγκεκριμένα, η εκστρατεία στοχεύει να επιτύχει τα εξής:

  • το ευρύ κοινό να ενημερωθεί καλύτερα σχετικά με την κατάθλιψη, τις αιτίες της και τις πιθανές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της αυτοκτονίας και τι βοήθεια υπάρχει ή είναι διαθέσιμη για την πρόληψη και τη θεραπεία
  • τα άτομα με κατάθλιψη να αναζητούν βοήθεια και
  • η οικογένεια, οι φίλοι και οι συνάδελφοι των ανθρώπων που ζουν με κατάθλιψη να είναι σε θέση να παρέχουν υποστήριξη

Στο επίκεντρο της εκστρατείας είναι η σημασία του να μιλάμε για την κατάθλιψη ως βασικό συστατικό της ανάρρωσης. Το στίγμα που περιβάλλει την ψυχική ασθένεια, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο για τους ανθρώπους που αναζητούν βοήθεια σε ολόκληρο τον κόσμο. Μιλώντας για την κατάθλιψη, είτε με ένα μέλος της οικογένειας, φίλο ή επαγγελματία υγείας, είτε σε μεγαλύτερες ομάδες, για παράδειγμα, στα σχολεία, στους χώρους εργασίας και σε κοινωνικά περιβάλλοντα ή στο δημόσιο τομέα, στα μέσα ενημέρωσης, τα blogs ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βοηθούν να σπάσει αυτό το στίγμα, που θα οδηγήσει τελικά περισσότερους ανθρώπους στην αναζήτηση βοήθειας.

poster_03

Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε. Έτσι, αυτή η εκστρατεία είναι για όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή την κοινωνική θέση τους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επέλεξε να δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε τρεις ομάδες που πλήττονται δυσανάλογα:

poster_02

  1. τους εφήβους και νέους ενήλικες,
  2. τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία (ιδιαίτερα μετά τον τοκετό), και
  3. τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 60 ετών).

poster_05

Στο ακόλουθο link του ΠΟΥ μπορείτε να βρείτε γενικές πληροφορίες και πρακτικές συμβουλές σχετικά με τα χαρακτηριστικά της κατάθλιψης και πώς η κατάθλιψη μπορεί να προληφθεί και να θεραπευθεί. Προορίζονται για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι κατάθλιψη ή που γνωρίζουν κάποιον που πάσχει από αυτήν: Handouts on depression

Διαβάστε Επίσης  Ο Π.Ο.Υ. καλεί για μαζική αύξηση των επενδύσεων στον τομέα της ψυχικής υγείας

Be the first to comment on "Ετήσια Καμπάνια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Κατάθλιψη: “Depression: let’s talk”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!