Η άνιση πρόσβαση στην εκπαίδευση για τα παιδιά των Ρομά στο εκπαιδευτικό σύστημα της Τσεχίας

Η ανισότητα εκδηλώνεται με τρεις τρόπους:
  • υπερ-εκπροσώπηση των παιδιών Ρομά στα λεγόμενα πρακτικά σχολεία (σχολεία κυρίως για μαθητές με ελαφρά νοητική αναπηρία)
  • ο αποκλεισμός των Ρομά από τα σχολεία και τάξεις γενικής εκπαίδευσης (mainstream)
  • διαφορετικές προσεγγίσεις για τους μαθητές Ρομά στα σχολεία γενικής εκπαίδευσης – υπάρχουν συχνές αναφορές φυλετικού εκφοβισμού και εξοστρακισμού από τους μαθητές που δεν είναι Ρομά καθώς και ρητές προκαταλήψεις εκ μέρους κάποιων εκπαιδευτικών.

Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις έχουν διαπιστώσει ότι τα παιδιά των Ρομά συνήθως τοποθετούνται σε σχολεία για μαθητές με «ήπιες διανοητικές αναπηρίες» με μειωμένες εκπαιδευτικές ευκαιρίες. Σχεδόν το ένα τρίτο των μαθητών στα λεγόμενα πρακτικά σχολεία είναι Ρομά, παρά το γεγονός ότι η μειονότητα των Ρομά στην Τσεχική Δημοκρατία αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 3% του πληθυσμού.

“Στα πρακτικά σχολεία μας κάνουν να αισθανόμαστε ηλίθιοι. Είναι πολύ απλό. Η διδασκαλία είναι πιο αργή και εγώ ειλικρινά δεν νομίζω ότι θα μπορούσα πραγματικά να μπω σε ένα καλό γυμνάσιο από εδώ”, ανέφερε ο Andrei (15 ετών) ο οποίος στάλθηκε σε ένα πρακτικό σχολείο στην πέμπτη τάξη, αφού μετακόμισε από τη Σλοβακία.

Τα παιδιά Ρομά που φοιτούν σε κανονικά σχολεία γενικής εκπαίδευσης (δηλαδή, όχι μόνο σε αυτά που διαχωρίζονται σε τάξεις για Ρομά ή σχολεία ή σχολές επαγγελματικής κατάρτισης), αισθάνονται συχνά μια διαφορετική προσέγγιση από τους δασκάλους και τους συμμαθητές. Δεν τους παρέχεται γλωσσική υποστήριξη, παρά το γεγονός ότι η μητρική γλώσσα πολλών από αυτά δεν είναι η Τσέχικη. Αντ ‘αυτού, και για την ένταξη αυτών, θα πρέπει να τους παρέχεται ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, η οποία επίσης κατοχυρώνεται στο Τσεχικό νομικό σύστημα.

Ο Karel, ένα νεαρό αγόρι Ρομά, αφηγήθηκε την εμπειρία του:

“Η μικρή μου αδελφή Jana, και εγώ είμασταν οι μόνοι Ρομά στο σχολείο μας. Νόμιζα ότι ήταν ένα καλό σχολείο, αλλά στη συνέχεια άρχισαν να μας εκφοβίζουν, ειδικά την Jana. Την έσπρωχναν,  την αποκαλούσαν “μαύρο μπάσταρδο”, της έλεγαν ότι δεν ξέρει τίποτα, ότι είναι αποκρουστική… Η Jana φοβόταν να πάει στο σχολείο. Το είπα στην διευθύντρια, αλλά δεν μας άκουσε… Αρχίσαμε να παίρνουμε χαμηλότερους βαθμούς και να έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση, και όλοι έλεγαν ότι είμαστε βρώμικα και ότι μυρίζουμε. Οι δάσκαλοι παραπονέθηκαν ότι η Jana δεν ταιριάζει στο σχολείο … “

Οι διακρίσεις και ο διαχωρισμός των παιδιών Ρομά, που έχει καταδικαστεί από πολλούς εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς και χώρες, συνιστά σαφή παραβίαση του δικαίου της Τσεχίας, του ευρωπαϊκού δικαίου και των διεθνών προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι γενιές των Ρομά στερούνταν και εξακολουθούν να στερούνται την ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση, η οποία ενισχύει τον κοινωνικό αποκλεισμό τους και άλλες παρατυπίες.

Διαδικασίες της ΕΕ

Τον Σεπτέμβριο του 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Τσεχικής Δημοκρατίας σχετικά με την υπερ-εκπροσώπηση των παιδιών Ρομά στα σχολεία και τις τάξεις για μαθητές με ελαφρά νοητική αναπηρία. Μετά την έναρξη των διαδικασιών, η κυβέρνηση συμφώνησε για πρώτη φορά σε μια ευρύτερη μεταρρύθμιση. Χάρη στις προσπάθειες του σημερινού Υπουργού Παιδείας, η τροποποίηση του νόμου περί εκπαίδευσης εγκρίθηκε και τέθηκε σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 2016. Η συνεκπαίδευση για όλα τα παιδιά γίνεται μια απτή πραγματικότητα.

Η δέσμη των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει:

α) μέτρα στήριξης για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες,

β) ένα υποχρεωτικό έτος προσχολικής εκπαίδευσης για όλους τους μαθητές, καθώς και

γ) την ενσωμάτωση των μαθητών με ειδικές ανάγκες στα κανονικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Αυτό σημαίνει την κατάργηση του ειδικού προγράμματος σπουδών για μαθητές με ελαφρά νοητική αναπηρία.

 

Πηγή: liberties.eu

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Σχέδιο δράσης για την προώθηση της ισότητας των φύλων και της ενδυνάμωσης των γυναικών

Be the first to comment on "Η άνιση πρόσβαση στην εκπαίδευση για τα παιδιά των Ρομά στο εκπαιδευτικό σύστημα της Τσεχίας"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!